Tuba, harsona, trombita, cselló, 4 hegedű valamint zongora, dob és basszusgitár: ez a KVARK projekt

2022/05/19  ·   Zenei hír   ·  Herbály Dorottya

Május 21-én, szombaton a győri Torula Művésztér kertjében egy különleges térhangzású zenei előadás lesz hallható – a közönségnek egy minden érzékre ható művészeti és közösségi élményben lesz része. Mindezt a Marton Szabolcs zeneszerző által megálmodott KVARK projekt teszi majd lehetővé.

Fotó:

Az életben csak a változás állandó. A KVARK pedig a változás pillanatát akarja megmutatni. A pillanatot, amiből naponta akár több ezer is megtörténik velünk, olykor szinte észrevétlenül. Tudjuk, hogy a létünk nem tarthat örökké. És mint mindennek, ami véges, tétje is van. Erre a dramaturgiára épít Marton Szabolcs háromfelvonásos zenei előadása is. Az elidegenedés, utazás/flow és a megérkezés ezen az alaptételen nyugszanak: tartanak valahonnan és valami felé, végesek, hiszen előre meghatározott keretek között működnek.

A fiatal alkotó ezt próbálja meg zeneileg megmutatni, mivel mindig is foglalkoztatta az a kérdés, hogyan lehetne erős, jól érthető üzeneteket közvetíteni pusztán instrumentális zenei hangzással. Ez a gondolat végül mostanra érett benne konkrét zenei programmá, így 2021-ben nekifogott a KVARK megtervezésének és megvalósításának, mostanra pedig a győri Torulában otthonra is talált a kortárs zenei kísérletként körvonalazódó projekt. 

A KVARK zenekara 12 főből áll: tuba, harsona, trombita, cselló, 4 hegedű valamint zongora, dob és basszusgitár szólal meg a három részes előadásban, ahol taktusról taktusra bomlik szét az Egész, majd a Részek új Egésszé állnak össze. A komplett zenekar kifejezetten erre a koncertre állt össze, ahogyan a zenét illusztráló vetítés is erre az alkalomra és helyre készült. A projekt közösségi finanszírozásból tudott megvalósulni, és Márton Szabolcs mellett testvére is részt vett a projektben, ő készítette hozzá a grafikát.

A Torula az egykori szeszgyár területén áll (Budai út 7.), Győr egyik legfrissebb művészeti terének számít. Eddig főként képzőművészeti kiállítások helyszíne volt, de mint közösségi tér igen mondtak Szabolcs megkeresésére.

Fotó: Torula/FB

Korábban a Turbinában rendeztek egy beszélgetés a KVARK projekt kapcsán, ahol az Anima Sound Systemes Prieger Zsolttal többek között arról is beszélgettek, hogy milyen nehézségekkel kell szembenéznie egy vidéki alkotónak, főleg egy fiatal művésznek. Mivel Budapesten sokkal több a lehetőség, program – inkább ők jönnek a fővárosba megmutatni magukat az alkotótársaknak és a közönségnek – most fordul a kocka. (Prieger szerint amúgy jelenleg óriási dömpingje van a szemétnek, és csak komoly szelektálással lehet rátalálni az értékekre.)

Mivel az előadás mindenkinek szól, aki szereti a zenét, de csak azokhoz tud eljutni, akik ott vannak, így Budapestről ingyenes járatot indítanak az előadásra. Jó hír – ami már a cikk elkészülte után érkezett –, hogy az eseményre immáron megtelt a Torula tere!

 

Márton Szabolcs, KVARK, Győr, Torula

 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest