A Máltai Lovagrend védené a prágai Lennon-falat

2019/07/23  ·     ·  koncert.hu, MTI

A Lennon-fal a hetvenes évek elején "jött létre", amikor a lovagrend kertjének falán a Velkoprevorské (Nagyperjeli) téren megjelentek a korabeli szocialista rendszert bíráló első versek, szövegek. Később az immáron világhíres Lennon-portré is a falra került. A Velkoprevorské tér azokban az időkben a Lennon-megemlékezések, illetve olykor az ellenzéki találkozók színhelyéül is szolgált.

Fotó: Prague Tourist Information

 A szocialista hatóságok többször átfestették a Lennon-falat, de az mindig megújult és bekerült a prágai turistakalauzokba is. Ma Prága egyik idegenforgalmi látványossága.

A Máltai Lovagrend azonban szeretné megakadályozni, hogy a külföldi turisták ellenőrzés nélkül bármit ráfesthessenek a falra. A közelmúltban feljelentést is tettek ismeretlen tettes ellen rongálás miatt. "Több turistacsoport idegenvezetője festékszórókat ad a külföldieknek, akik azután mindenfélét, gyakran értelmetlen és durva jelszavakat, jelképeket festenek a falra" – hívta fel a figyelmet a problémára a lovagrend szóvivője. A prágai belváros önkormányzatának szóvivője válaszában közölte: kampányt indítanak, amelyben felhívják az idegenvezetők és a turisták figyelmét arra, hogy az ilyen viselkedés elfogadhatatlan és törvénysértő.

"Az eredetileg mágikus hely ma a vandálok prédájává vált, akik gyakran hülyeségeket, olykor kimondottan disznóságokat mázolnak a falra. Ennek véget akarunk vetni, hogy visszaadjuk a hely méltóságát" – nyilatkozta Johannes Lobkowicz, a rend kancellárja újságíróknak.

Mivel Lennon-fal rendkívül népszerű a külföldi turisták körében, a cseh főváros semmiképpen sem szeretné megszüntetni azt.

A Lennon-fal körüli problémák egyébként nem új keletűek. 2014-ben a falat egy éjszaka fehérre meszelték, az akciót a Facebookon a Prazská sluzba (Prágai Szolgáltatás) elnevezésű művészcsoport vállalta magára.

"Nem a régi feliratokat akartuk lefesteni, hanem helyet kívántunk adni az újaknak. A fal az utóbbi időben már csak turistaattrakcióként szolgált, a régi feliratok kiüresedtek. Amit tettünk, összhangban van John Lennon szellemével. Teret adtunk az embereknek véleményük kifejtésére" – nyilatkozta akkor a csoport egyik tagja.

A Máltai Lovagrend képviselői feljelentést tettek a rendőrségen vandalizmus miatt, de a fiatal művészekkel találkozva feljelentésüket végül visszavonták. (Ez már mennyire full respect...– aszerk.)

Emlékeink szerint Óbudán is volt egy graffitiháború... A Bud Spencerről készült graffiti is elindult a világhír felé, még a művész fia is megköszönte a budapestieknek a Filatorigátnál felfestett portrét. Azzal kezdődött a harc, amely végül elsodorta az immáron világhírrel bíró falfestményt, hogy a TV2 az Édes élet forgatása során egy LagziLajcsi képet festett Bud Spencer képébe.

A dolog minden jó érzésű Bud Spencer-rajongónál kiverte a biztosítékot. Aztán valaki fekete festékkel bemázolta Lajcsit, ily módon eltüntetve a randítást a falról. Aztán valaki az egészet lemázolta feketével, és odafirkantotta, hogy “Ez nem egy emlékfal” Aztán valaki megpróbálta ezt a feliratot is eltüntetni, kevés sikerrel... Aztán az egész eltűnt.

 

 

Prága, lennon-fal, Máltai Lovagrend

 

 

Szólj hozzá!


Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A Carson Coma Európa-turnéra indul

Elviszik magukkal a Kollár-Klemecz Lászlót is? A...

Az őszi, 10 állomásos Európa-turné lesz a zenekar eddigi leghosszabb külföldi koncertkörútja, két hét alatt összesen nyolc országban és tíz...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte – és most Magyarországra jön

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot Prágától Portlandig. Most a budapesti közönség is megismerheti Mr. Experience-t magát és új lemezét, az Infinite Desires-t július 11-én, az Akvárium Klubban.

Szeretnéd meghallgatni a fülemülék koncertjét?

Az idén is megrendezik a Fülemülék éjszakája országos rendezvénysorozatot; április második felétől május végéig országszerte számos helyszínen várják a madarászok az érdeklődőket, hogy egy késő délutáni, kora esti séta keretében hallgassák a fülemülék koncertjét.
Új koncertek