A NYERS igazság: újra összeáll a zenekar

2015/02/24  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

A csaknem huszonöt éve alakult, leginkább a kilencvenes-kétezres években népszerű Nyers pont tíz éve köszönt el közönségétől: 2005-ben gondolták úgy, hogy itt az ideje befejezni a közös zenélést. Utoljára 2009-ben és 2010-ben álltak össze egy-egy koncert erejéig, de idén még nagyobb terveik vannak. 2015. április 16-án áll újra össze a csapat, először az Akvárium Klubban.

A NYERS igazság: újra összeáll a zenekar

A zenekar feloszlásának tízedik évében azonban újra a színpadon üdvözölhetjük őket: ez év áprilisában az Óriással és a Muriellel készülnek közös koncertet adni az Erzsébet téri Akváriumban. Nemcsak a fellépés erejéig működnek újra együtt: a 2015. április 16-i buliig jó néhány meglepetés várható a zenekartól, többek között feldolgozások formájában – de ez még titok! Akik az elmúlt tíz évben búslakodtak a Nyers inaktivitása miatt, most örülhetnek, mert eljött az ő idejük!


A történet a nyolcvanas évek elejéig nyúlik vissza, amikor is Czutor Zoltán gyerekként megismerkedett Volent Zsolt dobossal. Nem sokkal később csatlakozott hozzájuk Miklós Tibor és Metál Sándor: így jött létre a Nyers őse, a Ropi. 1989-ben vették fel a Nyers nevet. Ekkor még az együttes tagja volt Hevér Gábor is, a Vígszínház, korábban a Nemzeti Színház művésze, Leonardo DiCaprio örökös magyar hangja. Ő 1991-ig énekelt a Nyersben. 1993-ban adták ki Dundi Pocak című demókazettájukat, amelyet rögtön egy komoly lemezajánlat követett. Elmúltak a buta zenék címmel megjelenő debütáló albumuk a MAHASZ Aranyzsiráf díját kapta, mint az 1995-ös év felfedezettje.

 

A zenekarhoz ekkoriban csatlakozott Kovács Ferenc gitáros, akit aztán 1996-ban Mátraházi Andor váltott, még ebben az évben megjelent második nagylemezük, Béna címmel. A Béna harmadik lett az „Év albuma” szavazáson, az angol nyelvű számaikért Észak-Amerikában is rajongtak. 1997-ben Czutor az Egyesült Államokban próbált szerencsét, erre az időre a zenekar felfüggesztette tevékenységét, majd visszatérése után angol nyelvű demót készítettek. 1998-ban egy kislemezt adtak ki (Világslágerek), amelyet egy újabb tagcsere követett. 1999-ben adták ki harmadik albumukat, Mi rendes emberek címmel, amely elhozta számukra az országos népszerűséget. A lemez megjelenése után klub- és fesztiválkoncertek tömkelegét adták, a kritikusok pedig egyöntetűen jó véleménnyel voltak az új anyagról. Újabb tagcsere után (Mátraházi Andor tért vissza a zenekarba), 2000-ben jelent meg negyedik albumuk, a Szeretet, béke van. Ezen a lemezen szerepelt Pizzás című daluk, mely az azonos című film betétdala lett: a zenekar ekkor volt karrierje csúcsán.


2003-ra egy újabb koronggal rukkoltak elő (Afrobetyár), amelyet egy akusztikus lemez előzött meg és egy remix-album követett. 2005-re új dalok készültek el, azonban olyan feloldhatatlan ellentétek alakultak ki a zenekar tagjai között, hogy úgy döntöttek, különválnak útjaik. Rajongóiknak egy búcsúturnéval és egy koncertlemezzel köszönték meg az együtt töltött éveket – mindez 10 éve történt. Azóta két alkalommal álltak újra színpadra, a 2009-es Pannónia Fesztiválon és 2010-ben, a Tündérgyár színpadán.


Akik nem bírnák ki áprilisig, azok se csüggedjenek: 2015. február 25-én a Robotban egy kötetlen hangulatú közönségtalálkozót tart a csapat, sok zenével, beszélgetéssel, miegymással...


Nyers, Óriás, Muriel

2015. április 16., csütörtök

Akvárium Klub, 1051 Budapest, Erzsébet tér

Jegyárak: 2300 Ft és 2800 Ft


 

 

Szólj hozzá!


 Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Cirque de Margaret: Co Lee-cirkusz a Kristályban

Utolsó fejezetéhez érkezik Co Lee cirkuszos epochja, amely a Cirque de L’Homme [CDL] című, tavaly februárban debütált nagylemeze óta zajlik. A...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A nő, aki kilenc nyelven énekel – jön, jön, jön Lara Fabian

Nem is olyan rég járt nálunk: 2022 októberében adott koncertet az Arénában. 2024. április 30-án egy másik helyszínen, az MVM Dome-ban fog fellépni.

Elhunyt a Supermanagement társalapítója és tulajdonosa, Ferich Balázs

Ferich Balázs neve onnan is ismerős lehet nektek, hogy a Blind Myself basszusgitárosa volt, majd amikor Tóth Gergővel kis kanyarok után önálló céget alapítottak – ez lett a Supermanagement –, ők vették a szárnyaik alá például a Wellhellót, Dzsúdlót és Azahriah-t is. A zenész-menedzser mindössze 36 éves volt.
Új koncertek