Meghalt a legendás ibizai DJ, a chill keresztapja

2020/10/20  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

José Padilla – a Baleár-szigetek úttörője, akinek a nevéhez többek között a híres Café del Mar-mixek fűződnek – 62 éves korában, vastagbélrákban hunyt el. A legendás DJ halálhírét Padilla Facebook-oldalán tették közzé.

José Padilla és Candyman Zamárdiban 2019 májusában (Nagyon Balaton Official)

A Café del Mar (Tengeri kávézó) ötlete Ramón Guiral, Carlos Andrea és José Les agyából pattant ki 1978-ban, akik a Kanári-szigetekről érkeztek Ibizára, és azonnal elvarázsolta őket San Antonio éjszakai élete. A legendás naplemente – és  a zene meg a hangulat – miatt 1980. június 20-i megnyitása óta százezrek zarándokolnak a kávézóba. A  zenét kezdetben magnószalagon kínálták, később pedig (1994-ben) megjelentettek egy Café del Mar cédésorozatot is, amely 2008-ig 15 kiadást élt meg és világszerte több mint 9 millió példányban kelt el. (wiki)

Az ikonikus zenész júliusban árulta el rajongóinak, hogy rákot diagnosztizáltak nála, s mivel a koronavírus miatt elapadtak a bevételei, támogatásért fordult követőihez.

A rossz hírt bejelentő posztban köszönetet mondtak azoknak, akik adományokat és támogató üzeneteket küldtek neki.

A "chill-out keresztapjaként" is emlegetett Padilla a fő kreátora volt annak, hogy létrejöjjön "Ibiza hangja" a Café Del Mar naplementéiből nőtt ki az azonos nevű mix-sorozat, míg a maratoni tízórás setjeiben a funkból, a soulból, a jazzből, a diszkóból és a rockból összerakta a hamisítatlan Baleár-ritmust. Padilla a 40 éven át – egészen a haláláig – aktív maradt.

A Cafe Del Mar alapítótit megelőzve, 1975-ben költözött a szigetre. Mivel csak a hajnali órákban kapott játékidőt, a napszakhoz illő, nyugodt hangulatú szettjeivel, s az ebből válogató CD-sorozattal tette híressé a klubot és szerzett magának hírnevet.

Padilla a magyar közönség számára sem ismeretlen, nem csak zenéje, de ő maga is többször eljutott hozzánk. 

"Most elment, és az ibizai naplemente soha nem lesz ugyanaz nélküle, de Jose Padilla gyönyörű zenéje örökre velünk marad."

José Padilla, gyász, dj, Ibiza, Cafe Del Mar

 

 

Szólj hozzá!


Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság Amerikában

Egyelőre nyitott akta a pénteki rappergyilkosság...

Bízhatunk az OFF Médiában: ők figyelemmel követik ezt a "rappergyilkolós" trendet, mi csak szemmel tartjuk – ők adták hírül, hogy újabb eset...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Zenészek figyelmébe: mindenképpen használjátok ezt a funkciót a Spotifyon!

Tavaly októberben indította el a Spotify a Canvas béta verzióját, most Magyarországra is kiterjesztették az elérhetőségét.

Nem a Kispi nyert! Lovasi András eredményt hirdetett

Mi is közzétettük szeptemberben a felhívás, miszerint pályázni lehet Lovasi András raktárkoncertes gázsijára. Mintegy egymillió forint értékben hangfelvétel(ek) készítésére lehet pályázni bárkinek.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek