600 oldalas könyv jelenik meg Jim Morrison 50. évfordulójára készülve

2021/02/24  ·     ·  koncert.hu

A „Jim Morrison összegyűjtött műveit: versek, cikkek, átiratok és szövegek” című könyv az egykori Doors-frontember – nem zenei – életművének eddigi legkiterjedtebb kiadását jelenti, mellyel a zenész-költő halálának 50. évfordulójára készülnek – de rövidesen újra aktuális lesz a megemlékezés: 2023-ban lenne 80 éves.

600 oldalas könyv jelenik meg Jim Morrison 50. születésnapjára készülve
"Jim Morrisont a világ elsősorban rocksztárként, szexbálványként, showmanként, botrányhősként, énekesként és még ki tudja mi minden másként tartja számon, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy többek között ő maga és akik vették a fáradtságot arra, hogy megismerjék egyéniségét, munkásságát mit vallottak róla: költő volt.(...) Ez volt az egyetlen megjelölés, amit elfogadott önmagára vonatkozóan. Írásait, gondolatait, költészetét ennek ellenére csak egy sajátos környezetben, a The Doors atmoszférájában tudta megmutatni és érvényre juttatni.
Zenekari karrierje mellett önálló versesköteteket is publikált, de költőként sosem gondolt rá a világ, az elismerés elmaradt. Kötetei tulajdonképpen megbuktak. A világ nem a személyiségére és a filozófiájára volt kíváncsi, hanem a rock ikon Morrisonra. Mikor kötete sikertelenségének lehetséges okáról kérdezték, csak ennyit fűzött a dologhoz: „Nem értették meg”. Életének utolsó éveiben még volt egy próbálkozása költői pályájának kibontakoztatására, amikor is már csak a költészettel volt hajlandó foglalkozni. Verseit lemezre vette azzal a szándékkal, hogy megjelenteti első szólólemezét. Az anyag befejezésének halála vetett gátat" – összegezte Morrison nem zenei tevékenységét és annak sikerét Szinay Balázs a blogposztjában, amely  A zenének vége /Jim Morrison versei és dalszövegei Hobo fordításában/ - Jim Morrison versei és dalszövegei című kötetről szólt (Cartaphilus Kiadó, 2007).

"Generációjának legnagyobb költője volt" – vélekedik immáron a kiadványt gondozó HarperCollins főszerkesztője, Elizabeth Sullivan, aki azt is elmondta, hogy a kötet Jim Morrison családjának engedélyével és aktív közreműködésével jelenik meg: Morrison nővére, Anne Morrison Chewning írta az előszót, és a könyvben megtalálhatók Morrison régi barátjának, Frank Lisciandro fimrendezőnek a jegyzetei is.

A június 8-án megjelenő gyűjtemény 160 kompozícióból áll, kivonatokkal Morrison 28 személyes, eddig soha nem látott jegyzetfüzetéből (beleértve a párizsi jegyzetfüzetet, amelyről azt gondolják, hogy Morrison utolsó naplója). A print kiadványt digitális hangoskönyv kíséri, amely Morrison utolsó felvételét tartalmazza, amelyet a Village Recordernél rögzítettek 1970-ben Los Angelesben, a 27. születésnapján.

 (via Variety)

 

 

Jim Morrison, születésnap, könyv, vers, költészet

 

 

Szólj hozzá!


A hang már megvolt, most jön a fény is – 13. évadát nyitja a héten a Park

A hang már megvolt, most jön a fény is – 13....

Az április 25-én induló új évadban már igazán nem kellene semmit csinálniuk a parkosoknak, csak jó koncerteket, programokat, azt' kész, hiszen a...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Új Margaret-korszak indult a Magyar Zene házában

Nemrég debütált a Margaret Island ötödik stúdióalbuma, Minden levegővétellel újra megszületünk címmel. Az aktuális koncerteken már el is hangzott egy-egy új dal, azonban a lemez teljes anyagát először április 19-én játszotta el a zenekar a Magyar Zene Házában.

Kygo-show az MVM Dome-ban

A "legtöbb belépőt értékesítő" címre jogosult dance előadó 2018 óta most először indul turnéra, és körbeviszi látványos élő show-ját világon. A 26 állomásos turné szeptember 7-én indul Commerce Cityben, majd többek között Boston, Toronto, Chicago, Berlin, Amszterdam és Párizs érintésével december 13-án, Dublinban ér...
Új koncertek