Sting eladott, Snoop Dogg bevásárolt

2022/02/11  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu, MTI

Snoop Dogg megvásárolta azt a lemezkiadót, ahol karrierje annak idején elindult, így immáron az 50 éves amerikai hiphop sztár a tulajdonosa a Death Row Recordsnak. A HVG-ben meg azt olvastuk, hogy Sting eladta a teljes életművét a Universalnak

Snoop Dogg vásárol, Sting elad

A Death Row Recordsot Dr. Dre, Suge Knight, DOC és Dick Griffey alapította 1992-ben. Snoop Dogg azután szerződött velük, hogy egyik korai mixtape-je felkeltette az NWA egyik alapítója, Dr. Dre figyelmét, aki meghallgatásra hívta, majd szerepeltette saját első albumán, az 1992-es The Chronic-on. Dr. Dre és Snoop Dogg első lemeze óriási üzleti durranás lett a Death Row Records számára.

"Különösen jelentős pillanat ez számomra. Izgatott vagyok és hálás a lehetőségért, hogy megszerezhettem ezt az ikonikus és kulturálisan meghatározó Death Row Records brandet, amelyben óriási kiaknázatlan lehetőségek vannak" – idézte Snoop Doggot a BBC hírportálja.

A rapper első albuma, a Doggystyle 1993-ban ennél a kiadónál jelent meg. Azon az anyagon olyan nagy slágerek szerepeltek, mint a Gin & Juice, a Doggy Dogg World vagy a Murder Was the Case.


  
Snoop Dogg tinédzserként börtönben ült drogbűntettért, ám a Doggystyle, majd az 1996-ban megjelent folytatás, a Doggfather hatalmas fordulatot hozott az életében. A szerződése értelmezése körüli viták, jogdíjak állítólagos visszatartása miatt 1998-ban mégis távozott a kiadótól, amely a következő években, különösen Tupac Shakur halála és Suge Knight bebörtönzése, valamint Dr. Dre távozása után hanyatlásnak indult. A Death Row Records 2006-ban csődöt jelentett, három évvel később 18 millió dollár ellenében a kétes hírű WIDEawake Entertainment tulajdonába került. De ez is csődbe ment, a későbbi tulajdonosok között volt az Entertainment One, a Hasbro, a One Music, tavaly pedig a Blackstone Group vette meg.

 

300 millió dollárért eladta teljes dalszerzői katalógusát, beleértve a szólóműveket és a The Police anyagait is Sting a Universal Music Groupnak – írja a HVG. Az elmúlt években lemezkiadók és befektetési cégek számos dal és felvétel jogait szerezték meg olyan szerzőktől, mint David Bowie, Fleetwood Mac, Tina Turner, valamint Blondie, Taylor Swift, David Guetta és Shakira. A mostani bevásárlás a Universal egyik legnagyobb húzása, mióta 2020-ban megállapodást kötöttek Bob Dylannel.

"Az ilyen megállapodások célja az volt, hogy azonnali anyagi biztonságot nyújtsanak a művészek számára, miközben az új jogtulajdonosok remélik, hogy profitálhatnak a stream csatornákon eladott zenékből" – kommentálta a jelenséget a BBC zenei tudósítója.

"Számomra elengedhetetlen, hogy a pályafutásom során végzett munkámnak legyen egy otthona, ahol megbecsülik és tisztelik – nem csak azért, hogy új utakon kapcsolódjak a régi rajongókkal, hanem azért is, hogy dalaimat új közönséggel, zenészekkel és generációkkal ismertessem meg" – mondta a 70 éves zenész, aki karrierje nagy részében amúgy is a Universal kiadónál volt.

Az alábbi videót pár órája tette közzé, de aki élőben is vágyik az élményre, annak – a pillanatnyi állás szerint – a közeljövőben kétszer is lehetősége lesz rá Magyarországon.

 

Snoop Dogg, Death Row Records, Sting, katalógus, Universal

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek