Rockzene robotzenészekkel?

2018/11/26  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A hírre (és a kérdésre) nem egy zenei oldalon bukkantunk – a Bosch tette közzé. A Magyarországon immáron 100 éve jelenlevő cég írása azt boncolgatja, részt vehet-e közös alkotásban az ember és a mesterséges intelligencia.

Rockzene robotzenészekkel?

Nigel Stanford zenész legutóbbi projektjében azt mutatta be, hogy a digitális korban, hogyan fejlődhet az emberi kreativitás a technológia segítségével. Már korábban is készített látványos videókat, amikben a legmodernebb hangtechnikán kívül az ősi elemeket – a tüzet és a vizet – is segítségül hívta annak prezentálására, hogy a hang valójában egy hullám – írják a Bosch cikkében.

Olcsó poénnal élve: kikukázta a zenét, mert az Automatica című zeneművet, Kuka-robotok segítségével rögzítette, és a számból – mindössze három robottal – látványos videó is készült. Stanford Andy Flessas robotanimátorral dolgozott együtt, aki úgy programozta be a robotokat, hogy azok zenekarként tudjanak zenélni.

A KUKA egyébként a világ legismertebb robotszállítmányozója, és noha az elmúlt 40 év során főként az ipari alkalmazásokra fókuszáltak, mindig nyitottak voltak új területekre. A robotok alkalmazási területe egy gyorsan növekvő piac, vallják, hogy el kell tudni mozdulni az ipari felhasználástól, akár a kreatív munkafolyamatok felé.

Arról már az Androgeeken olvastunk, hogy Sophia, a világ jelenlegi legintelligensebb humanoid robotja duettet énekelt Jimmy Fallonnal. Ő egyébként az első robot, aki állampolgárságot kapott (???), a duett pedig Jimmy Fallon népszerű beszélgetős műsorában, a The Tonight Show-ban volt látható (4.43-tól).

Azért mi még erősen hiszünk a hús-vér zenészek létjogosultságában. Maximum kooprodukció :)

mesterséges intelligencia, robotok, robotzene, Nigel Stanford, Jimmy Fallon, Sophia

 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek