Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400 tételből álló hagyatéka

2022/01/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Fotó: Cseh Tamás Archívum

A hagyaték egy 5439 tételből álló gyűjtemény. Beletartozik többek között 30 orsós magnószalag, 98 magnókazetta, kéziratok, dalszövegek, dallisták 539 tételben, 325 fénykép neves fotósoktól, 19 film forgatókönyv (közöttük Jancsó-, Maár-, Bacsó-filmeké – kevesen tudják, hogy több mint húsz filmhez volt valamilyen köze, egyrészt zeneszerzőként, másrészt pedig kisebb-nagyobb szerepeket is játszott.), 24 plakát az 1960-1980-as évekből, továbbá 34 személyes tárgy, továbbá – mivel a zenész kiterjedt levelezést folytatott – a hagyaték része több mint 300, kortársakkal, alkotótársakkal váltott levél.

2020 óta a Cseh Tamás Archívum a PIM szervezeti egységeként működik, melynek szakemberei remélik, hogy kutatómunkájuk során sok ismeretlen vagy kevéssé ismert dal is a felszínre fog kerülni.

A hagyaték darabjaival mostantól az érdeklődők is találkozhatnak majd, az archívum honlapján, illetve Facebook-oldalán folyamatosan teszik közzé a hagyatékból, illetve más felajánlásokból származó dokumentumokat, olyan ütemben, ahogy ezeknek a digitalizálása és feldolgozása, kutatása zajlik az archívumban. Emellett különböző rendezvényeken is megjelennek majd egyes részei, legközelebb január 22-én, Cseh Tamás születésnapja alkalmából a Kolibri Színházban, ahol különleges felvételeket is láthatnak majd a nézők a zenei műsor mellett.

via Infostart

Cseh Tamás, hagyaték, PIM, Kolibri, Cseh Tamás Archívum

 

 

Szólj hozzá!


Sötét energiák az A38-on

Sötét energiák az A38-on

Bár a Hajó nem igazán erről a műfajról ismeretes, a tavaszi szezonban több metálkoncert is lesz az A38-on.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa jövőre az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Emiliana Torrini a RepTárban landol nyáron – egy igazán különleges történetű albummal érkezik

Emiliana Torrini izlandi énekes-dalszerző ad koncertet július 14-én a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.

Sziget, VOLT (!), Kolorádó, Carson Coma, Campus és még sokan mások: I. TURBINA MERCH FESZTIVÁL

Március 17-én (vasárnap) egy gigantikus merchvásárt tart a Turbina, ahol ismert zenekarok, fesztiválok, klubok és más zenei szervezetek árulják együtt az idei és korábbi években készített merch termékeiket. A kapu nyitva áll a rajongók, a szakma és a sajtó előtt egyaránt. A rendezvényen való részvétel ingyenes.
Új koncertek