Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400 tételből álló hagyatéka

2022/01/18  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).

Fotó: Cseh Tamás Archívum

A hagyaték egy 5439 tételből álló gyűjtemény. Beletartozik többek között 30 orsós magnószalag, 98 magnókazetta, kéziratok, dalszövegek, dallisták 539 tételben, 325 fénykép neves fotósoktól, 19 film forgatókönyv (közöttük Jancsó-, Maár-, Bacsó-filmeké – kevesen tudják, hogy több mint húsz filmhez volt valamilyen köze, egyrészt zeneszerzőként, másrészt pedig kisebb-nagyobb szerepeket is játszott.), 24 plakát az 1960-1980-as évekből, továbbá 34 személyes tárgy, továbbá – mivel a zenész kiterjedt levelezést folytatott – a hagyaték része több mint 300, kortársakkal, alkotótársakkal váltott levél.

2020 óta a Cseh Tamás Archívum a PIM szervezeti egységeként működik, melynek szakemberei remélik, hogy kutatómunkájuk során sok ismeretlen vagy kevéssé ismert dal is a felszínre fog kerülni.

A hagyaték darabjaival mostantól az érdeklődők is találkozhatnak majd, az archívum honlapján, illetve Facebook-oldalán folyamatosan teszik közzé a hagyatékból, illetve más felajánlásokból származó dokumentumokat, olyan ütemben, ahogy ezeknek a digitalizálása és feldolgozása, kutatása zajlik az archívumban. Emellett különböző rendezvényeken is megjelennek majd egyes részei, legközelebb január 22-én, Cseh Tamás születésnapja alkalmából a Kolibri Színházban, ahol különleges felvételeket is láthatnak majd a nézők a zenei műsor mellett.

via Infostart

Cseh Tamás, hagyaték, PIM, Kolibri, Cseh Tamás Archívum

 

 

Szólj hozzá!


Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop kapta a 2022-es Polar Music-díjat

Iggy Pop – született James Newell Osterberg – pár napja egy ünnepélyes díjátadó gálán vette át Stockholmban a 2022-es Polar Music Prize-ot....
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Állva ünnepelték a cannes-i fesztiválon az Elvis-film két főszereplőjét

A Király életének számos eddig nem ismert epizódját bemutató, pergő ritmusú alkotás díszbemutatóját szerda este tartották.

Összeállt a Party a Szigeten

Újabb előadók nevei kerültek napvilágra a Sziget idei felhozatalából, ezúttal a Ticketswap Party Aréna fellépőiből válogatva. Azt már korábbról is tudjuk, hogy fellép Alan Walker, Steve Aoki, Apashe vagy NGHTMRE, és arról is volt szó, hogy lesz egy dedikált napja az elrow-nak és a Q-Dance-nek is. Most további részletekkel szolgálunk.
Új koncertek