Gyula 2020. Aug. 24. (19:00)

Georges Bizet: Carmen A Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása


Georges Bizet: Carmen A Magyar Állami Operaház  koncertszerű előadása

Georges Bizet: Carmen
Opera két részben francia nyelven, magyar felirattal
A Magyar Állami Operaház koncertszerű előadása

2020.08.24.,19:00, Tószínpad

Bizet remekműve majd’ 150 éve vezeti a világ operaházainak toplistáját. Nem is csoda: a darabban olyan melódiák csendülnek fel, mint a Habanera vagy a Torreádordal, és címszereplője, a veszedelmes vonzerővel bíró, zabolátlan cigánylány az operairodalom egyik legizgalmasabb, legerotikusabb női karaktere. Az olykor szívhez szólóan lírai részek és a fergeteges tömegjelenetek szövetéből megdöbbentő naturalizmussal bontakozik ki egy tragikus kimenetelű, szenvedélyes szerelmi történet.
Szereposztás
Carmen: Mester Viktória
Don José: Brickner Szabolcs
Escamillo: Nagy Zoltán
Dancaïre: Fülep Máté
Remendado: Megyesi Zoltán
Zuniga: Gábor Géza
Moralès: Káldi Kiss András
Micaëla: Sáfár Orsolya, a Magyar Állami Operaház Kamaraénekese (2018/2019)
Frasquita: Megyimórecz Ildikó
Mercédès: Fürjes Anna e. h.
Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara (karigazgató: Csiki Gábor).
Vezényel: Kovács János
A szövegkönyvet Prosper Mérimée azonos című regénye alapján Ludovic Halévy és Henri Meilhac írta. Magyar nyelvű feliratok: Kenesey Judit

Cselekmény
1. rész
I. felvonás
Sevilla egyik nyüzsgő terén egy vidéki lány szólítja meg a bámészkodó Moralèst és katonatársait. Egy Don José nevű tizedest keres, aki – mint kiderül – őrségváltásra érkezik majd a térre. A lány kitér a katonák udvarlása elől, és úgy dönt, visszajön később. Őrségváltáskor meg is érkezik Don José, aki Moralèstől megtudja, hogy egy csinos lány kereste őt. A férfi tudja, ez csak Micaëla lehet, az árva lány, akit az ő anyja nevel vidéken.
Megszólal a közeli dohánygyár harangja, és a férfiak összegyűlnek, hogy a pihenő munkáslányokban gyönyörködjenek – kiváltképp Carmenben, az érzéki cigánylányban. Minden tekintet rajta csüng, kivéve Joséét. Carmen virágot dob a tizedesnek, és visszaszalad dolgozni. Micaëla érkezik vissza. Átadja Josénak a levelet és a pénzt, melyet a férfi édesanyja küldött, majd távozik.
A gyárban veszekedés tört ki. A munkáslányok egymást túlkiabálva magyarázzák Zuniga hadnagynak, hogy Carmen megvágta egy másik lány arcát. José vezeti ki a térre a vádlottat, aki nem hajlandó vallomást tenni. Zuniga elvonul, hogy megírja a parancsot Carmen bebörtönzésére. Amint kettesben marad a lány Joséval, női vonzerejét felhasználva próbálja meggyőzni a férfit, hogy engedje szabadon. A tizedes megbabonázva el is oldozza Carmen kezét. Mikor Zuniga visszatér, Carmen ellöki Josét, és elszalad.
II. felvonás
Két hónappal később Lillas Pastia kocsmájában mulatnak a cigányok és a katonák. Zuniga hadnagy vágyakozva nézi a táncoló Carment. Egyszer csak ünneplő tömeg zaja szűrődik be: Escamillo, a híres torreádor érkezik. Megakad a szeme Carmenen, aki szintén felfigyel a férfira. Escamillo távozik a tömeggel; csupán Carmen és barátnői, Frasquita és Mercédès maradnak a kocsmában, ahová titokban két csempész, Dancaïre és Remendado érkezik, hogy a lányokat segítségül hívják következő ügyletükhöz. Carmen azonban nem akar a csempészekkel tartani, mivel szerelmét, Josét várja, aki aznap szabadul a börtönből, ahová Carmen szökése miatt csukták.
A tizedes éneke hallatszik a távolból; a csempészek félrevonulnak, hogy Carment magára hagyják a férfival. A lány táncolni kezd neki, ám hamarosan felhangzik a takarodóra hívó kürt hangja: Josénak indulnia kell a kaszárnyába, ha nem akar ismét bajba kerülni. A cigánylány dühbe gurul, és a férfi szerelmi vallomása sem elég neki: azt akarja, hogy José dezertáljon, és válassza a csempészek szabad életét. José ezt visszautasítja, Carmen pedig kiadja az útját. Ekkor azonban dörömbölnek az ajtón: Zuniga az, aki Carmen miatt jött vissza. A két férfi egymásra ront, Dancaïre és Remendado választják őket szét. Josénak nem marad más választása, mint csatlakozni Carmenhez és a csempészekhez.

2. rész
III. felvonás
A csempészbanda letáborozik egy hegyi út mellett. Carmen és José veszekednek: a lányt bosszantja a férfi állandó féltékenykedése. Frasquita és Mercédès kártyát vetnek maguknak: az egyiknek szép szeretőt, a másiknak öreg, de gazdag férjet jövendölnek a lapok. Carmen is sorsot vet, de neki a kártya halált jósol. Dancaïre elviszi a három lányt, hogy segítsenek megegyezni a vámőrrel. Micaëla tűnik fel az elnéptelenedett táborban, aki tart attól, hogy találkoznia kell azzal a nővel, aki miatt szerelme, José gazember lett. Hangokat hall, és elbújik. Az őrként hátrahagyott José kiált rá egy idegenre. Escamillo az, egy szép cigánylány után jött, akibe szerelmes lett. Mikor kiderül, hogy Carmenről van szó, José kést ránt; a visszaérkező csempészek választják szét a két férfit. Escamillo távozik. Micaëla bújik elő, és könyörög Josénak, hogy térjen haza haldokló édesanyjához. A férfi, mielőtt hazaindulna, figyelmezteti Carment, hogy még találkoznak.
IV. felvonás
A sevillai bikaviadal előtt ünnepli a tömeg a felvonuló pikadorokat, torreádorokat. Escamillo karján érkezik Carmen, akit barátnői figyelmeztetnek: legyen óvatos, mivel a tömegben látták Don Josét is. A lány azonban nem riad vissza. A tömeg az arénába vonul. Megjelenik José, és könyörög Carmennek, hogy térjen vissza hozzá, mivel nem tud nélküle élni. A cigánylány hidegen válaszol: köztük mindennek vége, már mást szeret. A tömeg odabent Escamillót élteti. Joséra rátör a féltékenység, egyre szenvedélyesebben vitatkoznak a nővel. Carmen visszaadja a gyűrűt, amit korábban a férfitól kapott. Don José kést ránt, és leszúrja szerelmét.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek