Szól a rádió: elindult a Fesztivál FM!

2021/04/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Már nagyon várjuk, hogy rendezvényekről, fesztiválokról, koncertekről tudósíthassunk, de már annak is örülünk, ha egy-egy (jellemzően 2022-es) élő koncertről hírt adhatunk. Erre, úgy tűnik, még kicsit várnunk kell, addig a világhálón keresztül érkezik a vigasz: ezekben a percekben elindult a Fesztivál FM elnevezésű internetes rádió. Az új csatorna ötletgazdáját, Szűcs Mihályt kérdeztük a miértekről.

Szól a rádió: elindult a Fesztivál FM!

Ez most azt jelenti, hogy a Barba Negra rádiót indított?

Bár a magyar zeneszeretők egyik legnagyobb budapesti találkozóhelye a Barba Negra, ez mégsem egy afféle Barba Negra-rádió. Partneri kapcsolatunk van, de ez a fajta együttműködési lehetőség mindenkinek adott, legyen szó klubról, fesztiválról vagy zenekarról. Régóta foglalkoztat a gondolat, hogy jó lenne egy olyan platform, ahol remek zenék szólnak, ahol nagyobb teret kap a magyar zene, ahol sokat lehet a rendezvényekről is beszélni. 

Miért pont Fesztivál FM?

Azt szerettük volna elérni, hogy aki ránk kapcsol, az egy kicsit visszakapja azt a fajta önfeledt, színes hangulatot, amit egy fesztivál jelent. Ha megnézzük, világviszonylatban a rockzene az uralkodó a fesztiválok területén, de minden másnak is nagyon nagy szerepe van. Ettől szép az egész, hogy jól megférnek egymás mellett különböző stílusok. Ezt szerettük volna mi is közvetíteni: legyen meg egész évben ez az érzés, legyen 12 hónap zene, 12 hónap fesztivál.

Honnan jött az ötlet?

A Barba Negra mellett több zenekarral is együtt dolgozom, és sokat beszélgetünk az ő igényeikről is. Régi sérelem, hogy kevés magyar zene hallható és nem igazán jutnak szóhoz a magyar előadók – mi erre is odafigyelünk. Sok a jó magyar zene, ennek megmutatására a rádió zenei kínálatát is úgy állítottuk össze, hogy egészséges legyen az arány a magyar és külföldi előadók között.

Azt mondod, sok a jó magyar zene. Tényleg sok?

Rengeteg! Gondoljunk csak bele, hogy mennyi slágert dúdolunk nap mint nap... Számos feltörekvő banda létezik, akik már észrevették, hogy a magyar közönséghez úgy lehet legjobban eljutni, ha a dalszövegek magyarul születnek meg – sokukat nem is ismerjük. Erre, reményeim szerint nagyon jó felület lesz a Fesztivál FM. Nem utolsó sorban a szervezőknek is segítséget nyújtunk, hiszen mindannyiunknak nagyon fontos, hogy széles körben megismerjük az új zenekarokat. Ők a következő generáció, akikkel majd telt házas koncerteket fogunk tartani...

Kikre számít a Fesztivál FM?

Mindenki, aki ebben a szakmában dolgozik, keresi a felületeket, ahol el lehet érni a közönséget. Egy rádió duplán jó ilyen tekintetben, hiszen a szórakoztatás által, a zenehallgatás mellett tud eljutni az információ a közönséghez. Ez amolyan win-win helyzet. Nem mindegy, hogy csak az hangzik el valahol, hogy lesz egy koncert: ha a fellépőktől dalokat is hallhatunk, sokkal ahtékonyabb csatolást érünk el. Ha mindezt jól összehangoljuk, a zenekarok, szervezők is rákapnak a lehetőség ízére s a közönségünk is jól szórakozik, akkor minden célt egyszerre értünk el.

Akkor ez afféle beszélgetős-zenélős csatorna lesz?

A rádióban jelenleg csak zenéket fogtok hallani, de keressük a lehetőséget, hogy beszélgetős műsorok is szülessenek, ahol mind a fiatalok, mind a már befutott zenekarok is szereplési lehetőséghez juthatnak. Ennek persze elő kell teremteni a hátterét, de elárulhatom: a munkacímek már megvannak!

Nem olyan régen azt sejtettétek a Barba Negra oldalán, hogy készültök bizonyos dolgokkal. Ez volt az?

Aki ismer minket, tudja, hogy az egész csapat szeret valami újat, valami mást csinálni. A rádió most egy kicsit más, mégis szerves része az életünknek, hiszen a zenéről szól. De vannak még ötleteink... Sőt, olyan dolgok is, amik a terv szintjén már túlléptek, és nagyon várjuk, hogy azokról is beszélhessünk.

Hát még mi... Addig is hallgassátok a Fesztivál FM-et itt!

 

 

Fesztivál FM, Barba Negra, rádió, internetes rádió, Szűcs Mihály

 

 

Szólj hozzá!


A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az enyhítés

A zenés, táncos rendezvényekre nem vonatkozik az...

A kormány úgy döntött, hogy az 5,5 millió oltás elérése után védettségi igazolvány nélkül is lehet szállodákba, éttermekbe, strandokra...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

500 fő felett is lehet rendezvényt tartani

Amennyiben az szabadtéren van, viszont kizárólag védettségi igazolvánnyal lehet részt venni rajta – írja a Magyar Közlöny. Megpróbáltuk értelmezni a legfrissebb szabályokat, reméljük, úgy értettük, ahogy kellett.

A Monarchia bálja, Európai Tánckaraván, Szalonna és Bandája: jubileumot ünnepel a Duna Karnevál

Idén hazai hivatásos és amatőr táncegyüttesek közreműködésével rendezik meg a Duna Karnevált. A 25 éves múltra visszatekintő rangos kulturális fesztivál június elején egy különleges 'Best of' gálaműsorral készül, valamint itt ad jubileumi koncertet a 15 éves Pál István Szalonna és Bandája. Június 11-én és 12-én a...

Moszkvában betiltották az 500 fősnél nagyobb rendezvényeket

Betiltotta az 500 fősnél nagyobb bel- és kültéri rendezvényeket az orosz fővárosban a koronavírus okozta járványhelyzet romlása miatt kedden Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester.

100 magyar zenekar: nagyon készül a nyár zárására a SZIN

A hazai zenekarok legnagyobb találkozója lesz idén a Szegedi Ifjúsági Napok. A szervezők eddig mintegy 100 magyar zenekart és előadót jelentettek be, de még jövögetnek majd új nevek. A SZIN idén egy napot még rá is húz, az így ötnapos buli augusztus 25-29 között lesz, a szegedi Partfürdőn.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek