Meghalt a Bronski Beat névadó alapítója

2021/12/09  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

61 éves korában elhunyt Steve Bronski, az 1980-as évekbeli Bronski Beat szintipop-együttes társalapítója és billentyűse – írja a BBC.

Jimmy Somerville, Larry Steinbach, Steve Bronski a nyolcvanas években

A glasgow-i származású Bronski Steve Forrest néven született, és 1983-ban Jimmy Somerville énekessel és zenésztársával, Larry Steinbachekkel közösen alapította a csapatot. A zenekar minden tagja nyíltan meleg volt, és a dalaik is ezt tükrözték, gyakran tartalmazva politikai kommentárokat a melegekkel kapcsolatos kérdésekről – így nem véletlen, hogy a trió rövid időn belül Anglia konzervatív zenei sajtójának címlapjára került...

Az Egyesült Királyságban top 10-es slágereket értek el a Smalltown Boy, a Why? című meleg himnusszal és egy Donna Summer-feldolgozással. 1985-ben a trió összeállt Marc Almonddal (ex-Soft Cell), hogy felvegyék Donna Summer "I Feel Love" című dalának feldolgozását. A teljes verzió valójában egy medley volt, amelybe Summer "Love to Love You Baby" és John Leyton "Johnny Remember Me" című dalának részleteit is beépítették.

Mostanra már biztos megvan, melyik bandáról van szó, ha mégsem:

Bronski 2016-ban megpróbált életet lehelni a formációba, újra akarta rögzíteni a régi dalokat, valamint új anyagon is dolgozott. A sors azonban lkeresztülhúzta a törekvését: ugyanebben az évben Larry Steinbach a rákbetegséggel vívott rövid küzdelem után meghalt, mindössze 56 éves volt.

Jimmy Somerwille 2014-ban adott ki legutóbb lemezt, 2021 februárjában pedig összeállt Sally Herbert producerrel (aki korábban az 1990-es évekbeli Banderas duó és a The Communards kísérőzenekarának is tagja volt), hogy egy jótékonysági akció keretében felvegyék Nina Simone "Everything Must Change" című dalának feldolgozását.

 

Noha a Bronski Beat 1995 óta nem adott ki semmit, zenéikre a mai napig táncolnak, olyanok is, akik még csak nem is éltek akkor, amikor a csúcson voltak. Együtt sajnos már biztos, hogy többé nem zenélnek... R.I.P. Steve Bronski.

 

 

Bronski Beat, Steve Bronski, Jimmy Somerville, Larry Steinbach, gyász

 

 

Szólj hozzá!


 Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd – a Magic Mirror idei programja

Stephen Grant a Szigeten is mindenkinek beszól majd...

Azt már megírtuk, hogy a fesztivál egyik legrégibb állandó helyszíne átköltözik a Sziget iroda/játszóterek környékére, most előre...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Botaniq Blues Night a turai kastélyban: Ian Siegal búcsúkoncert

A Botaniq BBQ & Blues Night keretében neves blues előadók lépnek színpadra az álomszerű kastélyparkban, miközben sorra váltják egymást a tányérokon a BBQ különlegességek.

Szépen lassan mindenünk leépül? Mentálhigiénés támogató oldal indult a zeneipar résztvevőinek

Odafigyelünk-e vajon kellőképpen egymásra? Segítőkkel karöltve, MUSIC MENTAL néven indít online felületet a WMMD a zeneipar dolgozóinak mentálhigiénés támogatásáért.
Új koncertek
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
60 ÉV 60 DAL
60 ÉV 60 DAL
Őriszentpéter 
NÓTÁR MARY A...
EVERNESS Fesztivál