Miért szeretjük a Kobucit?

2015/04/23  ·   Ajánló   ·  mmi

A válasz szubjektív. Annál is inkább, mert óbudai szemmel mérjük a szavakat. Megmondjuk ugyanis, hogy a Kobuci előtt mi volt Óbudán: egy bazinagy semmi.

Miért szeretjük a Kobucit?

S ez még csak nem is politikai kérdés, hanem generációs. A kerület egykori vezetője nem tartotta feltétlenül fontosnak a nép szórakoztatását, elvolt a nyugdíjasklubok szimpátiájának megnyerésével. Se egy normális népünnepély, se zsákban futás – jó, olykor lepényevés, de ez zsigerből jön. Aztán változott a felirat a névtáblán, és a megfiatalodott kerületvezetés kezdte felfogni, hogyha csak aludni árnak ide az emberek, akkor mindenki mindig álmos lesz... Hangsúlyozom újra: a megjegyzés nem politikai, hanem életkori problémákat feszeget.

A Zichy-kastély romló állagú épületének kulturális célú hasznosítására is elhasalt néhány nagyívű álom, de aztán jött egy kecske-káposzta megoldás: hasznosítsák a hátsó dzsumbujt, abból pénz is lesz meg program is az embereknek, anélkül, hogy nagyon a zsebbe kellene nyúlni. Akárkié is volt az ötlet: riszpekt. A Sziget és az egykori dokk ugyan már rárajzolta a városrészt Budapest szórakozási térképére, de ez romkocsmás (vagy kapolcsi?) feeling eddig nem igazán volt errefelé jellemző.

Úgyhogy a hátsó ficak parlagon heverő részéből egyszer csak kinőtt a város egyik legnépszerűbb szabadtéri szórakoztatóhelye, a Kobuci. A későn érkezők kedvéért elmondjuk, hogy a névadó a hely specialitása, a kolbászos buci volt...

Kezdetben nem lehetett eldönteni, mi is a cél, afféle népi izének tűnt, aztán a folk, vagy progresszív vagy népszerű vagy popos folkra épülő műsor kezdett felduzzadni a mainstream zenekarok bulijaival és más igényes zenékkel. Szerencsére, az alapkoncepció nyomokban felfedezhető, talán ez az egyetlen olyan bulihely, ahol még látni szép magyar táncot – fiataloktól, farmerben, spontán, egy Kispál-nóta és egy AC/DC-szám között... És ez az a hely, ahol nem csak a menő bandák léphetnek fel, hanem a kevésbé ismertek is, továbbá a fesztiválszervezők is felfedezték a kert hangulatában rejlő lehetőségeket.

S ha már a fiatalokat emlegettük: a műfaj színesedésével a korosztály is vegyesebb lett. A személyes kedvencem a NÉNI, az szépséges, ősz törzsvendég, akinek már széke is van a bal négyes páholyban – nem tudni, kinek a rokona vagy ismerőse, de szinte minden koncerten ott van. Hajrá!

De hogy ne legyen minden tökéletes, mert az gyanús lenne, törzsvendégként sírva könyörgünk a borbeszállító lecseréléséért, és azt is megjegyezzük, hogy időnként túllő a célon a levegőbe berobbanó kolbászszag... De nagyjából ennyi a bajunk, ami mellé odabiggyesztjük, hogy végre sikerült egy normális honlappal megtámogatni a projektet, amelyen keresztül már jegyet is lehet vásárolni a koncertekre.

A lényeg persze mégis csak a program, ez lesz még áprilisban:

23. Gypo Circus; Maszkura és a Tücsökraj

24. Zuboly

25. Révész Sándor

28. Vodku

29. Ripoff Raskolnikov

30. Tárkány Művek

Május elsején pedig Óbuda Napja, ingyenes koncertek, részletek itt.


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek