Örömhír: két magyar album három helyen a nemzetközi toplistákon

2023/02/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Tárkány Trió lemeze felkerült a World Music Charts Europe toplistájára, valamint a Transglobal World Music Chartsra is. Az utóbbira még egy magyar albumot válogattak be a világzenei szakemberek a világ minden tájáról: Cserepes The Sold Girl című albumát. Ezeken a felületeken más magyar album februárban nem szerepel a toplistákon. Mindkét album a Fonó gondozásában jelent meg.

Három éve készül a rendhagyó koncertelőadás, a héten bemutató a Trafóban: BACK-PACK

A két irányadó nemzetközi felület minden hónapban közzéteszi a legjobb világzenei albumok listáját: A World Music Charts Europe (WMCE) keretén belül 50 világzenei rádiós szakember validálja a lemezeket, a Transglobal World Music Charts összeállításában a világ minden tájáról származó világzenei szakemberek értékelik az albumokat.

Februárban a Tárkány Trió A cimbalomprímás című albuma felkerült a WMCE toplistára a legjobb 20 lemez között egyetlen magyar albumként a 16. helyen. A Transglobal World Music Charts 40-es listáján két magyar album szerepel a legjobbak között: a 30. helyen a Cserepes The Sold Girl című lemeze és 33. helyen a Tárkány Trió előbb említett albuma.

A Tárkány Trió debütáló albuma – a nevéből is következtethetően – a cimbalmot mint szólóhangszert mutatja be és a cimbalomprímási hagyományt dolgozza fel, viszi tovább egyedülálló módon. Az alkotók így nyilatkoztak a lemezről:

A Tárkány Triót azzal a szándékkal hoztam létre, hogy megszülessen az első zenekar, amely az eredeti magyar népi cimbalomzenét bemutatja, a cimbalomprímás hagyományt folytatja. Bármilyen furcsán hangzik, ilyen még nem volt, és máig ez az egyetlen zenekar, amely ezzel foglalkozik.” (Tárkány-Kovács Bálint)

Cserepes Károly – a lemezen egyszerűen csak Cserepes – The Sold Girl című albuma az alkotó nagysikerű remix-lemezei sorában a következő. A The Black Lake (2016), a My name is Elvis Presley (2018), a The Big Slalom (2020) és a Nachtmusik (2021) után Cserepes most törökséggel való kapcsolatunkra, múltunkra reflektál és ugyanazzal a technikával dolgozik, mint az előző lemezeken: tradicionális hangfelvételeket ágyaz szokatlan zenei környezetbe új zenei szövetet létrehozva.

Az alkotó így vall a lemezről:

„A „törökséggel” való kapcsolataink a régmúlt homályába vesznek. Kevés azon évszázados népdalaink, balladáink száma, amelyek még emlékeznek ezekre a találkozásokra. (...) Véletlenül épp a török folklór érzelemgazdagsága, drámai ereje, „vadsága” látszott az egyik lehetőségnek, hogy segítségükkel ezeknek a szövegemlékeknek a rejtett drámaiságát kibontsuk. Legyen átélhető, hogy a török hódoltság milyen szenvedést jelentett a civil lakosság számára. Mert, ahogyan a jelen háborúi is, minden háború róluk szól: a civil áldozatokról, az anyáról, a lányról, a gyerekről.”

A World Music Charts Europe itt érhető el.

 

Tárkány Trió, Cserepes, toplista, Fonó

 

 

Szólj hozzá!


A koncert, amelyen a tudósító még fejben is elfelejtett jegyzetelni

A koncert, amelyen a tudósító még fejben is...

Az [iLAND], a magyar progresszív rock hibrid zenekara elegánsan remek előadást produkált pénteken a Müpában.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmentek stúdiózni egyet Texasba, majd hazatértek egy albummal és egy fesztivál-fődíjjal – A NYUGHATATLAN-sztori

Stílusosan, a country és a rockabilly őshazájában rögzítette tizenegy dalos korongját az egyik legismertebb hazai country-rockabilly zenekar, a Nyughatatlan. Végül aztán nem csak az új anyaggal, hanem többek között a Texas Sounds Country Music fesztivál fődíjával tértek haza. A Restless megjelenésének apropóján a csapat...

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

Locsolkodás a Szentendrei Skanzenben

Húsvéti programokkal, koncertekkel, valamint természetesen hímestojás-készítéssel és locsolkodással várja a látogatókat április 9-én és 10-én a Szentendrei Skanzen.

Ki ne szeretne egy végtelen nyári vakációt?

A Flowers sikerei után Miley Cyrus március 10-én megjelent új stúdióalbuma, az Endless Summer Vacation is meghódította a világot.
Új koncertek