jksz

Zeneakadémia


CímBudapest, 1061, Liszt Ferenc tér 8.
Zeneakadémia

Ki viszi át a szerelmet? – tette fel a kérdést egy jelentős magyar költő, Nagy László.

A szerelem és a zene egymás mellett nő a világerdőben. Mindkettő transzba ejt, és ez az állapot csak megfelelő szenvedéllyel tartható fenn.

Ki viszi át a zenét, a mi zenénket, a ti zenéteket, az ő zenéjüket az idő túlsó partjaira? Az egyik révész a budapesti Zeneakadémia, Liszt Ferenc zeneakadémiája.

Az ember addig él, amíg zenél, illetve amíg a zenére rezonál. Zene nélkül nincs élet. Nemcsak „virág az ember" (megzenésítette: Kurtág György), hanem hang is. Bármikor, bárkiből lehet zenei hang, ha a Teremtő, megtestesülve egy zeneszerzőben, így akarja. Lelkünk viasztáblájába is sok hangjegyet karcoltak be erre méltó írnokok.

A Zeneakadémián zenék és zenészek születnek. Ez egy olyan képzeletbeli kikötő, ahonnan és ahová a hajók muzsikusokat szállítanak. Zenei oktatás folyik itt, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a klasszikus zene, a jazz, a népzene, az egyházzene, a zeneszerzés, a zenetudomány és a zenetanárképzés valamennyi területén, és mindezt előkészítendő, az Egyetem középfokú gyakorló és előkészítő iskolájában, a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában. A főépület, a maga öt hangversenytermével a budapesti hangversenyélet központja. A XX. század szinte valamennyi jelentős zenei előadóművésze, együttese megfordult a Nagyterem pódiumán, rálehelve művészetét a terem hasonlíthatatlan akusztikájának láthatatlan hullámaira, beleolvadva a lélegzetvisszafojtva hallgató közönségbe, amely úgy veszi körül a művészt, mint harangnyelvet a harang teste. Ebben a hasonlíthatatlan atmoszférában mutatkozhatnak be a legjelentősebb ifjú tehetségek, illetve ebből részesülnek a Zeneakadémia hallgatói s nem utolsó sorban a zenét áhító, a Zeneakadémia mindenkori közönségét alkotó emberek. 

Az oktatás és a hangversenyezés szorosan összefügg a Zeneakadémián.  Egyedülálló adottság: egyrészt a nemzetközi zeneakadémiák szellemi tőzsdéjén az egyik legjobban jegyzett egyetem, másrészt a világ legszebb hangversenytermei között is az egyik legértékesebb ékszer… Egy intézmény két arca, vagy két intézmény közös profilja? Nehéz eldönteni. A kettősség egyedisége a lényeg.

A Zeneakadémia a magyar, illetve a régió zenei hagyományaiban gyökerezik, és e hagyományok töretlenek. Történelmi tanszékei családfaként épülnek fel, a ma tanító tanárok tanárai és azok tanárai a tanszékek alapítóira, Lisztre, Hubayra, Popperre, Robert Volkmannra, Hans Koesslerre vezethetők vissza. A később alapított tanszékeken, például a zenetudományin, amelyet Kodály Zoltán, Szabolcsi Bence, Bartha Dénes hozott létre, ugyancsak – képletesen szólva – apáról fiúra száll a mesterség. Erős vezérfonálként húzódik végig a Zeneakadémia történetén a népzene, amely nemcsak az új magyar zeneszerzést, de – elsősorban Kodály révén – a fejlett és eredményes magyar zenepedagógiát is meghatározza. Ezt őrzi, demonstratív erővel a Zeneakadémia legifjabb tanszéke, a népzenei tanszék. 

A Zeneakadémia szelleme nemzetközi. Szokatlanul sokan váltak egykori hallgatói közül a XX. századi zenei előadóművészet történetének meghatározó oszlopaivá. Nem kevesen hagyták el a történelmi tragédiák következtében Magyarországot, az alma matert. De szinte valamennyien visszatértek, rövidebb-hosszabb időre, és mindenki büszkén képviselte a nagyvilágban azt, amit a budapesti Zeneakadémia szellemének nevezünk. E szellem egyszerre hagyománytisztelő és újításra nyitott, miként az alapító, Liszt Ferenc. Azt ő zeneakadémiája: a hungaricum globálissá tételének médiuma.

A Zeneakadémia, oktatási és kulturális intézményként egyaránt a magyar és a nemzetközi közösség javára működik. Missziós szerepet tölt be Kelet és Nyugat zenéjének összekapcsolásában, a Kárpát-medence régiójának reprezentatív képviseletében és a társadalom fejlesztésében rá háruló feladatokban. Felkarolja és gondozza a zenei tehetséget, ösztönzi, erősíti az elkötelezett zenepedagógusokat, óvja a magyar zeneoktatás mintaszerű rendszerét, szoros kapcsolatot tart bel- és külföldi zenei intézményekkel, együttesekkel.

A Zeneakadémia az életre képez. Figyeli és vizsgálja a zenei élet legújabb irányzatait, szokásait, és hallgatóit erre készíti fel. A képzés – hagyományosan – individuális, de az előadóművészet terén az együttes játék, azaz a kamarazenei és a zenekari képzés kiemelt fontosságú és a jövőben egyre aktuálisabbá válik.  A Zeneakadémia tanári közössége boldog muzsikusokat akar nevelni. Nem sikertelen szólistákat, hanem sikeres együtt-játszókat: kamaramuzsikusokat, zenekari tagokat a szó szoros és tágabb értelmében. Súlyt helyez – minden téren – magával ragadó, kimagasló teljesítményre képes zenetanárok képzésére. Egyéniségeket oktatunk, akik később a zenei életben, a pedagógia terén meggyőződéssel képviselhetik a zene társadalomformáló erejét.

A Zeneakadémia egyetemként és hangversenyközpontként egyaránt Magyarország fővárosának, Budapestnek egyik kiemelkedő intézménye. Gyökerei a Duna-menti metropolis születéséig nyúlnak vissza, földrajzi helye is a város szívében van, szellemi, művészi kisugárzása óriási. A zenei tudás bázisa, az új muzsikus-nemzedékek képző helye, ízlés formáló, életminőség javító, egyszerre nevelő és gyönyörködtető. Demokratikus, mert csak a tehetséget, a minőséget tartja mértékadónak. Vezető szerepe Budapestnek, a zene sziliciumvölgyének életében meghatározó. Partnereivel: a Magyar Állami Operaházzal, a Művészetek Palotájával, a Budapest Music Center-rel, a Pesti Vigadóval, valamint Budapest művészeti egyetemeivel szoros szövetségben arra törekszik, hogy Budapest a világ kulturális kikötőinek sorában megerősítse szerepét, s eredményesen fejlessze kreatív iparát, amely Magyarország egyik legjelentősebb szellemi és anyagi sikeréhez vezet.

Batta András

Közeli koncertek a helyen

Liszt-kukacok Akadémiája - Jazz játszótér
október 14. (10:00)
Liszt-kukacok Akadémiája - Jazz játszótér
október 14. (11:30)
Liszt-kukacok Akadémiája - Jazz játszótér
november 11. (10:00)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Ilyet még nem hallottál: zenemű 100 gramofonra – és mindez Magyarországon!

Ilyet még nem hallottál: zenemű 100 gramofonra –...

Girolamo Deraco igazi kísérletező személyiség: korábban is volt meghökkentő zenei performansza, például egy nyolc másodperces operával lepte meg...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Boldog születésnapot, Budapest Bár!

Tíz különleges koncerttel, egy válogatáslemezzel, valamint egy ősszel megjelenő új albummal ünnepli tizedik születésnapját a Budapest Bár.

Láttál-e már valaha ökomusicalt?

Ha nem, és ez eléggé valószínű, most megteheted: a Gateway to Space című űrkiállítás június elején landolt a Millenárison, és a produkció magával hozott egy különleges 3D-s vetítési technikával és látványos animációval illusztrált ökomusicalt is.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új előadók és együttesek
Új koncert helyszínek