Mamma Mia!

Szól a rádió: elindult a Fesztivál FM!

2021/04/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Már nagyon várjuk, hogy rendezvényekről, fesztiválokról, koncertekről tudósíthassunk, de már annak is örülünk, ha egy-egy (jellemzően 2022-es) élő koncertről hírt adhatunk. Erre, úgy tűnik, még kicsit várnunk kell, addig a világhálón keresztül érkezik a vigasz: ezekben a percekben elindult a Fesztivál FM elnevezésű internetes rádió. Az új csatorna ötletgazdáját, Szűcs Mihályt kérdeztük a miértekről.

Szól a rádió: elindult a Fesztivál FM!

Ez most azt jelenti, hogy a Barba Negra rádiót indított?

Bár a magyar zeneszeretők egyik legnagyobb budapesti találkozóhelye a Barba Negra, ez mégsem egy afféle Barba Negra-rádió. Partneri kapcsolatunk van, de ez a fajta együttműködési lehetőség mindenkinek adott, legyen szó klubról, fesztiválról vagy zenekarról. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy jó lenne egy olyan platform, ahol remek zenék szólnak, ahol nagyobb teret kap a magyar zene, ahol sokat lehet a rendezvényekről is beszélni. 

Miért pont Fesztivál FM?

Azt szerettük volna elérni, hogy aki ránk kapcsol, az egy kicsit visszakapja azt a fajta önfeledt, színes hangulatot, amit egy fesztivál jelent. Ha megnézzük, világviszonylatban a rockzene az uralkodó a fesztiválok területén, de minden másnak is nagyon nagy szerepe van. Ettől szép az egész, hogy jól megférnek egymás mellett különböző stílusok. Ezt szerettük volna mi is közvetíteni: legyen meg egész évben ez az érzés, legyen 12 hónap zene, 12 hónap fesztivál.

Honnan jött az ötlet?

A Barba Negra mellett több zenekarral is együtt dolgozom, és sokat beszélgetünk az ő igényeikről is. Régi sérelem, hogy kevés magyar zene hallható és nem igazán jutnak szóhoz a magyar előadók – mi erre is odafigyelünk. Sok a jó magyar zene, ennek megmutatására a rádió zenei kínálatát is úgy állítottuk össze, hogy egészséges legyen az arány a magyar és külföldi előadók között.

Azt mondod, sok a jó magyar zene. Tényleg sok?

Rengeteg! Gondoljunk csak bele, hogy mennyi slágert dúdolunk nap mint nap... Számos feltörekvő banda létezik, akik már észrevették, hogy a magyar közönséghez úgy lehet legjobban eljutni, ha a dalszövegek magyarul születnek meg – sokukat nem is ismerjük. Erre, reményeim szerint nagyon jó felület lesz a Fesztivál FM. Nem utolsó sorban a szervezőknek is segítséget nyújtunk, hiszen mindannyiunknak nagyon fontos, hogy széles körben megismerjük az új zenekarokat. Ők a következő generáció, akikkel majd telt házas koncerteket fogunk tartani...

Kikre számít a Fesztivál FM?

Mindenki, aki ebben a szakmában dolgozik, keresi a felületeket, ahol el lehet érni a közönséget. Egy rádió duplán jó ilyen tekintetben, hiszen a szórakoztatás által, a zenehallgatás mellett tud eljutni az információ a közönséghez. Ez amolyan win-win helyzet. Nem mindegy, hogy csak az hangzik el valahol, hogy lesz egy koncert: ha a fellépőktől dalokat is hallhatunk, sokkal ahtékonyabb csatolást érünk el. Ha mindezt jól összehangoljuk, a zenekarok, szervezők is rákapnak a lehetőség ízére s a közönségünk is jól szórakozik, akkor minden célt egyszerre értünk el.

Akkor ez afféle beszélgetős-zenélős csatorna lesz?

A rádióban jelenleg csak zenéket fogtok hallani, de keressük a lehetőséget, hogy beszélgetős műsorok is szülessenek, ahol mind a fiatalok, mind a már befutott zenekarok is szereplési lehetőséghez juthatnak. Ennek persze elő kell teremteni a hátterét, de elárulhatom: a munkacímek már megvannak!

Nem olyan régen azt sejtettétek a Barba Negra oldalán, hogy készültök bizonyos dolgokkal. Ez volt az?

Aki ismer minket, tudja, hogy az egész csapat szeret valami újat, valami mást csinálni. A rádió most egy kicsit más, mégis szerves része az életünknek, hiszen a zenéről szól. De vannak még ötleteink... Sőt, olyan dolgok is, amik a terv szintjén már túlléptek, és nagyon várjuk, hogy azokról is beszélhessünk.

Hát még mi... Addig is hallgassátok a Fesztivál FM-et itt!

 

 

Fesztivál FM, Barba Negra, rádió, internetes rádió, Szűcs Mihály

 

 

Szólj hozzá!


Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem kapott a milliókat hozó slágeréből

Elhunyt a legendás zeneszerző, aki egy centet sem...

Elhunyt Barrett Strong, a szintén legendás amerikai Motown kiadó egyik első sikeres művésze.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

HOLTSZEZON – krimifesztivál és más programok Beton.Hofival, Beck Zolival és Szűcs Krisztiánnal

Tizenhárom helyszínen több mint száz programmal rendezik meg a második Holtszezon Nemzetközi Kortárs Fesztivált február 23-26. között Veszprémben. A névválasztás tökéletes, innen is gratulálunk!

Magyar szál: Miley Cyrus mindenhol taroló új klipjének Rév Marcell volt az operatőre

Miley Cyrus új slágere hazánkban és külföldön is rekordokat döntött.
Új koncertek