Megvan a Pokolgép új énekese – új klippel debütál

2024/03/01  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Nemrég arról számoltunk be, hogy 14 év után távozik a Pokolgép éléről Tóth Attila énekes. Akkori közleménye szerint egészségügyi okból, új hír, hogy átvette Gamsz Árpád helyét a Mobilmániában. De vajon ki került az ő helyére?

Megvan a Pokolgép új énekese – új klippel debütál

A januári tagcsere után új videóklipes dallal jelentkezik a magyar rockzene ikonikus alakulata, a Pokolgép. A szóban forgó szám megjelenése több szempontból is kiemelkedő fontosságú. Egyrészt egy izgalmas versfeldolgozásról beszélünk, de ami még tovább fokozza a hanganyag különlegességét, az az, hogy ebben lehet először a banda új énekesét, hallani.

A Pokolgép január közepén jelentette be, hogy a banda és Tóth Attila útjai elváltak egymástól. A csapat oldalain azóta találkozhattunk már egy sokat sejtető fotóval, amin a tagok sziluettjei szerepelnek – ebből egyértelműen kikövetkeztethető volt, hogy már megtalálták új frontemberüket, viszont az énekes személyét a mai dalszöveg-videóig homály fedte. Az biztos, hogy a leleplezés sokkal ütősebb egy új dal formájában, mint egy sima fényképes posztban. Hallgassátok tehát Bánhegyesi Richárd (Ohrana, Hangár 21) hangját:

A zenekar évtizedek óta meghatározó szerepet tölt be a hazai rockszíntéren. Az együttes megalakulása óta kitartóan képviseli a keményebb műfajt, ami elhozta számukra a népszerűséget. A formáció mindig hű maradt underground gyökereihez, viszont mindeközben arra is képes volt, hogy hangzásuk folyamatosan megújuljon – erre tökéletes példa vadiúj kiadványuk is, amely Petőfi Sándor azonos című költeményét dolgozza fel.

Akinek a fülén csorognak már ki a 200-as emlékév alkalmából készült Petőfi-feldolgozások, annak elmeséljük, hogy tegnap a Kiss Llaci+4 formáció szokásos klubestjén – mivel ő volt a vendég – Tarr Béla '95-ös filmjét vetítették le, amelyen Vígh Mihály Petőfi-verseket szaval. Ezeket a költeményeket őszintén szólva régen vagy sosem hallgattuk – talán olvastuk anno, de már elfeledtük –, és az fordult meg a fejünkben, hogy "költőgéniusz" kifejezés egyáltalán nem túlzás, s az Anyám tyúkjánál sokkal több figyelmet érdemel, és üzenetei, gondolatai közvetítésére kevesebb tökéletes eszköz van, mint a zene – bármilyen stílusú legyen az.

A Pokolgéptől ráadásul, bármilyen furcsa is, az irodalom sem áll messze.

„Lassan két évtizede jellemző ránk, hogy egy-egy magyar költő verse felkerül a lemezeinkre. Hogy ezt miért tesszük? Magyar együttesként fontosnak tartjuk, hogy a magyar irodalmat minél szélesebb réteghez eljuttassuk, ez egy küldetés. Ezt egy kiváló versnek gondolom, másrészt pedig egy kiemelkedően aktuális szövegnek. A Nem ért engem a világ számomra egyértelműen az egyenes és a kétszínű ember lenyomatának tökéletes körüljárása” – mondta Kukovecz Gábor zenekarvezető

A Nem ért engem a világ egyébként a megszokott munkamódszerrel készült el Kukovecz Gábor Jugá Pingpong Pincestúdiójában, ahol Z. Kiss Zalán, Pintér Csaba és Kleineisel Márk hangszeresek mellett már az új énekes is közreműködött a hanganyag rögzítésénél. A pontot arra a bizonyos i-re ezúttal is Cserfalvi „Töfi” Zoltán tette fel, tehát ő készítette a keverést és a masztert a szolnoki Denevér Hangstúdióban. A dalszöveges videó pedig „belsős” munka, hiszen a klipet az együttes dobosa, Kleineisel Márk készítette.

Mindent összevetve a Pokolgép fennállásának tagadhatatlanul új fejezete vette kezdetét, ami közel sem merül ki a Nem ért engem a világgal. A közeljövőben két kiadványra is számíthatunk a bandától: egy kislemez, amin a Petőfi versfeldolgozás mellett egy vadiúj dal is hallható majd. Emellett pedig készül a negyvenéves jubileum kapcsán egy egész album is, ami szuper lehetőséget ad az új felállás kibontakozására – főleg, hogy a 2016-os Metálbomba óta ez lesz az első komplett korong a Pokolgéptől.

A zenekar – immáron az új frontemberrel – legközelebb Szentesen lép fel április 20-án, majd egy héttel később Berettyóújfaluban teszik tiszteletüket.

 

Mit nem értünk?

Pokolgép, Tóth Attila, Mobilmánia, Bánhegyesi Richárd

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek