Budapest 2022. Nov. 27. (19:30)

Adventi koncert - Az Észt Filharmónia Kamarakórusa / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK


Adventi koncert - Az Észt Filharmónia Kamarakórusa / ÜNNEPEK ÉS ORATÓRIUMOK

Egy nagy múltú, világhírű észt kórus és nemzetközi megbecsülésnek örvendő karnagya ad különleges estet a közelgő karácsony tiszteletére: jórészt balti és északi szerzők műveit halljuk, középpontban korunk zenéjének legtöbbet játszott alkotójával, Arvo Pärttel.

Az Észt Filharmónia Tõnu Kaljuste vezényelte Kórusának előadásában természetesen olyan darabok szólalnak meg, amelyek témájukkal illenek az ünnep hangulatához. Egy műsorszám idejére Kodály Zoltán előtt is tiszteleg az énekkar és a koncert orgonaművész közreműködője, Kadri Toomoja.

Az alig több mint 1,3 milliós népességű Észtország zenei nagyhatalom: az utóbbi évtizedekben jelentős muzsikusok seregét adta a világnak. A legismertebb közülük a 86 éves Arvo Pärt, korunk legtöbbet játszott kortárs komponistája, a „tintinnabuli” stílus és a misztikus minimalizmus képviselője. Rajta kívül még Cyrillus Kreek képviseli az észt zenét a hangversenyen - ő azonban még a 19. században, az 1880-as évek végén született. A színes programban hallunk még finn kórusokat a nagy késő romantikus, Jean Sibelius és a nála húsz évvel fiatalabb Armas Maasalo műhelyéből, valamint norvég muzsikát az egy híján száz évet élt Knut Nystedt (1915-2014) terméséből. Csupa felfedezésre váró, izgalmas különlegesség, melyek között Kodály ritkán felhangzó, kórusra és orgonára írt Laudes organija tisztelgés a vendéglátó ország zenei géniusza, az énekkari repertoár nagy megújítója előtt. A kóruskarnagy, Tõnu Kaljuste a kortárs zene lelkes népszerűsítője, aki 1981-ben alapította az Észt Filharmónia Kamarakórusát. A fiatal orgonaművésznő, Kadri Toomoja hazájában és a helsinki Sibelius Akadémián végezte tanulmányait, a kórus rendszeres partnere.

Az előadást 18.30-tól Előhang címmel beszélgetés előzi meg. További részletekről a koncert előtti hetekben a honlapunkon tájékozódhatnak.

Műsor:

Arvo Pärt: Magnificat
Arvo Pärt: Berlini mise
Nystedt: Halhatatlan Bach, op. 153
Sibelius: Karácsonyi dal, op. 1, No. 4 (kórusváltozat, észt nyelven)
Maasalo: Karácsonyi harangok (észt nyelven)
Kreek: Dávid zsoltárai - Õnnis on inimene (Boldog az ember)
Kodály: Laudes Organi
Arvo Pärt: Karácsonyi bölcsődal

Vezényel: Tõnu Kaljuste

Közreműködik:

orgona: Kadri Toomoja

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek