Tavaly 20 ezer darabbal több vinyllemez fogyott itthon

2024/03/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Mindemellett továbbra is az előfizetéses online zenehallgatás a 9,3 milliárd forintos hazai hangfelvételipar zászlóshajója: 2023-ban a 7,5 milliárd forintnyi digitális zenei bevétel jelentős része a zenei streamingnek volt köszönhető.

Fotó: Robin McPherson/pexels.com

A MAHASZ (Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége) közzétette a hazai hangfelvételpiac fizikai és digitális értékesítésének 2023-as statisztikáit. Ezzel egy időben a zeneipar nemzetközi szervezete, az IFPI (International Federation of the Phonographic Industry) - amelynek hazai képviselője a MAHASZ - publikálta jelentését az elmúlt év eredményeivel.

Ezekből emeltünk ki 4-4 megállapítást.

MAHASZ

  • Ismét több mint 1 milliárd forinttal nőtt a magyarországi zenei streaming bevétele, így a teljes digitális forgalom is: 6,4 milliárd forintról (2022) 7,5 milliárd forintra (2023), vagyis 18%-os volt a növekedés.

  • A magyar zene által generált digitális bevétel ismét nőtt: a teljes digitális zenei forgalom 31%-a, vagyis 2,36 milliárd forint származott a hazai repertoár digitális értékesítéséből. A hazai fizikai hanghordozók értékesítésénél pedig 271 ezer eladott darab után 447 millió forint jött be, ami a teljes fizikai bevétel 24%-a.

  • 2023-ban 9%-kal több vinyllemez fogyott (239 ezer), és ez 16%-kal több bevételt generált (nettó 1,13 milliárd forint), mint egy évvel azelőtt. Ez a növekvő tendencia kompenzálta a CD-k iránti kereslet csökkenését is.

  • Tavaly összesesen 645 ezer darab fizikai hanghordozót értékesítettek Magyarországon, összesen 1,8 milliárd forintért.

Global Music Report 2024

  • A nemzetközi hangfelvételipar bevétele 2023-ban 10,2%-kal nőtt, főként az egyre népszerűbb előfizetéses streamingnek köszönhetően. A közzétett adatok szerint a rögzített zeneművek globálisan 28,6 milliárd dollárnyi bevételt hoztak - ez a szám nominálisan immár a kilencedik egymást követő évben mutat növekvő tendenciát.
  • Az előfizetéses streaming bevételek 11,2%-kal nőttek, és a globális piac közel felét (48,9%) tették ki. 2023-ban a zenei streaming szolgáltatások előfizetéseinek száma most először meghaladta az 500 milliót, ez több mint 667 millió felhasználónak biztosít hozzáférést a szinte mindenre kiterjedő zenetárakhoz.

  • Erőteljes növekedés volt tapasztalható a fizikai formátumok terén is: ezek forgalmai 13,4%-kal lettek magasabbak, a nyilvános előadásból származó jogdíjbevételek pedig 9,5%-kal nőttek. Ez volt a harmadik egymást követő év, amikor a digitális és a fizikai bevételek is gyarapodást mutattak.

  • A hangfelvétel-kiadók befektetett munkája és erőfeszítései hozzájárultak ahhoz, hogy 2023-ban az IFPI által vizsgált minden régió bevételemelkedést könyvelhessen el. Az 58 országot érintő adatelemzés alapján a világ hét régiójából ötben kétszámjegyű százalékos növekedést volt tapasztalható.

 

Zene hozzá:

 

 

 

MAHASZ, statisztika, streaming, vinyl

 

 

Szólj hozzá!


A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road feszten

A kaliforniai Ugly Kid Joe lép fel a Budapest Open Road...

Az amerikai Ugly Kid Joe 5 év után tér vissza Magyarországra, pontosabban a Budapest Open Road Days fesztiválra, a Műegyetem rakpartra. A zenekar az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Zsiráfok, tornyok, Buli színpad, Kyle Minogue – így változik meg idén a Sziget

Sam Smith, Liam Gallagher, Halsey, Martin Garrix, Fred again, Skrillex, Stormzy, Fisher, Tom Odell, Louis Tomlinson – és a tegnap bejelentett Kyle Minogue – ez lesz az idei Sziget sztársora, és lesz pár változás is a Sziget struktúrájában.

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.
Új koncertek