Tettünk egy nyálcsorgatós kört a Falra fel! plakátaukció katalógusában

2021/03/19  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A Plakátfiú szervezésében és az Axioart lebonyolításában ismét plakátaukciót rendeznek Falra fel! címmel, 2021.03. 26-án, pénteken 19.00 órától – a helyzethez alkalmazkodva ezúttal online. A tételek között több olyan is akad, ami megdobogtathatja a zenekedvelők, koncertfanatikusok szívét.

Ennek a plakátnak a kikiáltási ára 20.000 forint.

Ez a koncert 1970. május elsején volt Tatabányán, hogy, hogy nem: a Május 1. parkban.

A Hungáriáról többen és többet tudnak, mint a vendégzenekarról:

"Annak ellenére, hogy nem számított botránybandának, a Bajtala triót sem ölelte keblére az egyeduralmával visszaélő, egykori Magyar Hanglemezgyártó Vállalat. A rhythm and blues és dzsessz ötvözésével kísérletező, Magyarországon elsőként trió felállásban és elsősorban értelmiségieknek muzsikáló csapatnak annak ellenére, hogy a salgótarjáni beatfesztiválon (dzsessz)kategória győztesek lettek, sem adatott meg a nagylemez lehetősége. A slágerlistás Cigánylány című rádiófelvétel mellett a Sose bánd, illetve a Ne menj el dalokkal is komoly népszerűséget vívtak ki maguknak. Az 1964-ban alakult, ígéretes jövő elé néző csapat 1972-ig, Bajtala János disszidálásáig (illegális úton való külföldre távozás) létezett. (Elhallgatott zenekarok)

A plakát mérete 70x50 cm, és 20.000 forintról indul a licit.

 

Mészáros Márta 1970-ben forgatott filmje a Rózsa János: Ezek a fiatalok (1968) és Kovács András: Eksztázis 7-től 10-ig (1969) mellett a harmadik kísérlet volt, ami a '60-as évek magyar fiatalságának lelkivilágát és társadalmi közérzetét próbálja megragadni – mindezt a kor legjellegzetesebb beatzenekarainak zenei aláfestésével. A Kex együttes a mozivásznon egyedül ebben a filmben szerepelt, a „klasszikus” felállású Syriust pedig e filmen kívül csak Ausztráliában filmezték. A bevállalós rendezőnek bőven akadtak konfliktusai a kultúrpolitikusokkal is: Aczél György a forgatást leállíttatta, hogy az Illés együttest az angliai „balhé” miatt a filmből kiebrudalja. Csak a zenéjük maradt meg, és az is csak Bacsó Péter stúdióvezetőnek köszönhetően, aki azt mondta: először menjen a film a mozikban, és csak utána mutatjuk meg Aczélnak. Így is történt, az első hét egymillió (!!!) nézője után már nem merték levenni a műsorról.

A plakát 57.5x39.5 cm, kikiáltási ára: 35.000 forint.

 

Micsoda trió! Az Omegát és a Neotont nem nagyon kell bemutatni, a NonStop együttes 1964-ben alakult Budapesten, az 1969-es Táncdalfesztiválon az Egyszer volt című dallal váltak ismertté, 1971-ben Lélegző című dalukkal ezüstérmesek lettek a fesztiválon. Ha így nem ugrik be, páran a "legénységből": Victor Máté, Somló Tamás, Závodi János.

Vajon Tibi bácsinak már akkor is voltak pontos labdái...? :)

A plakát mérete: 69.7x49.5 cm, a licit 24.000 forintról indul.

 

Bizony, Tabán és természetesen LGT – 1981-ből.

A tabáni buli a hetvenes évek magyar rockzenéjének szinte azonnal egy várva várt, fontos helyszíne lett. Ezeket a május elején megrendezett szabad ég alatti koncerteket az LGT és a Mini indította el, de a következő években a Hobo Blues Band-től kezdve a Beatrice-ig az úgynevezett „nagy generáció” tagjai közül szinte mindenki fellépett ott, akinek valamilyen „rangja” volt a magyar rockzenei szcénában. Az LGT „Gyere, gyere ki a hegyoldalba” című dalát épp ez a békés tabáni majális ihlette. (wiki)

 

Magáról a fesztiválról sokat nem találtunk, még a saját emlékeinben sem, pedig sanszos, hogy ott voltunk... A későn érkezetteknek elmondjuk, hogy az Almássy tér kultikus helye volt az alternatív zenének, nem is értjük, hogy miért nincs emléktábla a falán... Illetve, igen: feltehetően leomlana tőle. De legalább még áll, nem úgy mint a többi. Egyébként Itt indította klubját a Bonanza Banzai is, de a Satöbbi, a Wei Wu Wei és a Ladánybene 27 is tartott közös klubnapokat (hétfőként). 1988-ban az év botránya volt, amikor ugyanitt egy tíztagú holland társaság anyaszült meztelenül adta elő hangköltészeti remekművét... Szép volt, igaz sem volt: az ember elszorult szívvel néz fel az épületre, ha arra keveredik – évek óta kihasználatlanul, bedeszkázott ajtókkal pusztul...

A plakát mérete: 69x42 cm, és mindössze 12.000 HUF a kikiáltási ára. Ha valaki meg tudja, miért pont a bolgár nagykövetség támogatta a bulit, az szóljon! :)

 

A zömében filmlakátokat felvonultató aukció tételei között igazi csemegék találhatók, igazi időutazás, mindemellett emlékezés egy olyan korszakra, amikor plakáton lenni – grafikusnak és szerepelőnek is – megtiszteltetés volt.

A katalógus itt lapozható végig.

 

 

 

 

 

 

 

plakátaukció, falra fel!, plakátfiú

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek