600 oldalas könyv jelenik meg Jim Morrison 50. évfordulójára készülve

2021/02/24  ·     ·  koncert.hu

A „Jim Morrison összegyűjtött műveit: versek, cikkek, átiratok és szövegek” című könyv az egykori Doors-frontember – nem zenei – életművének eddigi legkiterjedtebb kiadását jelenti, mellyel a zenész-költő halálának 50. évfordulójára készülnek – de rövidesen újra aktuális lesz a megemlékezés: 2023-ban lenne 80 éves.

600 oldalas könyv jelenik meg Jim Morrison 50. születésnapjára készülve
"Jim Morrisont a világ elsősorban rocksztárként, szexbálványként, showmanként, botrányhősként, énekesként és még ki tudja mi minden másként tartja számon, azonban nem szabad elfelejtenünk, hogy többek között ő maga és akik vették a fáradtságot arra, hogy megismerjék egyéniségét, munkásságát mit vallottak róla: költő volt.(...) Ez volt az egyetlen megjelölés, amit elfogadott önmagára vonatkozóan. Írásait, gondolatait, költészetét ennek ellenére csak egy sajátos környezetben, a The Doors atmoszférájában tudta megmutatni és érvényre juttatni.
Zenekari karrierje mellett önálló versesköteteket is publikált, de költőként sosem gondolt rá a világ, az elismerés elmaradt. Kötetei tulajdonképpen megbuktak. A világ nem a személyiségére és a filozófiájára volt kíváncsi, hanem a rock ikon Morrisonra. Mikor kötete sikertelenségének lehetséges okáról kérdezték, csak ennyit fűzött a dologhoz: „Nem értették meg”. Életének utolsó éveiben még volt egy próbálkozása költői pályájának kibontakoztatására, amikor is már csak a költészettel volt hajlandó foglalkozni. Verseit lemezre vette azzal a szándékkal, hogy megjelenteti első szólólemezét. Az anyag befejezésének halála vetett gátat" – összegezte Morrison nem zenei tevékenységét és annak sikerét Szinay Balázs a blogposztjában, amely  A zenének vége /Jim Morrison versei és dalszövegei Hobo fordításában/ - Jim Morrison versei és dalszövegei című kötetről szólt (Cartaphilus Kiadó, 2007).

"Generációjának legnagyobb költője volt" – vélekedik immáron a kiadványt gondozó HarperCollins főszerkesztője, Elizabeth Sullivan, aki azt is elmondta, hogy a kötet Jim Morrison családjának engedélyével és aktív közreműködésével jelenik meg: Morrison nővére, Anne Morrison Chewning írta az előszót, és a könyvben megtalálhatók Morrison régi barátjának, Frank Lisciandro fimrendezőnek a jegyzetei is.

A június 8-án megjelenő gyűjtemény 160 kompozícióból áll, kivonatokkal Morrison 28 személyes, eddig soha nem látott jegyzetfüzetéből (beleértve a párizsi jegyzetfüzetet, amelyről azt gondolják, hogy Morrison utolsó naplója). A print kiadványt digitális hangoskönyv kíséri, amely Morrison utolsó felvételét tartalmazza, amelyet a Village Recordernél rögzítettek 1970-ben Los Angelesben, a 27. születésnapján.

 (via Variety)

 

 

Jim Morrison, születésnap, könyv, vers, költészet

 

 

Szólj hozzá!


A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A NASA zenekara elképesztő felvételeket készített

A "banda" megszámlálhatatlanul sok tagból áll: az űrhivatalnál csillagok, galaxisok és fekete lyukak adatai alapján hoztak létre zenét.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Külföldi fellépőket jelentett be a Kolorádó fesztivál

Akkor, amikor sorra mondják le a fesztiválokat, óriási hír ez. Két évvel ezelőtt még nem volt mindennek akkorra jelentősége, mint most. Azt már közöltük, hogy a két megadott időpont közül az augusztusit választotta a fesztivál.

Ed Sheeran stúdiójában született a japán banda új dala

A 2005-ben alakult japán ONE OK ROCK 2019-ben megjelent „Eye of the Storm" album óta nem hallatott magáról, a visszatérésüket cserébe nagyon kitalálták.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek