Serbán Attila


Zenei stílusMusical
Serbán Attila
Serbán Attila (Beregszász, Szovjetunió, ma: Ukrajna, 1976. augusztus 6. - ) magyar színész, énekes, táncos.Az általános és a középiskolát Beregszászban végezte el. Ezután az Ungvári Táncművészeti Főiskolán táncpedagógus-koreográfus szakon diplomázott 1995-ben. Sorkatonai szolgálata alatt az Ukrán Fegyveres Erők népi együttesében táncolt. A leszerelés után a Debreceni Csokonai Színháznál Poroszlai Éva balettmesternő felvette táncosnak. A debreceni év során kapta első énekes szerepét (a Hair című musical Hud szerepe) a Debreceni Vasutas Musical Stúdióban.

Ekkor hirdetett meghallgatást a Rock és Musical Színház, ahol egy német Evita turnéhoz kerestek szereplőket, ahová felvették.
Jézus Krisztus Szupersztár Júdás

Az Evita turné után a Jézus Krisztus Szupersztárban Fanatikus Simon szerepét játszhatta el 1999-ben a Nyíregyházi Szabadtéri Színpadon. Molnár László, a Musical Színház vezetője, benne látta meg annak a lehetőségét, hogy mind énekben mind táncban meg tudja valósítani a figurába álmodott erőt. Ez olyan jól sikerült, azóta is folyamatosan játssza.

Egy békéscsabai előadás során látta meg Miklós Tibor, aki éppen a Rent bemutatását tervezte, és melynek az egyik szerepére keresett egy olyan embert, aki elénekelni és eltáncolni is tudja Angel szerepét. A darabnak 2001. március 16-án volt a bemutatója a Piccolo Színházban.

Közben a Piccolo Színházas munkák mellett a Magyar Állami Operaházban vállalt táncos szerepeket, illetve a nyári fesztivál időszak hozott még két fontos szerepet. Az egyik előadás a La Mancha lovagja volt, a Diósgyőri Nyári Játékok keretében a Padre szerepében láthatta a közönség több alkalommal, illetve Budapesten a Ferencvárosi Ünnepi Játékok David Pack által rock-, soul-, funky-, rap- és jazz stílusában áthangszerelt West Side Story előadásában játszotta Chino szerepét.
Sztárcsinálók - Néró

A következő fontos szerep visszavitte Békéscsabára, ahol a Jókai Színházban a Sztárcsinálók férfi főszerepét - Néró - játszhatta, közel harminc előadáson keresztül.

A következő két évben elsősorban a már futó darabokban játszott a Piccolo Színházban, illetve a Musical Színház Jekyll & Hyde előadásába állt be, mint Mike és ugyanitt a Best of Broadway című musical-válogatásban szerepelt, majd 2003 nyarán Egerben az Agria Játékokon énekelte újra Néró szerepét.

A következő év a Piccolo Színházban két új bemutatót hozott. Az egyik a Miklós Tibor Musical! című könyve alapján összeállított válogatás, a Musical A-W volt, ahol a We Will Rock You blokkban felejthetetlenül énekelte Galileo szerepét, a másik pedig az 1956-os eseményeket feldolgozó Utazás című musical forradalmár egyetemistája, Péter.

Ebben az évben a Camponában a Tropicarium területén kísérleti jelleggel elindítottak színházi előadásokat, ahol Attila mindkét futó produkcióban szerepet kapott. Az egyik egy új magyar musical volt, az Atlantis - az elveszett világ nyomában..., amelyben James Hellert játszotta, és bemutatásra került egy musical-válogatás is, Musical Show a cápák birodalmában címmel, amelyben nem csak énekesi, de koreográfusi feladatot is kapott.
Theater an der Wien [szerkesztés]
Elisabeth - Rudolf trónörökös

Közben rendszeresen járt külföldre, ahol több sikertelen meghallgatást követően végül a Rómeó és Júlia válogatásán - bár a Raimund Theaternek ebbe a darabjába nem sikerült bekerülni - felfigyeltek a hangjára és a meghallgatást követően a Theater an der Wien éppen futó produkciójába, az Elisabeth-be beválogatták.

A bécsi időszak felölelte szinte a teljes 2005-ös évet. Év elején két hét alatt állt be a magyar nemes szerepébe, majd pár héttel később ünnepelhette premierjét egy nagyobb szerepben, mely Rudolf trónörökös szerepe volt. Ebben az előadásban egészen az év végéig, a darab utolsó előadásáig játszott.

Közben, 2005 tavaszán, a Madách Színházban az új Webber darab, a Volt egyszer egy csapat egyik főszerepét, Thomas Malloy-t játszhatta el.

Ezen a nyáron kérte fel egy Magyarországon rendszeresen dolgozó norvég karmesternő, hogy a Bergeni Nyári Fesztiválon élő, hatvan-tagú szimfonikus zenekarral és egy hatvan-tagú énekkarral valamint egy rock együttes közreműködésével bemutatásra került Sakk című musicalben a Pity the Child című dalt eredeti verziójában énekelje el, melynek eleget tett.
Újra Magyarországon [szerkesztés]
Oltári srácok - Mark

Alig egy hónappal az Elisabeth széria után jött a felkérés a Madách Színház újabb produkciójában való részvételre. Attila a Producerekben négy teljesen különböző karakterszerepet játszik. Jellemző az előadás színvonalára, hogy 2006-ban megkapta a Színikritikusok Díját a Legjobb zenés-szórakoztató előadás kategóriájában. Rohamosztagosként estéről-estére felejthetetlen alakítást nyújt.

2006 őszén egyik szerepálma, Júdás a Jézus Krisztus Szupersztárból vált valóra. Először a Soproni MKB Arénában, majd 2007-ben a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon bújhatott Júdás szerepébe.

A Madách Színház ünnepi gáláján - „Mi vagyunk a musical" - ahol a magyar musical megszületésének és 45 éves pályájának néha küzdelmes, de mindig izgalmas és szívet melengető történetét ünnepelték, Attila volt az egyik kiválasztott, aki ízelítőt adott a közönségnek ebből a múltból.

2007. január 31-én a Madách Színházban egy szokatlan, kísérleti jellegű előadás, a Martin Sherman darabja nyomán írt, Galambos Attila által fordított és Arany Tamás által megzenésített Láttam táncolni című darab felolvasó esti bemutatóját tartotta. A darab különleges hangulatát az adta,
Isadora - Szergej Jeszenyin

hogy Isadora Duncan és Szergej Jeszenyin viharos szerelmi történetének egy napját dolgozza fel, de úgy, hogy Szergej Jeszenyin csak oroszul beszél a darab során. Ezt a nehéz szerepet oldotta meg Attila úgy, hogy a közönséget egy kicsit sem hozta zavarba, hogy a szöveget nem érti, hiszen az érzelmi töltés és a gazdag színészi kifejező erő megmutatta a figura lényegét. Két hónappal később teljesen más karakter következett: az Operett Színház Oltári Srácok című előadásában Attila a srácok közül Markot alakítja..
József és a színes szélesvásznú álomkabát - József

2007 júliusában már a Szegedi Dóm Téren a Madách Színház felújított Macskák előadásában Micsel Rumli szerepét játssza.

A 2008-as év újabb premiert hozott. Az előző évben Láttam táncolni címmel előadott Martin Sherman darabot a Pinceszínházban vitték színre, Isadora címmel. A 2008. március 8-i premieren már nem felolvasó esti jelleggel játszották a darabot, hanem dramatizált formában.

A 2007/2008-as évad még egy bemutatót hozott: 2008. május 31-én mutatta be a Madách Színház a József és a színes szélesvásznú álomkabát című Webber musicalt, amiben a címszerepet játssza. Ezt követte két bemutató a MÜPA-ban, az első Leonard Bernstein Miséje volt, amit a szerző szinte egész életén keresztül tökéletesített és énektechnikailag az egyik legnehezebb darabja. A következő az Andrew Lloyd Webber 60. születésnapja tiszteletére rendezett gálaelőadás volt, ahol a Jézus Krisztus Szupersztárból énekelte a Szupersztárt.

2009-ben az első jelentősebb feladat a Broadway és West End egyik sikerdarabjának magyarországi bemutatójában játszott szerep. A darab az Avenue Q címet viseli, különlegessége, hogy nem csupán emberek játsszák, de a Muppet Show bábjaihoz hasonló bábok is. A darab premierje 2009. február 28-án volt a Centrál Színházban.

Jelentős állomás Attila pályafutása során első szólólemezének megjelenése, melynek dátuma 2009. március 20, és mely a Serbán Attila: Premier - Musical Tour címet viseli. A hanghordozó 13 dalt tartalmaz, melyek a musical irodalom gyöngyszemei közé tartoznak, és amely a kollégák és a közönség véleménye szerint is kiemelkedő színvonalú.

2009 nyarán részt vett a Miklós Tibor által színpadra álmodott Egy bohém rapszódiája - Freddie Mercury emlékkoncert című előadásában, ahol Freddie Mercuryt formálta meg hatalmas sikerrel. Az előadás bemutatója a Gyulai Várszínházban volt, amit két előadás követett a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon, és amelynek hanganyaga cd-n is megjelent.

Következő jelentős állomás a Monty Python Gyalog galopp című filmje nyomán készült Spamalot című világsikert aratott musical bemutatója, amelyben négy egymástól tökéletesen különböző karaktert formál meg magabiztos stílusérzékkel és virtuozitással. A darab premierjére 2009. szeptember 27-én került sor.

  Amennyiben szeretnéd adminisztrálni ezt a tételt kattints ide.
 

Szólj hozzá!


Elton John, Ed Sheeran, Sting, Peter Gabriel - a brit zenészek felemelték a hangjukat

Elton John, Ed Sheeran, Sting, Peter Gabriel - a brit...

Roger Waters, Nick Mason, Sir Elton John, Ed Sheeran, Bob Geldof, Sting, Liam Gallagher, Peter Gabriel, Brian May és Rick Wakeman is aláírta azt a nyílt...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Lobenwein Norbert: 2021 nyarán már jó eséllyel lesznek tömegrendezvények

Lobenwein Norbert nagyon sok mindennel, de alapjában véve mégis egy dologgal foglalkozik, fesztiválszervezéssel: a VOLT Fesztivál és a Balaton Sound társalapító-főszervezője, a Sziget Szervezőiroda egyik tulajdonosa, a MOL Nagyon Balaton és a STRAND Fesztivál társalapítója, az Akváriumot üzemeltető cég egyik tulajdonosa, a Road...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

800 ezer egy Radiohead-kazettáért?

Január végén kerül kalapács alá (csak képletesen...) az a demókazetta, amelyet a még középiskolában alapított On A Friday nevű zenekarként vettek fel a később világhírűvé vált Radiohead brit rockegyüttes tagjai.

A Kensington törölte 2021-es turnéját – elmarad a budapesti koncert is

A zenekar a Facebookon közölte a hírt. A budapesti koncert az Akváriumban lett volna 2021. március 23-án – ez a 2020. október 18-i koncert pótdátuma volt, ami pedig a 2020. márciusi koncert pótdátuma volt...
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek