Mamma Mia!

Tom Jones Budapestre jön!

2022/04/22  ·   Zenei hír   ·  koncert.hu

A szervező Krokodilrock tájékoztatása aszerint 2022. július 12- én az MVM DOME-ba ér Tom Jones Surrounded by Time turnéja.

Tom Jones Budapestre jön!

Nos, nem tudjuk, hogy a kedves olvasó hova képzeli magát 82 évesen, bizonyára kevesen akadnak közöttünk, akik egy 17 országot és 53 koncertet felfűző koncertfolyam közepére. De az istenekkel más a helyzet, természetesen...

Hihetetlen, hogy 82 évesen még mindig a színpadon áll és énekel, de ami ennél is nagyobb csoda, az az, hogy – bár simán megtehetné – nem a régi slágereiből akar megélni, folyamatosan megújul és lépést tart a zenei élet változásaival. 1965-ben a világhírhez elég volt egy bohókás „What's new, pussycat?", és az őt egyszámos előadónak beállító kritikusokat megcáfolva, sorra jelentkezett a jobbnál jobb dalokkal. It's not unusual, Delilah, She's a lady – ezek mindegyike újra és újra a csúcsra repítette és vitathatatlan, hogy 1965. és 75. között ő volt az angol világ legnépszerűbb énekese. Az amerikai álom egyik kulcsfigurája volt, ő volt az egyik, aki megtestesítette mindazt, amit az emberek a sikerről, ragyogásról és csillogásról gondoltak. Mindebben része volt annak is, hogy Las Vegas legnépszerűbb szórakoztatóhelyein lépett fel, a Flamingo és a Caesars Palace egyike volt a legnagyobb és legdrágább mulatóknak, ráadásul ő nem egyszeri vendég, hanem állandó fellépő volt ezeken a helyeken. Amerika másik nagy kultuszénekese Elvis Presley is jó barátja volt, egészen annak haláláig szoros volt köztük a kötelék. 

A nagy áttörés 1988-ban történt, PrinceKiss" című dalát dolgozta fel az akkor a csúcson lévő Art of Noise-zal. Elsöprő siker lett, és nem csak az angol anyanyelvű országokban, hanem az egész világon. A mai napig ezt a számot tartják az egyik legfontosabb dalnak Tom Jones zenei pályafutásában, mert soha senki nem gondolta volna róla, hogy ilyen messzire képes eltávolodni eredeti stílusától. Az első megdöbbenést villámgyorsan felváltotta a hangos ünneplés, az MTV és a VH1 állandóan műsoron tartotta a belőle készült videoklipet, és ennek hatására a slágerlisták élére is került. A Praise and Blame albumot 2010-ben adta ki, kiadásának hetében óriási siker volt, jobban fogyott például, mint Eminem lemeze, és ez egészen a brit slágerlista 2. helyéig repítette.

Természetesen senki sem tud folyamatosan a csúcson lenni, nála is voltak hullámvölgyek. Felesége 2016-os halála megrendítette, azt nyilatkozta, úgy érezte soha többé nem fog tudni énekelni... Nagyon kevesen képesek szembenézni a múlttal és olyan radikálisan megújulni, mint ő.

Ez a mostani turné Tom Jones 41. stúdióalbumát utaztatja meg, amely 2021. április 23-án jelent meg az EMI Records nemzetközi és az S-Curve Records amerikai kiadónál. Ez a zenészlegenda negyedik feldolgozásalbuma, amelynek producere Ethan Johns, akivel 2009 óta dolgozik együtt. Az album pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól, dicsérték a 80 éves énekekes hangját, valamint üdvözölték az album dalainak kiválasztását is. A Surrounded by Time az első helyen debütált, ezzel Jones lett a legidősebb férfi, aki első helyezést ért el az Egyesült Királyságban, öt másik országban is a top 25-ben szerepelt, és további eladási rekordokat is elért.

Az album dalai (zárójelben az eredeti szerző)

1. I Won’t Crumble With You If You Fall (Bernice Johnson Reagon)
2. The Windmills Of Your Mind (Michel Legrand/Alan & Marilyn Bergman)
3. Popstar (Cat Stevens/Yusuf Islam)
4. No Hole In My Head (Malvina Reynolds)
5. Talking Reality Television Blues (Todd Snider)
6. I Won’t Lie (Michael Kiwanuka & Paul Butler)
7. This is the Sea (Michael Scott)
8. One More Cup Of Coffee (Bob Dylan)
9. Samson And Delilah (Tom Jones, Ethan Johns, Mark Woodward)
10. Mother Earth (Tony Joe White)
11. I’m Growing Old (Bobby Cole)
12. Lazurus Man (Terry Callier)

Tom Jones tavaly augusztusban a VeszprémFesten járt, 2014-ben például ingyenes koncertet adott Győrben, 2011-es koncertjéről itt írtunk – mindent egybevetve, a Dome-os fellépése a nyolcadik magyarországi bulija lesz. Sosem lehet tudni, hogy éppen melyik arcát mutatja egy koncerten, lehet cuki a régi számaival, vagy kemény és húzós, mint egy vérbeli rockénekes. Az viszont biztos, hogy nyolcadszor is óriási bulit fog csapni Tom Jones Budapesten, nem kell majd kávé a koncert előtt a felfrissüléshez. Vagy mégis?

Ha valaki biztosra akar menni, itt a turné setlistje, de mi biztos nem akarnánk tudni, mi után mi jön...

 

 

Tom Jones, MVM Dome, Surrounded by Time

 

 

Szólj hozzá!


Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán kimaradt öt: Asking Alexandria júliusban újra Budapesten

Egy darabig csaknem minden évben jöttek, aztán...

Danny Worsnoppal az élen s új lemezzel tér vissza magyar rajongóihoz az Asking Alexandria. A metalcore csapat július 2-án hetedik albumát mutatja be...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Tökéletes hír Halloweenra: Budapestre jön Alice Cooper és Johnny Depp bandája

A Hollywood Vampires, „a világ legjobb bárzenekarának” nevezett amerikai szupercsapat 2023. július 18-án a Sportarénában ad koncertet. A formáció ikonikus sztárokból és rocklegendákból áll: Alice Cooper, Johnny Depp, Joe Perry és Tommy Henriksen.

A showcase nem tehetségkutató! A Music Hungary fesztivált rendez a feltörekvő előadóknak

Idén először – de hagyományteremtő szándékkal – a Music Hungary Szövetség feltörekvő előadókat bemutató, ingyenes showcase fesztivált szervez november 17. és 18. között Veszprémben, hogy bemutassa a hazai könnyűzenei színtér legfrissebb arcait.

A Budapesti Fesztiválzenekar megvalósítja az álmod

Amennyiben az a vágyad, hogy a a BFZ mutassa be – Fischer Iván vezényletével – a darabodat egy nagyszabású szabadtéri koncerten.

Ne törődj vele, hogy mit mondanak - Koncz Zsuzsa dalai még mindig aktuálisak

Egyre többször érezhetjük azt, hogy a régebben pályán lévő előadók régi dalai újra aktuálisak, vagy talán aktuálisabbak is, mint amikor megszülettek. Nincs ez másként Koncz Zsuzsával sem, aki a minap a Művészetek Palotájában adott telt házas koncertet, Szabadnak születtél címmel.
Új koncertek