Miskolc 2020. Oct. 08. (19:00)

Hangforrás bérlet 20-21


Hangforrás bérlet 20-21
2020. október 08., csütörtök 19:00
Helyszín: 
Művészetek Háza
Műsor: 
Ravel: Pavane egy infánsnő halálára
de Falla: A háromszögletű kalap – balett
Glazunov: Szaxofonverseny
Debussy: Rapszódia szaxofonra és zenekarra
Vezényel: 
Közreműködők: 
Ének: Vajda Éva
Szaxofon: Puskás Levente

Maurice Ravel Pavane egy infánsnő halálára című szerzeménye eredetileg zongoradarabként látott napvilágot (1899), majd zenekarra is meghangszerelte a komponista (1910). Egy elképzelt spanyol hercegnő emlékének szánta ezt a végtelenül kifinomult nyelvezetű gyászmuzsikát. Antik aurájú méltóság övezi, zenekari színvilága lágy alkonyi fényekben pompáz. A dinamikai skála csak itt-ott lépi át a halk–félhalk tartományt, mégis mily kifejezően árnyalatgazdag a mű!

 

Manuel de Falla spanyol zeneszerző egész munkásságára kihatott szülőföldje, Andalúzia kultúrája. A háromszögletű kalap az Orosz Balett felkérésére keletkezett, majd végleges változatának bemutatója a zeneszerző, a színpadra állítók és ugyanúgy az előadók közös sikerét hozta magával (London, 1919: a díszlet és kosztüm nem kisebb művész-személyiség, mint Pablo Picasso, a koreográfia Leonide Massine munkája volt). A társadalomkritikai élű, csípős történet P. Antonio de Alarcón spanyol író novelláján alapszik: a címben jelzett kalap tulajdonosa egy nagyhatalmú, ámde emberi vonásaiban annál kisszerűbb helytartó, aki végül csúfondárosan megszégyenül. Egy andalúziai faluban játszódik a cselekmény, ahol a helytartó meg akarja kaparintani magának a molnár csinos feleségét. A molnár házában tartott esti táncmulatság során őrség jelenik meg, hogy a kiadott parancsra letartóztassa a házigazdát – de Falla itt szellemes módon, groteszkül eltorzítva idézi Beethoven V. szimfóniájának kezdetét –, a teljhatalmú úr ugyanis kettesben kíván maradni így a szép molnárnéval. Kisvártatva meg is jelenik a színen, de beleesik a patakba; mi több, a molnárné is elkergeti. Ruháit kiakasztja, hogy megszáradhassanak, majd elbújik. Ám azokat nemsokára az őreitől megszökött, hazatérő molnár ölti magára: a helytartó kénytelen lesz a molnár ruháit fölvenni, ezért pedig őt fogja el saját őrsége. Fergeteges népi táncfinálé zárja a hamisítatlan-délszaki vitalitású balettzenét.

 

A szaxofon fiatal hangszer: Adolphe Sax hangszerkészítő találmánya volt a XIX. század közepén. Hamar utat talált a szimfonikus zenében, ahogyan a jazz világához is elmaradhatatlanul hozzákapcsolódott. Egész pontosan hangszercsaládról van szó, tucatnyinál is több taggal; hangversenyünk szólistája, Puskás Levente szaxofonművész alt-hangszeren játszik majd.

a Svájcban élő, de magyar felmenőkkel rendelkező Thomas Herzog karmester városunkba vissza-visszatérő vendég.

 
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.

 

Szólj hozzá!


Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Azahriah nem zárja skatulyába magát. Vagy de?

Skatulya I. címmel megjelent Azahriah új albuma, amelyet az egyik legnépszerűbb hazai dalszerző-előadó májusi tripla Puskás Aréna-koncertjéhez...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az Analog Music Hall koncerttermében kerül sor most szombaton (április 20.).

75 helyszín, 300 program: teljes a SopronFest kínálata

A SopronFest vérbeli „urbán fesztivál”, mert a soproni utcák, terek, klubok, éttermek, kávézók, illetve a fő helyszín, a Lővérek különleges hangulattal és pezsgő élettel telik meg május 11. és 19. között: városszerte közel 100 helyszínen 300 program várja a helyieket és a fesztiválozó turistákat az egész országból.
Új koncertek