Menopauza 1170x180

Már készül Tunyogi Péter emléktáblája

2018/07/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Starway To Heaven... Ki ne ismerné a Led Zeppelin pályafutásának talán legnagyobb hatású rockballadáját, amely a mennyekbe vezető lépcsőkről szól. Azon a bizonyos november 1-én, Mindenszentek estéjén, fellépésének színhelye, a rock klub lefelé vezető lépcsősora hosszúnak bizonyult Tunyogi Péter számára. Nyolc nappal később a mennyekben ért véget.

Már készül Tunyogi Péter emléktáblája

Éppen tíz esztendeje, hogy Tunyogi Péter, a P. Mobil és a Tunyogi Rock Band énekes frontembere fellépésre menet végzetes kimenetelű balesetet szenvedett. Zenei pályájának kiteljesedése, életének két fő szakasza e két formációban eltöltött időszakára tehető; énekével, előadásmódjával mindkettőben maradandót alkotott. Halálának évfordulóján eseménysorozat indul, amelynek főszereplői a P. Mobil, illetve a Tunyó Emlékzenekar, de meghívott sztárvendégek is felidézik az énekes emblematikus dalait.

A megemlékezés sorozat 2018. október 20-án kezdődik Békéscsabán, Tunyogi Péter szülővárosában. A nagyszabású koncertnek elsőként Békéscsaba ad majd otthont, ahol a két főszereplő – a P. Mobil és a Tunyó Emlékzenekar – előtt a kisvárdai Radar együttes forrósítja majd fel a hangulatot. Novemberben pedig Budapesten, a Legenda Sörfőzdében lép fel a két formáció, amely ugyancsak a hangos megemlékezésről szól. Tunyogi Péter halálának tízedik évfordulóján kétrészes műsorban felcsendülnek majd az ő énekhangján rögzített, illetve általa előadott P. Mobil szerzemények, majd az azt követő Tunyogi Rock Band korszak legszebb dalai. Ez utóbbi a 2015-ben alakult, s az énekes zenei örökségét ápoló esztergomi Tunyó Emlékzenekar tolmácsolásában, a műsor első részében lesz hallható, illetve látható.

Mindkét eseményt meghívott sztárvendégek, illetve Tunyó egykori zenésztársai színesítik, de a megemlékezésen a családtagok is részt vesznek. A 2018. november 9. és 2019. március 13. (Tunyogi Péter születésének 72. évfordulója) közötti időszak harmadik – és egyben legünnepélyesebb – állomása szervezés alatt áll, a részletekkel később jelentkezünk.

Schuster Lóránt – és vele a P. Mobil – nem felejtette el énekesét. A zenekarban töltött tizennyolc esztendő (leszámítva a nyolc és fél év szünetet) mély nyomokat hagyott zenésztársakban, közönségben egyaránt. Tunyón egy generáció nőtt fel, és azon kevés rockzenei előadók közé tartozik, akik a fiatalabb korosztályt is megérintik. A megemlékezés – a koncerteken túl – fizikai hang-, illetve képhordozók formájában is testet öltött: előbb egy igazi ritkaság, egy addig dobozban pihenő, ám szerencsére előkerült mozgóképfelvétel látott napvilágot DVD formájában (a Skála Metró áruház előtti koncert 1995), majd jött a Tunyogi Évek tripla CD, amelyen a Budai Ifjúsági Park-os Magyar fal, és egyéb koncert különlegességek mellett, ritkaságszámba menő stúdiófelvételek is helyet kaptak.

Tunyogi Péter, P. Mobil, Tunyogi Rock Band, emléktábla

 

 

Szólj hozzá!


Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Éjszaka az állatkertben – de nem az Állatkertben

Az MVM Classic&Club sorozat „Éjszaka az állatkertben” című koncertje zenei kalandozásra hívja a közönséget november 14-én a Magyar Zene...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Menni kéne – országos turnén a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról

Országos turnéra indul 2025. januárjában a hazai rockmusical műfajának alapvetése, a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című, immár kultikus sikerdarab, hogy örökérvényű dalaival betöltse a vidéki nagyvárosok legnagyobb arénáit és a Budapest Sportarénát. A főbb szerepeket ezúttal Szabó Kimmel Tamás, Trokán Nóra,...

Girls Just Wanna Have Fun: Cyndi Lauper búcsúturnéja Budapestet is érinti

Egy évtizednyi szünet után egy utolsó lendületet vesz Cyndi Lauper: a Girls Just Wanna Have Fun búcsúturné budapesti megállója 2025. február 19-én a Budapest Arénában lesz.

Úgy tűnik, nagyon bejött a dél-koreaiaknak a Nagy Emma Quintet

Első magyar jazz zenekarként, kirobbanó sikerrel mutatkozott be a Nagy Emma Quintet a dél-koreai Jarasum Jazz Fesztiválon.

Al Bano-tól a Valmarig: a kolbászgyúrás mellett koncertek is lesznek a hétvégi Csabai Kolbászfesztiválon

Október 24. és 27. között rendezik meg Békéscsaba egyik legnagyobb gasztronómiai eseményét, a 27. Csabai Kolbászfesztivált.
Új koncertek