A P. Mobil pl. nem kiszorult a Szigetről, hanem nem is volt soha meghívva...

2017/08/31  ·     ·  Zerge

Mivel meghívót mi sem kaptunk (bizonyára nem foglalkozunk eleget fesztiválokkal és nem is írtunk még róluk egy sort sem – aszerk.), csak suttogó propaganda útján jutott el a hír hozzám, hogy lesz egy rockzenei sajtótájékoztató az A38-on, úgyhogy suttyomban lopakodtam oda, gondolván, hogy ha már ott vagyok, csak nem dobnak tán ki, vagy ha mégis, legalább nem a Duna felé (24 ºC volt aznap, nem a víz, a levegő). Illetve hát ki biztosan nem, mert nem szoktam botrányosan viselkedni, de remélhetőleg beengednek. És lőn!

A P. Mobil pl. nem kiszorult a Szigetről, hanem nem is volt soha meghívva...

Mellékszál, de a SAJTÓtájékoztató során a jelenlévő és felszólaló csaknem 20 zenész közül többen is erős kritikával illették a sajtót, ami csak azért érdekes, mert nem tudom, hogy akkor miért hívták össze az újságírókat sajtótájékoztatóra, ha ennyire nem szeretik őket. Persze nyilván nem a jelenlévőkről volt szó, mert azok mindig kivételek, mint tudjuk, de azért mégis kissé rossz szájízt teremt bennük is a későbbi pogácsapartihoz (sör is volt, de autóval lévén azt kihagytam). Valahogy rendet kellene már tenni a zenészlelkekben ez ügyben, mert vagy nem szeretek valakit, és akkor nem hívom meg a rendezvényemre, vagy szeretem, de akkor meg nem ba..., izé, fikázom folyton.

Ennek ráadásul akkor is így kellene lennie, ha nem folyton dicsérő cikkek jelennek meg mindenkiről. Ebben is érdemes lenne példát venni a hőn áhított Nyugatról.

***

A szerkesztő mindehhez csak annyit tenne hozzá, hogy méltatlan helyzetek sokaságát élte meg az évek során, mind a koncert/fesztiválszervezők, mind az általuk megbízott PR– és egyéb ügynökségek jóvoltából (mindamellett, hogy évek óta vannak kitartó, korrekt, csaknem baráti kapcsolataink is) – hogy az üzeneteket érzékelhetően elolvasó, ám azokra nem válaszoló zenekarokról ne is beszéljünk. Halállistánk azonban nincs, egészen rövid sarokban ácsorgás után mindenki ugyanolyan esélyekkel indul :D
S hogy a klaszikust idézzük: a hír szent, a vélemény szabad!

Nos, kiderült, hogy a rendezvény, amiről szó van, az az első budapesti rockfesztivál – vagy Első Budapesti Rockfesztivál –, amelyen a hazai rockélet jelentős zenekarai vesznek részt, többek közt annak jegyében, hogy legyen már egy olyan fesztivál Budapesten, ahol élő rockzene szól, mert a Sziget már rég nem ilyen (ezt az összehasonlítást NEM én tettem, a sajtótájékoztatón utaltak többször is a Szigetre). Valamint hogy ilyen rockfesztivál Budapesten még nem volt, pedig szerte az országban már van több is (Harley Feszt, Rockmaraton, Zorall Sörolimpia stb.). Annyi eltéréssel, hogy míg azokon vannak külföldi sztárfellépők is, itt kizárólag magyar (de nemcsak magyarországi, lásd a szlovákiai Somorja szülötteit, a Rómeó Vérziket) együttesek lépnek fel.

A sajtótájékoztatón mások mellett felszólalt pl. Kalapács Józsi is, aki elmondta, hogy azért fáj neki, hogy hova jutott a Sziget, mert tulajdonképpen ők (mármint a rockzenészek) kezdték ezt el (én ugyan inkább az alterosokra emlékszem mint fő csapásirányra, de tény, hogy voltak rockzenekarok is sokáig), és mára teljesen kiszorultak, mert átvették a terepet a DJ-k, élő zene szinte nincs is, és ami van, az is másod-harmadosztályú külföldi zenekarokat jelent (és sajnos, ebben azért van némi igazság).

Aztán Schuster Lóri tromfolt, hogy a P. Mobil pl. nem kiszorult a Szigetről, hanem nem is volt soha meghívva a Sziget Fesztiválra. Bár mint mondta – beszédében többször kihangsúlyozva az anyagiak fontosságát is –, szívesebben mennek el egy falunapra, ahol megfizetik a zenekart, mint egy fesztiválra magyar zenekarként bagóért vagy ingyen, hogy ők termeljék ki a másod-harmadrendű olasz (hogy miért pont olasz, nem tudom, a Szigeten pont nem jellemző) együttesek gázsiját, szóval jobban szeretnek pénzért zenélni, mint ingyen. Őszintén szólva ezt nem is értem, hát az együtt zenélés öröme az smafu? (Úgy pláne nem, hogy lassan 30. évéhez közelítő újságírói pályafutásom alatt kb. 25 évet dolgoztam ingyen, vagy mondjuk úgy, csak az írás öröméért, meg hogy a kedves olvasókat tájékoztassam és egyben, ha lehet, szórakoztassam is. )

Lóri méltatta emellett a Petőfi rádió zenei színvonalát is, amelyet egy hárombetűs szóval jellemzett, és amivel – bármilyen jónak indult is vagy 7–8 éve – teljesen mértékben egyet kell, hogy értsek, bár nekem az is bajom, hogy a (szóban) kifejezetten rockzenei rádióként induló Rádió Rock színvonala sem sokkal magasabb a nagy átlagot tekintve, esetleg ennek a végterméknek a szilárdabb változata, meg sokszor kicsit avíttas is. Már elnézést.

De térjünk ki arra, hogy mi is lesz ez a rendezvény konkrétan.

Szeptember 8–9-én lesz megtartva, a helyszín a Kincsem Park (az egykori BNV, ma talán Expo területén), Albertirsai (leánykori nevén Dobi István) út valahány, főszponzor a Harley-Davidson Magyarország, akik az alsóörsi motorostalálkozót is szponzorálják. (És akkor most hadd törjön elő egy percre belőlem a – nem nagyon mélyen rejtőzködő – nyelvművelő: nem herli, nem hörli, hanem hárli az a dévidszon, azon egyszerű oknál fogva, hogy az -ar- betűkapcsolat kiejtése az (amerikai) angolban – már amennyire a magyar hangkészlettel ez leírható – ár, az r hang létébe-nemlétébe most ne menjünk bele.)

Fellépők: a hazai rockzenekarok színe-java (meg néhány kevésbé ismert banda), kivéve a Tankcsapda meg az alter vonal összes képviselője (nem, a Quimby sem lesz ott).

Színesítésként a keményebb rockzenei irányvonal mellé lesz viszont az ír népzene rockosított változatával operáló Firkin, a talán a szoftpunkba sorolható Junkies és a punk zászlaját lassan 35 éve töretlenül lobogtató Auróra, illetve hazai blueslegendánk, Bill bátyó, aki még mindig király.

Szóval a fellépők teljes listája betűrendben (ha el nem rontottam):

Auróra, Beatrice, Bermuda Rock Band, Deák Bill Gyula, Firkin, Junkies, Kalapács Zenekar, Karthago, az utóbbi években csajmentesített Ozone Mama, P. Mobil, Piramis (már amennyire Piramis a Piramis Révész és Som nélkül...), Rock Fanatic, Rómeó Vérzik.

Valamint lesz még zsákbafuitás, lepényevés – erről az elején található linkre kattintva lehet olvasni.

Ami a belépőket illeti, szeptember 1-jéig meghosszabbítva az elővásárlást, a napijegy 3990 Ft, a bérlet 6990 Ft. Aki későn fut, az 4990 Ft-ért vehet napijegyet, illetve 5990 Ft-ért a helyszínen, ha még marad addigra, valamint van VIP bérlet 9990 Ft-ért (bár biztos nem nyújt annyit, mint a Metallica jövő áprilisi VIP-jegye 742 ezer Ft-ért, de emiatt valamivel olcsóbb is).

Mindez két napra (péntek-szombat) elosztva, kezdés délután.

Ha ezen a rendezvényen – szeptember elején, amikor elméletileg még jó az idő (és ha mégsem, lesz két óriási sátor a koncerteknek), a diákok már itt vannak, de a tanítás még csak alapjáraton andalog – sem lesz telt ház ilyen árak mellett (csak összehasonlításképpen: 1 db idei Sziget-napijegy árából 2 db 2 napos VIP bérlet vásárolható, és még egy laza szalonspiccnyi sörre is marad egy kis apró), akkor nincs mit tenni, ki kell jelenteni, hogy a magyar rockzene tényleg halott, nincs rá igény, földet rá.

Nagyon remélem, hogy nem így lesz.

 


 

 

Szólj hozzá!


KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

KoreaON 2024: az acapellától a fergeteges K-pop buliig

Idén 5 éves a KoreaON kulturális fesztivál, ami évről évre megújuló programsorozattal jelentkezik. Májusban a Comic Con vendégrendezvényeként...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Egyetlen alkalommal újra megjelenik nyomtatásban a PESTI EST

Április 4-én (...) kerül a mozikba a rendszerváltás körüli időszakot felelevenítő Kék Pelikan című film. A bemutató kampányának részeként a filmet forgalmazó JUNI11 Distribution életre kelti a kilencvenes évek és az ezredforduló legendás programmagazinját – írja a Magyar Narancs.

Új tagot keres a Szent Efrém Férfikar

Ha hiszed, ha nem, a férfikar bejelentett, főállású énekest keres. A félig-meddig családi zenekarból ugyanis kiszáll Bubnó Márk – őt egy különleges koncerttel búcsúztatják, az eseményt csatoltuk.
Új koncertek