Meghalt Vangelis

2022/05/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Meghalt Vangélisz Papathanaszíu, ismertebb nevén Vangelis. Az Oscar-díjas görög zeneszerző 79 éves volt – adta hírül a HVG.hu.

Fotó: BBC

Több mint ötven lemez fűződik a nevéhez, az elektronikus zene történelmének egyik legmeghatározóbb alakja volt.

Amiről MINDENKI tudja, hogy Vangelis nevéhez fűződik:

Tűzszekerek

Filmzeneszerzői karrierje az 1981-es Tűzszekerek című film zenéjével indult – nagy sikerrel, hiszen Oscar-díjat kapott, a főcímdal pedig nemcsak a slágerlistákat ostromolta, hanem még 2012-ben is ez hangzott fel a londoni olimpián az éremátadások alatt. Onnantól Vangelis keresett filmzeneszerző lett.

Szárnyas fejvadász

A hír forrása

Vangelis karrierje a hatvanas években indult különböző együttesekkel, ezek közül a progresszív rockban utazó Aphrodite's Child lett a legismertebb, melyben a később ugyancsak sikeres szólókarriert indító Demis Roussos volt az énekes. 1972-es 666 című lemezük a műfaj egyik jelentős alkotása.

"Vangelis Papathanassiou nincs többé velünk. A zene világa elvesztett egy nemzetközi művészt" – tweetelte a görög miniszterelnök.

Egy athéni hírügynökség szerint Vangelis május 18-án, szerdán halt meg, ügyvédi irodája a halál okát nem nevezte meg.

Vangelsi, gyász

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek