Classicus Quartet


Zenei stílusKlasszikus

Közelgő Classicus Quartet koncertek

Classicus Quartet

A Classicus Quartet (Rácz József és Baksai Réka hegedű, Tornyai Péter brácsa, Zétényi Tamás cselló) célja a vonósnégyes-repertoár megszólaltatása a Haydn vonósnégyesektől a Bartók kvartetteken át a kortárs művekig, és időről időre olyan kevésbé ismert művek felfedezése, mint Dobszay László vonósnégyese.

A Classicus Ensemble megalapításától kezdve játszott vonósnégyeseket is. Az együttes első négy éve során Zétényi Tamás (cselló) és Tornyai Péter (brácsa) más-más hegedűsökkel társult egy vagy több vonósnégyes-koncertre.

A kvartett különösen sokat fejlődött a nagymarosi nyári fesztiválok során, Arnóth Balázs mesterkurzusain. Ott alakult ki a jelenlegi felállás, melyben Rácz József játszik első hegedűn (ő korábban is többször fellépett a Classicus Ensemble-lal) és Baksai Réka másodhegedűn. 2015 eleje óta dolgoznak rendszeresen együtt; a Bartók-kvartettek előadására például Somfai László, a kiváló zenetudós, Bartók-kutató előadásainak meghallgatásával és a vele való konzultációkkal készültek fel.

Közelmúltbeli emlékezetes szerepléseik közé tartozik például Dobszay László vonósnégyesének ősbemutatója, az ankarai Bartók Fesztiválon adott koncert, a fertődi Esterházy-kastélyban való fellépés, egy élő koncert a 6-os Stúdióból a Bartók Rádió Bartók-napján, a CentriFUGA zenei műhelyhez tartozó hét fiatal zeneszerző Haydn A Megváltó hét szava a keresztfán című műve által inspirált darabjainak előadása, Dargay Marcell vonósnégyesének bemutatása, Kurtág 90 koncert a CentriFUGA szervezésében, a Bartók Rádió ‘Zenebeszéd’ műsorán Sosztakovics 8. vonósnégyesével, valamint számos koncert a Közép-Európai Egyetemen Janácek, Haydn, Beethoven és mások műveivel.

A 2016/17-es szezonban is több izgalmas koncert várható, úgy külföldön (Berlin, Svájc), mint a CEUban, a FUGÁban, illetve a “Zene az Első Világháború idején” című fesztivál során négy vonósnégyes megszólaltatása a Vígadóban.

 

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


A Margaret Island videójával debütált a Road Movie projekt

A Margaret Island videójával debütált a Road Movie...

A Margaret Island Balaton-ihlette dalával indult útjára a VOLT Produkció új projektje, a Road Movie, amely a legnépszerűbb hazai zenekarok és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Elmaradt Caramel debreceni koncertje

Mi is kiemeltük a Facebook-oldalunkon, de csak most értesültünk arról, hogy a debreceni koncert elmaradt.

Kiruccannak a stúdióból – megtartják első önálló szabadtéri koncertjüket

A Magor éppen harmadik nagylemezén dolgozik, a munkát most egy "Kiruccanás a stúdióból" elnevezésű miniturnéval szakítják meg, ahol néhány nagyobb hazai színpadon láthatja a bandát a közönség
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek