Lemezmutogató: Szabó Balázs élete elvitelre ajánlott!

2014/03/26  ·   Lemezbemutató   ·  Labancz Andrea

Március 26-án, azaz a mai napon jelent meg az egyre népszerűbb Szabó Balázs Bandája új stúdióalbuma, Élet elvitelre címmel. Az énekes-dalszerző-zeneszerző-zenész: egy igazi multikulti típusú ember, aki sajátos dallam- és szövegvilágával azonnal leveszi a lábáról a népzenére fogékony hallgatóságot. Boncolgató rovatunk következik.

Lemezmutogató: Szabó Balázs élete elvitelre ajánlott!

A népszerű költők verseit megzenésítő, és most már saját dalszövegekkel is előrukkoló fiatalember a legjobb példa arra, hogy a hagyományos népzenei motívumok gyönyörűen megférnek a rockos hangzással, ami által a fiatalabb korosztály számára is befogadhatóvá válik. 

Személy szerint én nagyon vártam, hogy végre meghallgathassam az új albumot. Már csak azért is, mert az a 2 dal, ami a januári koncerten elhangzott, illetve ami napokkal ezelőtt felkerült a hivatalos Youtube csatornára, első hallásra szerelem volt. Az album első helyén az a bizonyos kiszivárogtatott dal szerepel Hétköznapi címmel, melynek érdekessége, hogy ez az első duett, ami a Banda munkássága alatt létrejött. A belga énekesnő Julie Rens és Pagonyi András harmónika-virtuóz – akit többek közt a Harmonia Gardenből ismerhetünk – közreműködésével létrejött magyar-francia nyelven megszólaló dal vetekszik a már igencsak népszerű Bájoló című szerzeménnyel. Hangulatában is ugyanazt a nyugalmat árasztja, illetve a finom és lágy dallamvezetésnek köszönhetően azonnal beivódik az ember bőre alá.

A kettesszámú, Apám a vadludakkal című dal szintén a lágyabb, „belemerülős” stílust képviseli, akárcsak a Sorskönyv és a Nincs idő. A hegedű és a gitár, mint két alapmotívum igazi „lélekmarkoló”, a szöveg pedig ismét családias jellegű. A Faragatlan herceg, a Magammal szemben és az Embervédő a rockos, folkos, tombolós fajta, a Bujkálóban pedig a népzene kerül előtérbe. A kettesszámú kiszivárogtatott dal, a Megmozdultam nekem már akkor kedvencemmé vált, mikor koncert verzióban hallottuk. A szabóbalázsos kettősség, a líra és a pörgés jellemzi a dalt, igazi táncra késztető muzsika.

Az albumon ismét helyett kapott két versfeldolgozás. Ezúttal Grecsó Krisztián József Attila-díjas (is) költő, író két műve, az Ami elhasadt, illetve a Dézsma ihletette meg a frontembert. A lemez utolsó gyöngyszeme az Adjon Isten, rózsám egy népdalfeldolgozás, amelyben természetesen a hegedű ismét komoly szerepet kap.

Összességében nézve, ismét egy hamisítatlan bandás albumot kaptunk, egyedi világlátássalal, a rájuk jellemző zenei motívumokkal és a magyar hagyományok szeretetének üzenetével. Hibátlan munka. Nálam csillagos ötös – és erősen ajánlott kategória!

Közben elindult az országos lemezbemutató körút, ami a pestieket némi szomorúsággal tölti el, hisz mi legközelebb csak május 16-án találkozhatunk a Bandával az A38 hajón. Viszont abban már most biztos vagyok, hogy erre a koncertre is ki lehet majd tenni a „megtelt” táblát!


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek