Budapest 2022. Dec. 16. (19:00)

BUDAFOKI 2022-23 / 3


BUDAFOKI 2022-23 / 3

Nagy Antal - trombita
Vezényel: Farkas Róbert

MŰSOR

Reznicek: Donna Diana – nyitány

Dobszay-Meskó Ilona: Troncertino

Brahms: IV. szimfónia

Az est kezdő darabja az osztrák zeneszerző, Emil von Reznicek Donna Diana című operájának nyitánya.

Reznicek nem egészen osztrákos csengésű neve a cseh és román ősöknek köszönhető, de ő maga már Bécsben született 1860-ban, itt és később Lipcsében tanult zenét. Sok művet hagyott hátra, többek között szimfóniákat, zongoraműveket, kórusműveket, de igazán a Donna Diana operával vált ismertté. A művet 1894-ben írta, ez volt 14 operája közül a negyedik. A libretto egy 17. századi spanyol vígjáték adaptációja, melynek főhőse Donna Diana. A történetben a fiatal hölgyet számtalan kérő ostromolja, többek között Don Cesar is, akit azonban a lány minden egyes alkalommal visszautasít. A férfi azonban nem adja fel, s a történet végére Donna Diana belátja tévedését, és elfogadja Don Cesart. A bemutató nagy siker volt, s egyben kiugrási lehetőség az ismertlenségből Reznicek számára, de az idő múlásával a darab mégis kikerült a gyakran játszott operák repertoárjából. A nyitány viszont gyakran elhangzik a koncerttermekben, nem véletlenül, hiszen igazi bécsi zenét hallunk némi spanyolos árnyalattal, népszerűségét friss és vidám hangulatának köszönheti.

Az est másodikként elhangzó műve a fiatal magyar zeneszerző, Dobszay-Meskó Ilona műve. Dobszay-Meskó Ilona a zenei életben nemcsak zenszerzőként, hanem karmesterként is ismert. Több versenyen ért el zeneszerzőként és előadóként díjat. Emellett oktat is, illetve művészeti vezetője és karmestere az általa 2003-ban alapított Ventoscala Sinfonietta zenekarnak. Idén zeneszerzői és zenei rendezői tevékenységéért Erkel Ferenc-díjban részesült. A Dohnányi Zenekar életében ez nem az első alkalom lesz, hogy Dobszay-Meskó Ilona művét játssza, hiszen tavaly már elhangzott Fuvolaversenye. A mai estén 2019-ben komponált trombitaversenyét hallhatjuk Nagy Antal, zenekarunk trombitásának előadásában.

 Brahms összesen négy szimfóniát írt, a mai estén az utolsó szimfóniáját adja elő a Dohnányi Zenekar. A mű 1885-re készült el, s ez az egyetlen moll-ban írt szimfóniája Brahmsnak, egyúttal a legsötétebb tónusú is. A szimfóniát először egy kétzongorás változatban adta elő a szerző egy szűkebb baráti és rajongói körnek, s a fogadtatása nem sok jóval kecsegtette. Rengeteg kritikát kapott, de ez nem tántorította el attól, hogy a mű zenekari változatát bemutassa, melyen saját maga vezényelt. A bemutató átütő siker volt. A szimfónia négy tételes, az első Allegro non troppo két fő dallamra épül, egy lírai nyitótémára és egy ritmikus második témára, a második tétel Andante moderato szintén melodikus és ritmikus anyagokat állít ellentétbe egymással, a harmadik Allegro giocoso tulajdonképpen egy scherzo jellegű tétel, s végül az utolsó passacaglia vagy chaconne formában íródott tétel Allegro energico e passionato látványosan zárja a darabot.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek