Önálló lemezként jelent meg a Pink Floyd 1990-es koncertanyaga

2021/05/21  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Az 1965-ben alakult Pink Floyd a kilencvenes évek közepéig volt kiemelkedő szereplője a nemzetközi rockzenei színtérnek, lemezeik 250 millió példányban keltek el. 1990-es knebworth-i koncertjük anyaga korábban csak kalózkiadványokon volt elérhető.

Fotó: Pink Floyd at Knebworth, 1990 (Pinterest)

A csapat 1973 és 1979 között három lemezzel (The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, The Wall) óriási sikereket ért el, ám Roger Waters dalszerző, énekes, basszusgitáros 1985-ben feloszlatta a bandát. A három tag (David Gilmour - ének, gitár; Richard Wright - billentyűs hangszerek, ő 2008-ban elhunyt; Nick Mason - dob) jogvita és pereskedés után folytatta.

A kelet-angliai Knebworth rockfesztiválján 1990. június 30-án a Pink Floyd volt a fő műsorszám, előtte a nap folyamán Paul McCartney, Elton John, a Dire Straits vagy a Genesis is fellépett. A Floyd a 120 ezres közönség előtt legismertebb dalait (köztük a Money-t, a Shine On You Crazy Diamond-ot, a Wish You Were Here-t) adta elő, a poszt-Waters évekből csak egyet játszott, a Sorrow-t. A közreműködő zenészek között volt mások mellett Candy Dulfer holland szaxofonos (akit idén Magyarországon, a Paloznaki Jazz Pikniken láthatunk-hallhatunk).

A mostani kiadványra David Gilmour és Andy Jackson hangmérnök az eredeti mesterszalagokról keverte újra az anyagot. A Live at Knebworth 2019 decemberében egy monstre és méregdrága, 18 lemezes dobozban (The Later Years 1987-2019) már megjelent, önálló CD-ként és LP-ként azonban először érhető el.

Egy másik koncertanyagot is megjelentet a Warner, habár az nem olyan régi: a néhai manchesteri Joy Division romjain 1980-ban alakult New Order számos koncertanyagot publikált az elmúlt négy évtizedben. A most megjelent, a csapat egyetlen 2018-as angliai koncertjének felvételét tartalmazó Education, Entertainment, Recreation című kiadvány talán az eddigi legigényesebb.

A New Order (a mai felállásban Bernard Sumner, Stephen Morris, Gillian Gilbert, Phil Cunningham és Tom Chapman zenél) 2011 óta már Peter Hook basszusgitáros nélkül járja a világot és készít lemezeket. A koncertekről nem hiányozhatnak a régi nagy slágerek, köztük a Blue Monday, a Temptation, a True Faith, a The Perfect Kiss, a Bizarre Love Triangle, a Regret vagy a Crystal.

Ezek a dalok elhangzottak 2018. november 9-én az Alexander Palace-ben adott koncerten is, ám mellettük számos kevéssé ismert, illetve élőben ritkán elhangzó szám (Vanishing Point, Love Vigilantes, Sub-Culture, Ultraviolence) szerepel a felhozatalban. A két óra húsz perces műsorban a Joy Division négy dala is helyett kapott, köztük a Love Will Tear Us Apart.

A kiadványnak van egy magyar vonatkozása is: a koncert Richard Wagner A Rajna kincse című operájának előjátékával indul – a bejátszás a Bécsi Filharmonikus Zenekar felvétele, amelyen a karmester Solti György volt.

A felvétel 2 CD, 2 CD+Blue-ray, 3 vinyl, valamint egy ezeket együtt és további extrákat tartalmazó dobozban is elérhető.

 

 

 

Pink Floyd, New Order, Warner, koncertfelvétel

 

 

Szólj hozzá!


Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára Budapestre

Ed Sheeran már biztos nem jön az MTV EMA gálára...

A zenész covidos lett, karanténba vonult – mindezt a közösségi médiájában jelentette be.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Három év után új lemezzel jelentkezett ZAZ

Napjaink egyik legnépszerűbb francia énekesnője, azaz Zaz három évvel utolsó lemeze, az 'Effet miroir' után idén nyár végén tért vissza "Imagine" című felvételével, amely soron következő albumának előfutára is egyben.

Egy hajóban eveznek: egykori zenésztársa fiával énekel duettet Charlie

Horváth Charlie egykori zenésztársának tehetséges fiával, Erb Virgillel, művésznevén Giovannival adott duettet.
Új koncertek