Már készül Tunyogi Péter emléktáblája

2018/07/03  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Starway To Heaven... Ki ne ismerné a Led Zeppelin pályafutásának talán legnagyobb hatású rockballadáját, amely a mennyekbe vezető lépcsőkről szól. Azon a bizonyos november 1-én, Mindenszentek estéjén, fellépésének színhelye, a rock klub lefelé vezető lépcsősora hosszúnak bizonyult Tunyogi Péter számára. Nyolc nappal később a mennyekben ért véget.

Már készül Tunyogi Péter emléktáblája

Éppen tíz esztendeje, hogy Tunyogi Péter, a P. Mobil és a Tunyogi Rock Band énekes frontembere fellépésre menet végzetes kimenetelű balesetet szenvedett. Zenei pályájának kiteljesedése, életének két fő szakasza e két formációban eltöltött időszakára tehető; énekével, előadásmódjával mindkettőben maradandót alkotott. Halálának évfordulóján eseménysorozat indul, amelynek főszereplői a P. Mobil, illetve a Tunyó Emlékzenekar, de meghívott sztárvendégek is felidézik az énekes emblematikus dalait.

A megemlékezés sorozat 2018. október 20-án kezdődik Békéscsabán, Tunyogi Péter szülővárosában. A nagyszabású koncertnek elsőként Békéscsaba ad majd otthont, ahol a két főszereplő – a P. Mobil és a Tunyó Emlékzenekar – előtt a kisvárdai Radar együttes forrósítja majd fel a hangulatot. Novemberben pedig Budapesten, a Legenda Sörfőzdében lép fel a két formáció, amely ugyancsak a hangos megemlékezésről szól. Tunyogi Péter halálának tízedik évfordulóján kétrészes műsorban felcsendülnek majd az ő énekhangján rögzített, illetve általa előadott P. Mobil szerzemények, majd az azt követő Tunyogi Rock Band korszak legszebb dalai. Ez utóbbi a 2015-ben alakult, s az énekes zenei örökségét ápoló esztergomi Tunyó Emlékzenekar tolmácsolásában, a műsor első részében lesz hallható, illetve látható.

Mindkét eseményt meghívott sztárvendégek, illetve Tunyó egykori zenésztársai színesítik, de a megemlékezésen a családtagok is részt vesznek. A 2018. november 9. és 2019. március 13. (Tunyogi Péter születésének 72. évfordulója) közötti időszak harmadik – és egyben legünnepélyesebb – állomása szervezés alatt áll, a részletekkel később jelentkezünk.

Schuster Lóránt – és vele a P. Mobil – nem felejtette el énekesét. A zenekarban töltött tizennyolc esztendő (leszámítva a nyolc és fél év szünetet) mély nyomokat hagyott zenésztársakban, közönségben egyaránt. Tunyón egy generáció nőtt fel, és azon kevés rockzenei előadók közé tartozik, akik a fiatalabb korosztályt is megérintik. A megemlékezés – a koncerteken túl – fizikai hang-, illetve képhordozók formájában is testet öltött: előbb egy igazi ritkaság, egy addig dobozban pihenő, ám szerencsére előkerült mozgóképfelvétel látott napvilágot DVD formájában (a Skála Metró áruház előtti koncert 1995), majd jött a Tunyogi Évek tripla CD, amelyen a Budai Ifjúsági Park-os Magyar fal, és egyéb koncert különlegességek mellett, ritkaságszámba menő stúdiófelvételek is helyet kaptak.

Tunyogi Péter, P. Mobil, Tunyogi Rock Band, emléktábla

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek