Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

2022/11/29  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

Megjelenésének 40. évfordulóját ünnepli Michael Jackson (1958-2009) legendás albuma. Ebből az alkalomból a Sony Music az Estate of Michael Jackson szervezettel karöltve kiadta a ”Thriller 40” című albumot, amelyen az énekes már jól ismert remekművei mellett eddig soha nem hallott különlegességek is megtalálhatók.

Thriller: 40 éves minden idők legnagyobb példányszámban elkelt albuma

Az új borítóval és frissített tipográfiával napvilágot látott album fizikai formátumban (dupla CD-n és vinylen), valamint a digitális szolgáltatók platformjain is elérhető. A kiadvány bónuszdalai közé került a Carousel és a Can't Get Outta the Rain, valamint a demófelvételek közül a Got the Hots, a Who Do You Know, a Behind the Mask, a The Toy, a Sunset Driver, a What A Lovely Way to Go és a She's Trouble.

A Thriller 40 a világ legtöbbet eladott albumát hivatott megünnepelni. Michael Jackson hatodik albuma  – azóta is megdöntetlen rekordnak számító – 8 Grammy-díjat nyert, számos zenei korlátot döntött le és örökre megváltoztatta a popzenéről és a videóklipekről alkotott elképzeléseket. 1982-es megjelenése után több mint 500 hetet töltött a Billboard album charton, és azóta több mint 100 milliós eladásával kiérdemelte a világ legtöbbet eladott albuma címet is.

Egy kis történelem...

Az Off the Wall után Jackson olyan albumot akart készíteni, ahol "minden dal gyilkos". Frusztrálták azok a lemezek, amelyeken "egy jó dal volt, a többi pedig olyan volt, mint a B-oldalas dalok...". Újra összeállt az Off the Wall producerével, egy bizonyos Quincy Jones nevű úrral, hogy felvegye hatodik stúdióalbumát. 30 dalon fdolgoztak együtt, amelyek közül kilenc került fel az albumra.  A Thriller felvételei 1982. április 14-én délben kezdődtek Jackson és Paul McCartney "The Girl Is Mine" című dalának rögzítésével; a keverés utolsó napja 1982. november 8, volt. Az album felvételében és gyártásában a Toto együttes több tagja is részt vett. Jackson négy dalt írt a lemezre ("Wanna Be Startin' Somethin'", "The Girl Is Mine", "Beat It" és "Billie Jean"). Érdekesség, hogy sok művésszel ellentétben Jackson ezeket a dalokat nem papírra vetette, hanem diktafonban rögzítette, és a felvételkor emlékezetből énekelt... (wikipédia)

A jubileumi kiadvány mellett számos új élményt nyújtó Thriller mix is elérhetővé vált, többek között egy 360 Reality Audio az Amazon oldalán, egy Spatal Audio az Apple Music-on, továbbá több híres hangmérnök munkája is, amellyel leróják tiszteletüket Jackson előtt.

Még egy kis történelem...

A "Thriller" klipjének premierje 1983. december 2-án volt az MTV-n (tehát ennek még van egy éve a 40-es évfordulóig). Az MTV 1999-ben,  a Time 2001-ben minden idők legjobb klipjének nevezte. 2009-ben ez volt az első olyan videó, amelyet a Kongresszusi Könyvtár beválasztott a Nemzeti Filmnyilvántartásba – s egyúttal ismét minden idők leghíresebb klipjének nevezték.

 

 

 

Michael Jackson, Thriller 40

 

 

Szólj hozzá!


A margitszigeti szökőkút idei setlistje

A margitszigeti szökőkút idei setlistje

Az első fagyokig zenél nekünk a szökőkút, az üzemidő délelőtt 11-kor kezdődik, és a XIII. kerületi lakók nyugalma érdekében a zenei...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz városban játszanak majd, Bécstől Londonon át Münchenig.

16 éve nem írtak új dalokat – ma megjelent a KFT új albuma

16 év után új albummal jelentkezett a KFT: ma megjelent a "Még mit nem" című 6 dalos lemez, melyről két szerzeményt Laár András, hármat Bornai Tibor és egyet Márton András jegyez.
Új koncertek