Meghalt a Bronski Beat névadó alapítója

2021/12/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

61 éves korában elhunyt Steve Bronski, az 1980-as évekbeli Bronski Beat szintipop-együttes társalapítója és billentyűse – írja a BBC.

Jimmy Somerville, Larry Steinbach, Steve Bronski a nyolcvanas években

A glasgow-i származású Bronski Steve Forrest néven született, és 1983-ban Jimmy Somerville énekessel és zenésztársával, Larry Steinbachekkel közösen alapította a csapatot. A zenekar minden tagja nyíltan meleg volt, és a dalaik is ezt tükrözték, gyakran tartalmazva politikai kommentárokat a melegekkel kapcsolatos kérdésekről – így nem véletlen, hogy a trió rövid időn belül Anglia konzervatív zenei sajtójának címlapjára került...

Az Egyesült Királyságban top 10-es slágereket értek el a Smalltown Boy, a Why? című meleg himnusszal és egy Donna Summer-feldolgozással. 1985-ben a trió összeállt Marc Almonddal (ex-Soft Cell), hogy felvegyék Donna Summer "I Feel Love" című dalának feldolgozását. A teljes verzió valójában egy medley volt, amelybe Summer "Love to Love You Baby" és John Leyton "Johnny Remember Me" című dalának részleteit is beépítették.

Mostanra már biztos megvan, melyik bandáról van szó, ha mégsem:

Bronski 2016-ban megpróbált életet lehelni a formációba, újra akarta rögzíteni a régi dalokat, valamint új anyagon is dolgozott. A sors azonban lkeresztülhúzta a törekvését: ugyanebben az évben Larry Steinbach a rákbetegséggel vívott rövid küzdelem után meghalt, mindössze 56 éves volt.

Jimmy Somerwille 2014-ban adott ki legutóbb lemezt, 2021 februárjában pedig összeállt Sally Herbert producerrel (aki korábban az 1990-es évekbeli Banderas duó és a The Communards kísérőzenekarának is tagja volt), hogy egy jótékonysági akció keretében felvegyék Nina Simone "Everything Must Change" című dalának feldolgozását.

 

Noha a Bronski Beat 1995 óta nem adott ki semmit, zenéikre a mai napig táncolnak, olyanok is, akik még csak nem is éltek akkor, amikor a csúcson voltak. Együtt sajnos már biztos, hogy többé nem zenélnek... R.I.P. Steve Bronski.

 

 

Bronski Beat, Steve Bronski, Jimmy Somerville, Larry Steinbach, gyász

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek