Dalok, amiket nem azoknak írtak, akik végül elénekelték

2017/07/08  ·     ·  Juhász Vali

A gyorsan változó popgyárban néhány bomba nem ott robban, ahol eredetileg tervezték. Óriási sikereket utasítottak el sztárok, aztán másoknál jól listavezető dallá váltak... .

Baby One More Time

Képzeljük el, hogy nem Justin Timberlake nyomja a "Rock Your Body"-t, vagy Stevie Nicks énekli a "Call Me"-t. Ez egy alternatív univerzum, de nincs messze attól a helytől, ahová eleve szánták ezeket a dalokat.

Itt vannak azok a legnagyobb sikerek, amelyek teljesen más csillagok karjaiban (értsd: lemezein) kötöttek ki.

Rock your body

Akinek eredetileg írták: Michael Jackson
Aki végül előadta: Justin Timberlake
Miért volt a csere? JT ezt az R&B slágert Pharrell Williams-szel közösen Michael Jackson 10. stúdióalbumára, az Invincible-ra írta. MJ végül lehagyta a korongról, így ez Timberlake Justified című debütáló lemezén landolt.


Baby One More Time

Akinek eredetileg írták: Backstreet Boys & TLC
Aki végül előadta: Britney Spears
Miért volt a csere? A Backstreet Boys és a TLC is visszautasította ezt a dalt. Ezért felajánlották egy ismeretlen amerikai tinédzsernek, aki boldogan elfogadta. A svédországi felvételt követően az egész világon listavezető lett a One More Time  – és az akkor 16 éves Britney Spears híressé vált.


Telephone

Akinek eredetileg írták: Britney Spears
Aki végül előadta: Lady Gaga
Miért volt a csere? Eredetileg Stefani Germanotta - aki akkor még nem volt Lady Gaga - írta 2008-ban Britney "Circus" című albumára, aki nem talált neki akkor helyet a lemezen. Gaga ezért úgy döntött, maga veszi fel a dalt duettként Beyonce-vel. Emlékezetes produkció maradt.


Happy

Akinek eredetileg írták: CeeLo Green
Aki végül előadta: Pharrell Williams
Miért volt a csere? A "Happy" Oscar-díjat, Grammy-t nyert és több mint 10 millió példányt adtak el belőle, de Pharrell eredetileg nem magának írta. A megasláger CeeLo Greené lett volna, de a Gnarls Barkley-féle lemezkiadó úgy döntött, hogy Cee Lo Magic Moment című karácsonyi albuma miatt nem adja ki. Furcsa prioritások...

 

Call Me

Akinek eredetileg írták: Stevie Nicks
Aki végül előadta: Blondie
Miért volt a csere? Giorgio Moroder producer először Stevie Nicks-et kérte meg, hogy segítsen a dallamírásban, de neki az érvényben lévő szerződése értelmében le kellett adnia a dalt. Moroder aztán Debbie Harryhez fordult, hogy írja meg a szöveget és a dallamot - amit ő néhány óra alatt meg is tett - a többi pedig már történelem.

Toxic

Akinek eredetileg írták: Kylie Minogue
Aki végül előadta: Britney Spears
Miért volt a csere? A "Toxic" lehetett volna a következő nagy sláger a "Can't get you out of my head" után. De mikor Kylie meghallgatott belőle egy rövid részletet, passzolta a dalt. Ez lett aztán Britney egyik legikonikusabb slágere. Minogue később megjegyezte: "Egyáltalán nem voltam dühös, hogy nála működött, olyan ez, mint a hal, ami kicsúszik a kezünkből. Nem tehetsz mást, mint elfogadod."


Umbrella

Akinek eredetileg írták: Britney Spears
Aki végül előadta: Rihanna
Miért volt a csere? Britney menedzsmentje golyózta ki a dalt, mivel már megtelt az új albuma. Ezután felajánlották Taio Cruz-nak és Mary J. Blige-nak is, utóbbi érdeklődött is, de a szerzők végül Rihannával állapodtak meg.

Find Your Love

Akinek eredetileg írták: Rihanna
Aki végül előadta: Drake
Miért volt a csere? A Kanye West által írt Find Your Love először Rihannához igazítva íródott. Drake úgy gondolta, hogy inkább egy nőnek kellene előadnia, de örült, hogy végül így alakult.

 

We Can't Stop

Akinek eredetileg írták: Rihanna
Aki végül előadta: Miley Cyrus
Miért volt a csere? Mielőtt Miley előadta a We Can’t Stop című partyhimnuszt, lerombolandó ártatlan Disney-imidzsét, a nótát Rihannának szánták. De végül Mike Will Made It, a producer úgy döntött, hogy ez a dal tökéletesen fog működni Miley pályája új korszakának nyitányaként.

britney spears, drake, sláger, pop

 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek