Posztumusz Artisjus-díjjal tisztelegnek Siklósi Örs dalszerzői munkája előtt

2021/05/06  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Az Artisjus 21.alkalommal díjazza a legkiválóbbnak ítélt kortárs zeneszerzőket és szövegírókat azzal a céllal, hogy felhívja a figyelmet a sikeres zenei produkciókba fektetett szerzői munkára.

Fotó: AWS

Az elismerés presztízse elsősorban abban rejlik, hogy pályatársak ítélik oda a díjakat a kitüntetett művészeknek, akik idén a következők:

Fábri Péter író, költő, MRTon-díjas dalszövegíró, műfordító, drámaíró kapja idén az életműdíjat. Az elmúlt években Fábri Péter állandó szerzőtársa Wolf Péter. Közös munkájuk eredményeként tavaly jelent meg a Kováts Krisztának írt Biblia show és alig fél évvel később Wolf Kati Gyerekszáj című albuma.

Hazánk talán legnagyobb dobos-tálentuma, nemzetközileg is keresett és elismert Borlai Gergő érdemelte ki az év zeneszerzője címet. Dobosként, zeneszerzőként és producerként több mint 500 zenei album megszületésében vett részt. Számos szakmai díj birtokosa, 2020-ban szólóalbumát két kategóriában is Grammy-díjra jelölték, 2021 áprilisában pedig Fonogram-díjat kapott. Évek óta Barcelonában él és alkot

Major Eszter az év szövegírójának járó díjat kapja a szerzői egyesülettől. Közel negyed évszázada ír dalszövegeket, több mint 250 megjelent szerzeményt tudhat magáénak, szinte minden fontos hazai előadóval (pl. Wolf Kati, Szekeres Adrien, a Hooligans, Kökény Attila, Vastag Csaba ésVastag Tamás, Bereczki Zoltán, Kocsis Tibor) dolgozott már együtt. Dalait évek óta játsszák a legismertebb zenei csatornák és az országos rádiók.

Az Év Produkciója díjat a Random Trip, a műfaji határokon (pop, rock, jazz, hiphop, blues, elektro stb.) átívelő improvizációs koncertsorozat kapja. A produkció sokszínűségét az adja, hogy az ötlet megálmodója és művészeti vezetője Delov Jávor, valamint DJ Q-Cee, a Random Trip oszlopos tagja és lemezlovasa mellett mindig változó felállásban a hazai könnyűzenei élet színe-java és nemzetközi sztármuzsikusok lépnek fel, köztük Tátrai Tibor, Dés László, Lábas Viki, Wolfie, Fábián Juli, Kiss Tibi, Szabó Balázs, Tóth Vera, Barabás Lőrinc, MC Kemon, Jónás Vera, Palya Bea és Járai Márk.

Posztumusz Junior Artisjus-díjat kap a megrendítően fiatalon elhunyt Siklósi Örs, az AWS zenekar frontembere.

Jónás Vera méltatásában így ír a fiatal alkotóról:

Örs zeneszerzői munkássága fájdalmasan fiatalon, tragikus módon félbemaradt. A még harmincadik évét sem betöltő alkotó 4 nagylemezt, 2 EP-t és 2 kislemezt jelentetett meg zenekarával az elmúlt 10 évben, éppen az AWS ötödik nagylemezén dolgozott. Szólóban egy kislemezt jelentetett meg és első nagylemezén dolgozott. Ez a rendkívüli teljesítmény egyben pótolhatatlan veszteség is. Mindannyiunknak fájdalom, amiért nem kísérhetjük tovább Örs munkásságát. A díjat ajánljuk az AWS zenekarnak mint alkotóközösségnek és mélyen együtt érzünk velük és minden hozzátartozójukkal.”

A komolyzene területéről Soproni József, Horváth Márton Levente és Molnár Viktor kap elismerést, az év nótaszerzője pedig Éliás Tibor lett.

Az elismerések ünnepélyes átadását az év folyamán későbbi időpontra tervezi az Artisjus vezetősége, ha a járványhelyzet engedi.

A cikk zárásaként Örs szavait idézzük – az AWS posztolta nemrég egy igen szívfájdító Fb-bejegyzésben:

„Az egész kezelés során egy hasonlat volt előttem, ami vitt előre: kétféleképpen lehet megmászni egy hegyet. Szenvedhetsz, hogy milyen fárasztó, fáj mindened, és amúgy is minek, vagy pedig bevállalod, hátadra veszed a zsákodat, és teljesíteni akarod a lehető legjobban.
Voltam sokszor nagyon lent, átestem pár életmentő műtéten, volt, hogy nem tudtam mozogni, de mindig az élet és az élni akarás vitt előre, akármennyire is rossz volt.
Szeretném ezt az üzenetet közvetíteni, hogy az életnél nincs semmi fontosabb. Akármekkora a hegyed, mászd mosolyogva, örülj annak, hogy élhetsz, és ne félig üresnek, hanem félig telinek lásd a pohárban a vizet.”

 

Artisjus-díj, dalszerzők, Fábri Péter, Borlai Gergő, Major Eszter, Random Trip, Siklósi Örs

 

 

Szólj hozzá!


Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

Már 15 éve (zen)élnek egy Képzelt Városban

A Képzelt Város november 4-én, az A38 Hajón ünnepli 15. születésnapját. A különleges estén a zenekar a teljes eddigi életművéből...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Hét év után a OneRepublic visszatér Budapestre

2015-ben a OneRepublic telt házas koncertet adott a Budapest Arénában, amely emlékezetes maradt a rajongók számára, és tucatnyi lelkes kritikát is begyűjtött. 2022. május 13-án újratöltik az élményt.

Ábel végül előkerült? Fishing on Orfű – a tökéletes nyárzáró fesztivál

Normál körülmények között nyárindító lett volna, akkor a helyére telepítettek egy MiniFishinget, az "igazit" meg áttolták a biztonságosabb augusztusi időpontra. Ha júniusban lett volna a Fishing on Orfű, nem fagyunk meg, így viszont a vártnál sokkal ütősebben sikerült lezárni a 2021-es nyarat.

Ezek a legjobb magyar klipek!

Legalábbis az 5. Magyar Klipszemle zsűrije szerint. A budapesti Akvárium Klubban 35 díjat osztottak ki az elmúlt két év legjobb klipjeiből.

Carbonziált filmzenék és filmesített carbondalok az Urániában

A Crossover Uránia a Nemzeti Filmszínház műfajokon átívelő koncertsorozata, ahol minden előadó valamilyen különleges produkcióval lép színpadra, november 12-én például a Carbonfools ad különleges koncertet.
Új koncertek