Év koncertje - szavazás

Quimby


Zenei stílusPop/Rock
Quimby

A Quimby magyar alternatív rockegyüttes. Epikus, sanzonos hangvételű dalok, expresszív zenei világ, erőteljes előadásmód, szimbolikus szövegvilág jellemzi, melyet helyenként népi elemekkel fűszereznek. Korai zenéjükről sokaknak a két világháború közötti sanzonok, kabarék világa, Bertold Brecht dalai jutottak az eszükbe.A zenekar 1991-ben alakult Dunaújvárosban. A zenekar elődje a dunaújvárosi Münnich Ferenc Gimnázium - ma Széchenyi István Gimnázium - Október nevű rockzenekara volt, amelynek tagjai Kiss Tibor, Kiss Endre (Kiss Tibor bátyja), Mikuli Ferenc basszusgitáros és Varga Livius voltak. Érettségi után a zenekar szétszéledt és csak 1991-ben sikerült újra egymásra találniuk. Az új együttesnek eleinte különböző nevei voltak, mint például a Cry Baby. A Quimby nevet először a Tilos az Á-ban használták és ez végül is rajtuk ragadt.[1] 1992-ben készítettek egy egyszerű fekete-fehér fénymásolóval készített borítójú demót, a Rotten Vain-t, mely első műsoros kazettájuk anyagait tartalmazta. 1993-ra állt össze az a felállás (Kiss Tibor - ének, gitár, Kiss Endre - gitár, Varga Livius - ütőhangszerek, ének, Molnár Tamás - szaxofon, Mikuli Ferenc - basszusgitár, Medve Ákos - dob) amivel megjelentették a még kizárólag angol nyelvű felvételeket tartalmazó A Sip Of Storyt, (Egy korty történet). A műsoros kazetta után lehetőségük lett volna az anyagot CD-n is kiadni, de erre végül nem került sor. Még az első CD (Majomtangó), megjelenése előtt 1994-ben helycsere történt, Kiss Endre helyére a balatonfüredi születésű billentyűs, Balanyi Szilárd lépett.

A zenekar 1995-ben, új felállásban rögzítette következő albumát. Az aktuális munkát újabb tagcsere (Medve Ákos helyére Gerdesits Ferenc érkezett) és Kiss Tibiék amerikai útja előzi meg. Az 1996-os keltezésű Majom-tangón már három felvétel kivételével magyar nyelvű számok találhatók. A hírnevet a Quimby számára a Diligramm c. lemezük hozta meg, amely 1998 tavaszán az év albuma lett. Eddigi legnagyobb közönségsikerük az 1999 novemberében megjelent Ékszerelmére című album. 2001-ben remixlemezzel jelentkeztek Morzsák és Szilánkok címmel. A Káosz Amigoson, a következő lemezükön Molnár helyén az Andersen együttes egykori fúvósa, Kárpáti József trombitált. Legutóbbi munkájuk, a Kilégzés három év kihagyás után, 2005 novemberében jelent meg. A dalok Puskás Tamás Vízkereszt c. Shakespeare-adaptációjában is felhangzanak a Vidám Színpad deszkáin.

A zenekar igen népszerű minden korosztály körében. Az idősebb korosztályt főleg unplugged koncertjeikkel és színházi megjelenéseikkel hódították meg.

Egyik legnépszerűbb sikerdaluk a Most múlik pontosan című dal.

Képtár
  • Quimby kép 17968
  • Quimby kép 17969
  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Metálosok, ne sírjatok: két bandával erősíti a tábort a FEZEN

Metálosok, ne sírjatok: két bandával erősíti a...

Két amerikai zenakarral bővítette idei fellépőlistáját a FEZEN. A már korábban bejelentett Amon Amarth, Anthrax, Death Angel mellé érkezik a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Kontroll Csoport 40 – az első fecske a Kobuci 2020-as évadából

Június 13-án mindenki ott lesz a Kobuciban, aki csak számít... Illetve, akinek számít ez a formáció meg az összes többi, melyek egymással átszövődve meghatározták az underground 30-40 évvel ezelőtti korszakát.

Agyonlőtték a húszéves amerikai rappert

A feltörekvő fiatal rappert, Pop Smoke-ot szerdán hajnalban lőtték agyon bérelt házában, Hollywoodban.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek