Kovács Kati


Zenei stílusPop/Rock

Közelgő Kovács Kati koncertek

Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Hangvilla, Veszprém April 13. (19:00)
Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Aba-Novák Agóra Kulturális Központ April 19. (19:00)
Kovács Kati - Anyák Napi Koncert

Kovács Kati - Anyák Napi Koncert

A Vértes Agorája May 04. (19:00)
Kovács Kati - Anyák Napi Koncert

Kovács Kati - Anyák Napi Koncert

Zalaegerszeg Art Mozi May 07. (19:00)
Kovács Kati jubileumi nagykoncert

Kovács Kati jubileumi nagykoncert

Nagyerdei Szabadtéri Színpad June 22. (20:30)
Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Baja Városi Színházterem September 16. (19:00)
Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Kovács Kati Jubileumi Nagykoncert

Hevesi Sándor Művelődési Központ October 18. (19:00)
Összes koncert megtekintése
 

Kovács Kati

Kovács Kati Prima-, Liszt Ferenc- és Kossuth-díjas, Fonogram és Artisjus életműdíjas előadóművész, dalszövegíró, színésznő, a magyar könnyűzeni élet kiemelkedő egyénisége, aki a 20. század egyik legtermékenyebb és legsokoldalúbb művészei közé tartozik.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez a hatvanas évek óta több ezer sikeres koncert és számtalan sláger fűződik. A művésznő közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Kovács Katinak 49 nagy és 92 kislemeze jelent meg, ebből 25 külföldön. Több mint háromszáz (330) gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Lemezei világszerte több mint 10 millió példányban keltek el, és magyar hanglemezgyártás történetében neki jelent meg a legtöbb szólólemeze. 

Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóknak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. A világ 5 kontinensén (Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, valamint Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg felvételi. Dalait lefordították még cseh, francia, olasz, spanyol és finn nyelvre is. Az „Év énekesének” választották többek között Angliában és Németországban is.

Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock, a beat és a pop zenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművésztben is. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője.

 Kezdetek: 

Gimnazista korában kezdett igazán megismerkedni a zenével, ekkor már mindenhol énekelt, ahol csak lehetett. 15 évesen az egri Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban volt az első fellépése, ahol egy tiroli dalt adott elő. A középiskolát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban fejezte be, ahol az iskolai amatőr zenekarával főként dzsesszt énekelt. Ella Fitzgerald, Janis Joplin, Tina Turner előadásmódját próbálta utánozni. 1962-ben a gimnázium elindította az első Ki mit tud?-on. Egerben a megyei selejtezőn még megosztott első helyezett lett, de a döntőbe már nem került be. Egy Little Richard dalt adtak elő, de a zsűri eltanácsolta „üvöltözésnek” titulált előadásmódja miatt. 1963-ban Egerben érettségizett és az éneklés mellett orvosírnokként kezdett dolgozni. Néhány televíziós műsorban szerepelt, például 1963-ban az Egri Park Hotel megnyitó alkalmából rendezett műsorban, amiben többek között Koós János is részt vett, vagy 1964. október 4-én a Magyar Televízióáltal közvetített Versengő városok c. vetélkedőműsorban, ahol Eger városát képviselte.

Áttörés:

Az igazi sikert 1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg számára, amire az édesanyja adta be a jelentkezést. A versenyt hosszú fordulókon, sok-sok dalon át végül megnyerte, és Ő lett az „Év hangja”. Egy csapásra országos hírű sztár lett. Kovács Katalin néven megjelent első lemezfelvétele, Sóhaj (1965). 1966-ban a sikerszéria tovább folytatódott, a magyar Táncdalfesztiválok történetének első győztese lett, Nem leszek a játékszered című dalával négy díjat is elhozott a fesztiválról. Kovács Kati ezzel dallal az Illés együttes mellett szintén nagy feltűnést keltett, a dal stílusában inkább a kemény rockhoz, mintsem akkoriban elfogadott hagyományos tánczenéhez hasonlított.

Tanulmányait a Bartók Béla Zeneművészeti Iskola dzsessz tanszakán folytatta, többek között Vukán György tanítványa ként.

Az 1960-as évek közepétől jelentek meg lemezei, rádióban rengeteg felvétele készült. A beatkorszak egyik legsikeresebb énekesnője lett. Számos koncerten kísérték, valamint dalt és lemezt készített a három korszakalkotó együttessel: az Illéssel, a Metróval és az Omegával. Kovács Kati az 1960-as évek végétől egyre többet járt külföldre, nemzetközi dalversenyeken képviselte az országot, valamint 1969-ben határon túl is megjelentek első lemezei.

Siker:

Az 1970-es évekre már elismert előadóművésznek sorra jelentek meg nagylemezei. 1970 augusztusában együtt lépett fel Koncz Zsuzsával és Zalatnay Saroltával a televízió Stúdió Zéró c. műsorában. Nemcsak szólóban énekeltek, hanem trióban adtak elő egyveleget a Hair és a Hegedűs a háztetőn c. musicalekből. A trió 1971 nyarán a belga Oostende városában vett részt egy több hetes fesztiválon, ill. 1972-ben a Tolcsvayék és a Triónagylemezén is ők voltak a vendégek. 1971. március 26-án Bertolt Brecht A kommün napjai c. drámájából készült rádiószínházi előadásban adta elő Hanns Eisler songjait. 1971-ben az NSZK-ban jelentek meg kislemezei és Bulgáriában az Arany Orfeusz Nemzetközi dalversenyen harmadik helyezett lett.

1972-ben ismét táncdalfesztivált nyert, az Add már, uram, az esőt! című dallal. Ugyanezzel a dallal pár hónappal később megnyerte Drezdában is a Nemzetközi Dalfesztivált. Ugyanebben az évben a Van jó minden rosszban című dallal a Yamaha Fesztiválon szerepelt, amely a következő évben japán nyelvű lemezén is megjelent. A fesztiválsikereket a Tolcsvay-trió együttessel készített Autogram helyett című jazz-rock album megjelenése követte. 1973–tól az évtized egyik meghatározó együttesével, az LGT-vel készítette albumait. A következő évben jelent meg első közös lemezük: Kovács Kati és a Locomotiv GT, amely 2011-ben bekerült a magyar könnyűzene 30 legjelentősebb albuma közé. Ezzel a lemezzel a külföldi munkák miatt itthon kissé háttérbe szorult énekesnő ismét az élvonalba került. Ebben az évben megjelent első német nyelvű nagylemeze is: Kati Kovács, amit több országban is kiadtak. 1974-ben Nálad lenni újra jó lenne című dalával Írországban első helyet ért el a Castlebar Song Contest nemzetközi dalverseny country kategóriájában. Külföldi munkáit elismerve Németországban a „legnépszerűbb külföldi énekesnőnek” választották. Ebben az évben főszereplője a Holnaptól nem szeretlek című rádiós musicalnek, valamint együtt játszott a hazalátogató világhírű magyar dzsesszgitárossal, Szabó Gáborral. Ez az időszak volt Kati legnagyobb sikereinek ideje. Az év énekesnője díjat is többször elnyerte. 1975-ben az angol Music Week popzenei szaklap tudósítója által vezetett zsűritől a Music Week Star of the Year (az év [nemzeti] sztárja) díjat kapta, melyet minden évben a európai országok között a legjobb énekesi teljesítményének ítéltek oda. Számtalan televíziós műsor készült vele a kettévágott Németországban, Lengyelországban, és koncertezett egész Európában és a Szovjetunióban.

Kovács Katitól nem állt messze a humor, a kabaré műfaja sem, így sokat dolgozott Hofi Gézával és Koós Jánossal. 1976-ban elkészítették a Kell néha egy kis csavargás című zenés rádiós musicalt és 1979-ben animációs zenés filmjük, a Megalkuvó macskák is óriási siker volt. Ők hárman alkották a zenés paródia műfaj első trióját. Ez idő alatt is folyamatosan jelentek meg nagylemezei. 1975-ben elkészítette következő német nyelvű albumát is (Kati), ami 1976-ban jelent meg a nemzetközi zenei piacon. A következő évben megjelent 9. nagylemeze, Csendszóró címmel, amiből több mint háromszázezer példány kelt el.

1978-ban különleges szerzőpárossal: az Illés-együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega (együttes) szövegírójával, Adamis Annával készítette új albumát. A lemez igen kalandos úton készült, hiszen Szörényi Levente eddig az albumig szinte kizárólag Bródy Jánossal dolgozott együtt, és egyetlen énekesnőnek, Koncz Zsuzsának írt dalokat. Ez az énekesnő egyetlen úgymond „betiltott” lemeze, amit a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat levett a polcokról. Még ebben az évben "a fiatalok igényes szórakoztatásáért, a könnyűzenei műfajban nyújtott több éves magas színvonalú művészi teljesítményéért" , mindösszesen 33 évesen megkapta az első állami elismerését, az Állami Ifjúsági Díjat!

Új időszak kezdete:

Az 1970-es évek végétől pályafutásában egy új időszak kezdődött, mivel albumait a V’Moto-Rockkal készítette, dalait Demjén Ferenc írta és Lerch István hangszerelte. Kísérő zenekara pedig a Universal lett, közel tíz év alatt 2300 közös koncertjük volt itthon és külföldön.

1979-től ismét az LGT-vel dolgozott, a Rádióban fellépett Presser Gábor szerző estjén, 1980-ban az együttes kíséretében kislemezre énekelte az Ennyi kell című filmdalt, valamint ez év decemberében a Pop-Meccs gáláján Presser Gábor (dob) és Lerch István (zongora) kíséretében lépett fel. 1979-ben Münchenben adott koncertet, és Dean Reed, ismert amerikai énekes német nagylemezén, illetve koncertjén volt vendég, melyet a tv is közvetített. 1979 decemberében jelent meg a külföldi rendelésre készített Disco Party albuma a Neoton Família együttessel, melyen angol nyelvű diszkósikereket dolgoztak fel. A lemez rövid időn belül aranylemez példányszámban fogyott el, s a későbbiekben még több hasonló lemezt is készítettek (1982, 1983, 1989). 1980-ban Drezdában és Berlinben adott önálló koncertet a Universal együttes kíséretében, valamint még ebben az évben két hónapos turnéja volt Kubában is. 1981. július 11-én szombaton este egyedülálló felkérésnek tett eleget: élő televíziós adásban egyórás koncertet adott a győri Kisfaludy Színházban. Vendégei Sztevanovity Zorán, Lerch István és Bródy János voltak. Egy hónappal később az Újra otthon című dallal harmadszorra is megnyerte a Tánc- és popdalfesztivált, ami egyedül neki sikerült.

1981-ben a Kaláka együttessel Tamkó Sirató Károly Zórád c. versének megzenésített változatát adta elő a Terefere c. tévéműsorban.

1982-ben duettet, Presser Gábor – Sztevanovity Dusán nagy sikerű szerzeményét énekelte Zoránnal Játssz még! címmel. A dal az Ifjúsági Magazin és a Magyar Rádió slágerlistáján is első helyen végzett. 1983-ban két hónapot turnézott a Szovjetunióban. Még ebben az évben a V'Moto Rockkal készített Érj utol c. albumán szereplő Így legyen c. dala (Lerch–Demjén) országos sláger volt egész évben, mint ahogy 1984-ben az Elfutok is, amelyet több nyelven is előadtak külföldi énekesek, például Dalida francia énekesnő. 1984-ben Zoránnal turnézott. Az Érj utol c. albumról 1984 szilveszterén mutatták be a Szép szavak c. dalból készült első videoklipjét. 1985 decemberében részt vett a Budapest Sportcsarnokban rendezett magyar Live Aid / Élő segély Afrikáért két napos óriáskoncerten, ahol a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjai léptek fel. 1985-ben Kikivel (az Első Emelet énekesével), 1986-ban Karácsony Jánossal, 1988-ban Balázs Fecóval, 1989-ben Takáts Tamássalénekelt duettet. Még 1988-ban megnyerte a Tessék választani! könnyűzenei fesztivált. 1989-ben nagylemezen jelent meg a Kell néha egy kis csavargás c. produkció. Az év nyarán Hofi Gézával turnézott.

Az 1990-es években:

Kovács Kati az 1990-es években továbbra is keményen dolgozott, turnézott, bár a külföldi koncertek száma csökkent. Két-három évente jelentkezett nagylemezzel, de folyamatosan jelen volt a médiában és a színpadokon is. 1990-ben műsorvezetője volt a Siker Kovácsa c. televíziós műsornak, valamint megjelent első CD-je Szólj rám, ha hangosan énekelek címmel. 1991-ben a „Nagy Generáció” tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt c. dal feldolgozásában és videoklipjében. 1992 nyarán második helyezést ér el a Jobb ez így nekem c. dallal az Egri Táncdalfesztiválon. Ez év őszén új stúdióalbummal jelentkezett Forgószél címmel. Ezekben az években is számos gyermekrajzfilm betétdalát énekelte (Robin Hood, A két tukán, Tekeregér stb.) 1995-ben újra siker robban: Vangelis 1492 c. művére írt az akkori magyarországi valóságról szóló, sokakat szíven ütő magyar szöveget, melyet több kereskedelmi rádió is rendszeresen játszott. Újra tömegek figyeltek fel rá, fiatalok is megismerték, szerették. Még mindig igazi sztárnak számított, akit a múltjáért és jelenéért is szerettek. 1996-tól saját hanglemezkiadójában (Eurovoice) készíti lemezeit, CD-in régi dalai feldolgozásai mellett új magyar szerzemények is szerepeltek. Az 1990-es évek második felében ismét megjelent a német zenei életben, 1996-ban és 1998 is fellépett Berlinben. 1999-ben megjelent 25. nagylemeze: Édesanyámnak szeretettel.

2000-től napjainkig:

Az évezred fordulóján 1999–2002 között Haumann Péterrel tévéműsort vezetett (Slágertévé), és rendszeresen látható volt a tévécsatornákon. 2006-ban állandó szereplője volt az MTV Szenes-turné c. műsorának. Dalainak örökérvényűsége, a számaiból sugárzó erő és energikus előadásmódja több nemzedéket, generációt vonzott magával, mivel 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is telt házas koncertet adott az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában. 2007 márciusában német nyelvű felvételeiből Németországban válogatásalbuma jelent meg. 2009-ben magas színvonalú énekesi pályáján a legizgalmasabb fordulatot vette, amikor a fiatalokból álló Qualitons funk-beat együttessel kezdett dolgozni, elsősorban a progresszív dalait helyezték előtérbe. Az énekesnő és a zenekar kapcsolata ősszel indult, az A38 Hajón bemutatott koncerten, melyet a következő évben nagy sikerű országos turné követett. Koncertet adtak többek között az EFOTT-on, a VOLT- és a Sziget Fesztiválon is.

Ezt követően az énekesnő állandó fellépője lett a legnagyobb fesztiváloknak. 2011-ben a Smile Zenekarral ismét az EFOTT-on koncertezett. 2012-ben a huszadik, jubileumi Sziget Fesztiválon a Csík zenekar kíséretében lépett színpadra. A különleges alkalomra készítettek egy feldolgozást Daloskönyv címmel, melyben a zenekar és a magyar rockzenelegendás képviselői (Kovács Katin kívül Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János és Hobo) népzenei köntösben adták elő dalaikat. A következő évben az EFOTT nyitónapján a Nemzedéki Hangadó címmel rendezett koncerten, valamint ismét a Csík zenekarral a CAMPUS és a SZIGET fesztiválon lépett fel. 2013 őszétől a No Commerce zenekarával egy 15 állomásos jubileumi koncertturnéra indult, ami a következő év tavaszán is folytatódott. Januártól az M1 A Dal (2014) című eurovíziós dalválasztó műsorának zsűrijének, illetve a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi szakmai zsűrijének egyik tagja volt. 2014 végén zenekarával adventi koncert turnéra indult. 2015. márciusában Napfényes álom címmel jelent meg a Tarsagó kiadónál egy három válogatásalbumot tartalmazó box-set. Ez év szeptemberében Kati az Eger Sikerérét Egyesület alapító tagja lett, majd októberben szülővárosa Eger, Kati pályafutásnak ötvenedik évfordulójának alkalmából országos Kovács Kati Dalversenyt rendezett. 2017. decemberében az MTVA kiadásában, a boltokba került Kiadatlan dalok c. albuma, illetve az énekesnő több mint fél évszázados pályafutását összefoglaló Életút c. DVD-je. A kiadvány alig három hónap alatt aranylemez lett, amit Kati 2018-as tavaszi szimfónikus nagykoncertjén vehetett át a Pesti Vigadóban! Az év októberében Eger önkormányzata és az Eger Sikeréért Egyesület létre hozta a Hollywood Walk of Fame mintájára az Egri Csillagok Sétányát. Az első csillagot Kovács Kati tiszteletére helyezték el október 4-én az Érsek utcában. 2018 áprilisában szimfonikus konertkörútra indult, az ország legnagyobb koncert- és színháztermeiben, sportcsarnokokban és templomokban ad koncertet a saját zenekara, a Monarchia Szimfonikus Zenekar és a Brass4 Fuvós Team kíséretében. A túrné 2019 tavaszán is folytatódik.

Rövid összefoglaló:

Kovács Kati a magyar könnyűzene legismertebb együtteseivel dolgozott együtt és készítette albumait, így az Illés, Metro, Omega, LGT, V’Moto-Rock, Fonográf együttessel. Dalait pedig olyan élvonalbeli szövegírók és zenészek munkája teszi teljessé, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Demjén Ferenc, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna és Szenes Iván.

Pályafutása során művészi tevékenységét szinte minden rangos díjjal elismerték. 1986-ban átvehette a legmagasabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat, majd 2014-ben (magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, páratlanul gazdag előadóművészi tevékenységéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként) megkapta hazája által a kultúra és a művészet területén adható legmagasabb állami elismerést, a Kossuth-díjat. Magas színvonalú zenei munkásságáért a Magyar Államtól még 1978-ban Állami Ifjúsági Díjat, 1980-ban SZOT-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend lovagkeresztje, 2011-ben (határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő előadóművészete, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként) a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje kitüntetést kapta. A szakma többek között 2006-ban (a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért) Artisjus Életmű-díjjal jutalmazta. 2011-ben (a hazai könnyűzenei kultúra megteremtésében és népszerűsítésében betöltött kiemelkedő szerepéért, életművének elismeréseként) Budapest főváros díszpolgárának választották. Művészi tevékenységét elismerve 2013-ban Egerben, 2015-ben pedig Budajenőn is díszpolgárrá avatták.

Kovács Kati jelenleg is folyamatosan színpadon van, számos önálló nagykoncertje volt többek között a Művészetek Palotájában, a Pesti Vigadóban, a Budai Parkszínpadon, az Erkel Színházban, a Kongresszusi Központban, de fellépett Sziget Fesztivál és az EFOTT nagyszínpadán, A38 Hajón, a Petőfi Csarnokban, a Syma Csarnokban, a Népstadionban vagy Budapest Sportarénában.


Hírek és rajongók
https://www.facebook.com/KovacsKatiFC/
 
Képtár
 • Kovács Kati kép 73032
 • Kovács Kati kép 73033
 • Kovács Kati kép 41329
 • Kovács Kati kép 41330
 • Kovács Kati kép 41333
 • Kovács Kati kép 41334
 • Kovács Kati kép 41335
 • Kovács Kati kép 41337
 • Kovács Kati kép 41338
 • Kovács Kati kép 60621
 • Kovács Kati kép 60666
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza Kolektiv plusz Bohemian Betyars

Bosnyák és magyar őrület egy dalban: Dubioza...

Az őrületes – vagy még inkább őrült – koncertjeiről ismert Bohemian Betyars 15 éves történetében először a világ minden tájáról beenged...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Az I Monster 18 év után először játszik újra élőben – a Turbinában lépnek fel

A sheffieldi duó 20 éve, hogy kiadta Neverodderoeven című, áttörést jelentő albumát, rajta a számtalan filmben és reklámban idézett Daydream in Blue-val és a Who is She?-vel. Ezt a különleges jubileumot pedig egy brit és európai turnéval ünneplik meg – Magyarországon a Turbinában, április 16-án.

Gitár Ünnep a Barba Negrában

Nagyszabású koncertet ad a Tornóczky All Access április 13-án a Barba Negrában, ahol a zenekar tagjai mellett további kiváló muzsikusok is színpadra lépnek.
Új koncertek