A boldog fotós bánata

2013/08/28  ·     ·  Dobos Klára

Fotós kollégánk a VeszprémFest kapcsán olyan téma miatt ragadott billentyűzetet, amely már a szerkesztő és a tudósító fejében is meg-megfordult. Ez utóbbit a rajongók lökték fel, de aszerkkel is megesett, hogy majdnem meglincselték, amikor előre próbált kúszni a fotósoknak fenntartott helyre. (A két időben és térben különböző helyen megtartott bulit egyébként ugyanaz a zenész jegyezte...) De volt arra is példa, hogy az embert a saját kollégája borította majdnem fel, és amikor erre figyelmeztették, a válasz az volt: "Mér, honnan jöttél?" Akár mindegy is, nem?

A boldog fotós bánata

A "küzdőtéren” préselődve szövegel egy vagánycsávó, hogy tavaly itt nagyon csinált valamit, értsd: eleresztette magát vagy ilyesmi, de képtelen vagyok felidézni a kifejezést, pedig a kék folt nem is tőle van, no meg szerencsére nem is a fejemen, így jogtalan az emlékezetkiesés… Csupán a karomba "bokszolt bele” egy másik "úriember” nem túl barátságosan, mikor a tömegben próbáltam ,,helyzetbe hozni” a Pentaxom, hogy a koncert ne ettől maradjon emlékezetes, hanem a jobbnál jobb fotók miatt.

Persze nem is a képektől marad, hiszen (kitartva ennél a kifejezésnél) igazán elereszthettük magunkat, remek volt Marcus Miller és együttesének koncertje. Csak ne lett volna ez a küzdőteres kínlódás a fotózással. Jajj, dehogy akarok átmenni negatívba, remekül éreztem magam, s bár a fotósnak – hiába gondolják úgy a népek – nem minden koncert szórakozás, munka az a javából –, de ez a három nap, amit a VeszprémFesten tölthettünk, mindenképpen a kivételek sorába kívánkozik.

Lelkiismeretfurdalás nélkül vallom be, hogy nagyon élveztem a koncerteket, fantasztikus élmény volt, s ezt egy aprócska kék folt (még ha igazából nem is olyan apró) nem tudja visszevetni. Arról meg a szervezők sem tehetnek, hogy kicsi a hely, nem lehetett a fotósokat – mint a nagyobb helyszíneken – a küzdőtér előtti kerítés elé terelni, helyet biztosítva a munkának. Ha időt nem is.

Mert az lett divattá, hogy a fellépők meghatározzák, melyik számnál lehet fényképezni – itt Veszprémben pl. Marcus Miller az első két számot, Paco de Lucia a 6. szám első 3 percét, Nigel Kennedy pedig a ráadásszámokat engedélyezte. (Idétlenül vicces volt, ahogy a 6. számnál beözönlöttek a fotósok, kérdezte is valaki az ott ülők közül, hogy na, most mi van, mondtam, hogy három perc a "fotóshadé”, mire elmosolyogta magát…

De ez a jobbik eset, mert bal oldalról meg beszólt valaki, hogy hagyjuk már abba a kattingatást, ami persze ilyen hangos zene mellett nem is hallatszott, csak öltönyösuramnak sznobéktól oda kellett nyomnia valamit, hogy helyreálljon a lelki békéje – a miénk meg ,,előálljon”. Fotóstárs mesélte, neki a fejét ütögette valaki, hogy takarodjon már… Paco de Lucia koncertje ennek ellenére is fantasztikus volt…

Jajj, visszaolvasva döbbenek rá, hogy ezzel a ,,kevés hellyel” meg mintha a teret minősíteném lefele. Erről aztán végképp nincs szó! Hiszen mi más is lehetne élvezetesebb, békésebb, mint a legnagyobbak közé sorolható zenészeket hallgatni a Szent Mihály székesegyház, árnyékában (jó, estve ennek elvész a jelentősége), a gyönyörű téren?!

Általánosságban – ha már így belekezdtem megismertetni kicsit a fotóriporterkedés természetrajzát: remek dolog koncerteken fotózni, nagy sztárokat képbe zárni. S persze, őszintén megértem én az időkorlátot, nem jó az, ha a koncert alatt fotósmozgás s gépkattogás zavar be a felemelő pillanatokba, de valamit azért csak jó lenne kitalálni, valami egységes szabályt, teszem azt, az első 10 perc mindig s mindenütt, amit aztán mindenki tartson is be.

Mert bár a profik azért igyekeznek korrektek lenn, miközben mások mobillal meg vakus kisgéppel a nézőtérről verik szét az előadást. Igaz, efféle renitensek a profik között is akadnak, nem tagadom, én is olykor… hiába, ez a ,,fotósvér”, hiszen ha lejár a fotózható idő, a képkészítőnek időről-időre karba tett kézzel ugrik görcsbe a gyomra, hogy a francba, megörökítetlenül maradt egy-egy megörökítésre igazán méltó pillanat…

S hogy mi ebből a tanulság? Abszolúte semmi! Ha csak annyi nem – még ha didaktikus is -, hogy olyan jó lenne, ha a közönség megértőbb lenne a munkájukat végző fotósokkal szemben, kevesebb lenne a (munka)kedvrontó beszólás, másrészt viszont (némely) fotósnak meg kisebb lenne az arca, s úgy tenné a dolgát, hogy – hiába szeretne World Press-t nyerni a képével -, mindenképpen odafigyel fotóstársai és a közönség komfortérzetére…


 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek