hrutka

Kovács Kati


Zenei stílusPop/Rock
Kovács Kati

Kovács Kati Liszt Ferenc-, Artisjus- és Kossuth-díjas előadóművész, dalszövegíró, színésznő, a magyar könnyűzeni élet kiemelkedő egyénisége, aki a 20. század egyik legtermékenyebb és legsokoldalúbb művészei közé tartozik.

Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekesnője, nevéhez a hatvanas évek óta több ezer sikeres koncert és számtalan sláger fűződik. A művésznő közismert jellegzetes erőteljes hangjáról, hosszan tartó pályafutásáról és sokoldalúságáról. Énekhangja mezoszoprán, négy és fél oktávos hangterjedelemmel. Kovács Katinak 39 nagy és 92 kislemeze jelent meg, ebből 25 külföldön. Több mint háromszáz (330) gyűjteményes albumon jelentek meg felvételei, valamint több mint 500 dal van a repertoárjában. Lemezei világszerte több mint 10 millió példányban keltek el, és magyar hanglemezgyártás történetében neki jelent meg a legtöbb szólólemeze. 

Egyike azon kevés magyar könnyűzenei előadóknak, akik nemzetközi hírnévre tettek szert. A világ 5 kontinensén (Amerikában, Ausztráliában, Afrikában, Ázsiában, valamint Európa szinte minden országában) adott koncertet. Külföldön 6 nyelven (magyarul, angolul, németül, japánul, oroszul és lengyelül), 11 országban, 80 kiadásban jelentek meg felvételi. Dalait lefordították még cseh, francia, olasz, spanyol és finn nyelvre is. Az „Év énekesének” választották többek között Angliában és Németországban is.

Zenei stílusát számos műfaj alakította, a rock, a beat és a pop zenétől kezdve, hangja a legnehezebb dzsessz, gospel, spirituálé, blues dalok sőt még az opera eléneklésére is alkalmassá tette. A zenei eredmények mellett sikereket ért el a dalszövegírásban és a filmművésztben is. Eddig több mint 20 filmben és színházi darabban szerepelt, valamint több tucat film betétdalát is ő énekli. Több mint ötven dalának ő a szerzője.

Gimnazista korában kezdett igazán megismerkedni a zenével, ekkor már mindenhol énekelt, ahol csak lehetett. 15 évesen az egri Szilági Erzsébet Gimnáziumban volt az első fellépése, ahol egy tiroli dalt adott elő. A középiskolát a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnáziumban fejezte be, ahol az iskolai amatőr zenekarával főként desszt énekelt. Ella Fitzgerald, Louis Armstrong, Tina Turner előadásmódját próbálta utánozni. 1962-ben a gimnázium elindította az első Ki mit tud-on. Egerben a megyei selejtezőn még megosztott első helyezett lett, de a döntőbe már nem került be. Egy Little Richard dalt adtak elő, de a zsűri eltanácsolta „üvöltözésnek” titulált előadásmódja miatt. 1963-ban Egerben érettségizett ,1964-ben szerepelt a Magyar Televízió által közvetített városok közötti amatőr vetélkedőműsorban, ahol Eger városát képviselte. Ez volt Kati első nyilvános TV-szereplélse. 

Az igazi sikert a 1965-ben a második Ki mit tud? hozta meg számára, amire az édesanyja adta be a jelentkezést. A versenyt már megnyerte, és Ő lett az „Év hangja”. Egy csapásra országos hírű sztár lett. Kovács Katalin néven megjelent első lemezfelvétele, Sóhaj (1965). 1966-ban a sikerszéria tovább folytatódott, a magyar Táncdalfesztiválok történetének első győztese lett, Nem leszek a játékszered című dalával négy díjat is elhozott a fesztiválról.

A hatvanas évek közepétől jelentek meg lemezei, rádióban rengeteg felvétele készült. A beatkorszak egyik legsikeresebb énekesnője lett. Számos koncerten kísérték, valamint dalt és lemezt készített a három korszakalkotó együttessel: az Illéssel, a Metróval és az Omegával. A 60-as évek végétől egyre többet járt külföldre, nemzetközi dalversenyeken képviselte az országot,   így 1969-ben már a határon túl is megjelentek első lemezei.

A 70-es évekre sikerei zajosak, mint elismert énekesnőnek sorra jelentek meg nagylemezei. 1971-ben az NSZK-ban jelentek meg kislemezei és Bulgáriában az Arany Orfeusz Nemzetközi dalversenyen harmadik helyezett lett. 1972-ben ismét táncdalfesztivált nyert, az Add már uram az esőt c. dallal. Ugyanezzel a dallal pár hónappal később megnyerte Drezdában a Német Nemzetközi Dalfesztivált. Ugyanebben az évben a Van jó minden rosszban című dallal a Yamaha Fesztiválon szerepelt, amely a következő évben japán nyelvű lemezén is megjelent. 1973–tól az évtized egyik meghatározó együttesével, az LGT-vel készítette albumait. A következő évben jelent meg első közös lemezük: Kovács Kati és az LGT, amely 2011-ben bekerült a magyar könnyűzene 30 legjelentősebb albuma közé. Ebben az évben megjelent első német nyelvű nagylemeze is: Kati Kovács, amit több országban is kiadtak. 1974-ben Nálad lenni újra jó lenne című dalával Írországban első helyet ért el a Castlebar nemzetközi dalverseny country kategóriájában. Külföldi munkáit elismerve Németországban a „legnépszerűbb külföldi énekesnőnek” választották. Ebben az évben főszereplője a Holnaptól nem szeretlek című rádiós musicalnek, valamint együtt játszott a hazalátogató világhírű magyar dzsesszgitárossal, Szabó Gáborral. 1975-ben az angol Music Week popzenei szaklap tudósítója által vezetett zsűritől a Music Week Star of the Year év sztárja díjat kapta, melyet minden évben a európai országok között a legjobb énekesi teljesítményének ítéltek oda. Számtalan televíziós műsor készült vele a kettévágott Németországban, Lengyelországban és koncertezett egész Európában és a Szovjetunióban. 

1978-ban különleges szerzőpárossal: az Illés-együttes egykori tagjával, Szörényi Leventével és az Omega együttes szövegírójával, Adamis Annával készítette új albumát. Az 70-es évek végétől pályafutásában egy új időszak kezdődött, mivel albumait a V' Moto Rockkal készítette, dalait Demjén Ferenc írta és Lerhc István hangszerelte. Kísérő zenekara pedig a Universal lett, közel tíz év alatt 2300 közös koncertjük volt itthon és külföldön. 

1979 jelent meg a külföldi rendelésre készített Disco Party album, a Neoto Familia együttessel, melyen angol nyelvű diszkósikereket dolgoztak fel. A lemez rövid időn belül aranylemez példányszámban fogyott el, s a későbbiekben még több hasonló lemezt is készítettek (1982, 1983, 1989). Német sikerei tovább is folyamatos, 1979-ben Münichenben, 1980-ban Drezdában és Berlinben adott önálló koncertet a Universal együttes kíséretében, valamint még ebben az évben két hónapos turnéja volt Kubában is. 1981-ben az Újra otthon című dallal harmadszorra is megnyerte a Tánc- és popdalfesztivált, ami egyedül neki sikerült. 

1982-ben duettet, Presser Gábor – Sztevanovity Dusán nagy sikerű szerzeményét énekelt Zoránnal Játssz még! címmel. A dal az Ifjúsági Magazin és a Magyar Rádió slágerlistáján is első helyen végzett. 1983-ban két hónapot turnézott a Szovjetunióban. Még ebben az évben a V'Moto Rockkal készített Érj utól c. albumán szereplő Így legyen c. dala (Lerch–Demjén) országos sláger volt egész évben, mint ahogy 1984-ben az Elfutok is, amelyet több nyelven is előadtak külföldi énekesek, például Dalida francia énekesnő. 1984-ben Zoránnal turnézott. Az Érj utol c. albumról 1984 szilveszterén mutatták be a Szép szavak c. dalból készült első videoklippjét. 1985 decemberében részt vett a Budapest Sportcsarnokba rendezett magyar Live Aid két napos óriáskoncerten, ahol a hazai rock- és popzene legjelentősebb alakjai léptek fel. 1985-ben Kikivel (az Első Emelet énekesével), 1986-ban Karácsony Jánossal, 1988-ban Balázs Fecóval, 1989-ben Takáts Tamással énekelt duettet. Még 1988-ban megnyerte a Tessék választani könnyűzenei fesztivált. 1989-ben nagylemezen jelent meg a Kell néha egy kis csavargás c. produkció. Az év nyarán Hofi Gézával turnézott.

1990-ben műsorvezetője volt a Siker Kovácsa c. televíziós műsornak, valamint megjelent első CD-je Szólj rám ha hangosan énekelek címmel. 1991-ben a „Nagy Generáció” tagjaként közreműködött a Várj, míg felkel majd a nap, majd 1992-ben a Fújom a dalt c. dal feldolgozásában és videoklipjében.  Ez év őszén új stúdióalbummal jelentkezett Forgószél címmel. Ezekben az években is számos gyermekrajzfilm betétdalát énekelte (Robin Hood, A két tukán, Tekeregér stb.) 1995-ben újra siker robban: Vangelis1492 c. művére írt az akkori magyarországi valóságról szóló, sokakat szíven ütő magyar szöveget, melyet több kereskedelmi rádió is rendszeresen játszott. Újra tömegek figyeltek fel rá, fiatalok is megismerték, szerették. Még mindig igazi sztárnak számított, akit a múltjáért és jelenéért is szeretik. 1996-tól saját hanglemezkiadójában (Eurovoice) készíti lemezeit, CD-in régi dalai feldolgozásai mellett új magyar szerzemények is szerepeltek. 

Az évezred fordulóján 1999–2002 között Haumann Péterrel tévéműsort vezetett (Slágertévé), és rendszeresen látható volt a tévécsatornákon. 2006-ban állandó szereplője volt az MTV Szenes-turné c. műsorának. Dalainak örökérvényűsége, a számaiból sugárzó erő és energikus előadásmódja több nemzedéket, generációt vonz magával, mivel 2006-ban, 2007-ben és 2008-ban is teltházas koncertet adott az ország legnagyobb koncerttermében, a Művészetek Palotájában.  2007 márciusában német nyelvű felvételeiből Németországban válogatásalbuma jelent meg. 2009-ben magas színvonalú énekesi pályáján a legizgalmasabb fordulatot vette, amikor a fiatalokból álló Qualitons funk-beat együttessel kezdett dolgozni, elsősorban a progresszív dalait helyezték előtérbe. Az énekesnő és a zenekar kapcsolata ősszel indult, az A38 Hajón bemutatott koncerten, melyet a következő évben nagy sikerű országos turné követett. Koncertet adtak többek között az EFOTT-on és a Sziget Fesztiválon is. Ezt követően az énekesnő állandó fellépője lett a legnagyobb fesztiváloknak. 2011-ben a Smile Zenekarral ismét az EFOTT-on koncertezett. 2012-ben a huszadik, jubileumi Sziget Fesztiválon a Csík zenekar kíséretében lépett színpadra. A különleges alkalomra készítettek egy feldolgozást Daloskönyvcímmel, melyben a zenekar és a magyar rockzene legendás képviselői (Kovács Katin kívül Presser Gábor, Szörényi Levente, Bródy János, Hobó) népzenei köntösben adták elő dalaikat. 2013 őszétől a No Commerce zenekarával egy 15 állomásos jubileumi koncertturnéra indult, ami a következő év tavaszán is folytatódott. Januártól az M1 A dal 2014 című euróvíziós dalválasztó műsorának az egyik zsűritagja, illetve a 2014-es Eurovízíós Dalfesztivál nemzetközi szakmai zsűrijének egyik tagja volt. 2014 végén zenekarával adventi koncert turnéra indult. 2015. márciusában Napfényes álomcímmel jelent meg a Tarsagó kiadónál egy három válogatás albumot tartalmazó box-set. 

 Kovács Kati a magyar könnyűzene legismertebb együtteseivel dolgozott együtt és készítette albumait, így az Illés, Metró, Omega, LGT, V' Moto Rock, Fonográf együtessel. Dalait pedig olyan élvonalbeli szövegírók és zenészek munkája teszi teljessé, mint Presser Gábor, Szörényi Levente, Demjén Ferenc, Koncz Tibor, Lerch István, Adamis Anna és Szenes Iván. 

 Pályafutása során művészi tevékenységét szinte minden rangos díjjal elismerték. 1986-ban átvehette a legmagasabb zenei kitüntetést, a Liszt Ferenc-díjat, majd 2014-ben (magyar könnyűzenei kultúrában játszott műfajteremtő szerepéért, határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő, páratlanul gazdag előadóművészi tevékenységéért, több évtizedes művészi pályafutása elismeréseként) megkapta hazája által a kultúra és a művészet területén adható legmagasabb állami elismerést, a Kossuth-díjat. Magas színvonalú zenei munkásságáért a Magyar Államtól még 1980-ban SZOT-díjat, 1994-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét, 2011-ben (határainkon túl is nagy népszerűségnek örvendő előadóművészete, sokoldalú művészi munkássága elismeréseként) a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetést kapta. A szakma többek között 2006-ban (a magyar zeneművek bemutatása és megismertetése érdekében végzett kimagasló tevékenységéért) Artisjus Életműdíjjal jutalmazta. 2011-ben (a hazai könnyűzenei kultúra megteremtésében és népszerűsítésében betöltött kiemelkedő szerepéért, életművének elismeréseként) Budapest Főváros Díszpolgárának, 2013-ban pedig Eger díszpolgárának választották.

Kovács Kati jelenleg is folyamatosan koncertezik zenekarával itthon és külföldön egyaránt.

 


Hírek és rajongók
 
Képtár
  • Kovács Kati kép 41329
  • Kovács Kati kép 41330
  • Kovács Kati kép 41334
  • Kovács Kati kép 41335
  • Kovács Kati kép 41337
  • Kovács Kati kép 41338

Közelgő Kovács Kati koncertek

Kovács Kati Koncert

Kovács Kati Koncert

Nyírbátori Kulturális Központ, Színház - és Koncertterem
november 25. (19:00)
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Bruno Mars tarolt az Amerika Zenei Díjátadón

Bruno Mars tarolt az Amerika Zenei Díjátadón

Az év művésze, az év videója (a That's What I Like), a legjobb pop-rock, soul és R&B album, a kedvenc pop-rock és soul R&B férfielőadó és a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Nagy bejelentések a Nova Rock fesztivál háza tájáról!

A Nova Rock bejelentette a 2018-as fesztivál első fellépőit, és nem okozott csalódást a felhozatal! Már el is indult az előzetes jegyelővétel az oldalukon, engem már most meggyőzött!

Különleges táncszínházi előadás érkezik a Müpába

Először lép fel Magyarországon a 20. század úttörőjének számító balett-társulat, a Dance Theatre of Harlem. Az amerikai táncegyüttes európai turnéjának részeként érkezik a Müpába, ahol november 23-24-én két különböző tematikájú esttel is megörvendezteti a hazai táncrajongókat.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek