Akiket a királynő lovaggá ütött: zenészek a SIR-klubban

2017/09/24  ·     ·  Juhász Vali

II. Erzsébet királynő minden évben lovaggá üt néhány embert. Szép számmal vannak közöttük rockzenészek is. Miként lehet csatlakozni a Brit Birodalom lovagjaihoz?

Bono és a lovagkereszt

Nem árt, ha sikeres az ember és jól érzékelhetően kiveszi a részét a jótékonykodásból. Nem baj, ha nem annyira erkölcstelen valaki, bár a rosszfiúság önmagában nem feltétlenül kizáró ok.

Íme 10 példa a szórakoztatózenéből!

 

Cliff Richard - a jó fiú (?)

Cliff Richard volt az első rocksztár, aki 1995-ben lovagi címet kapott zenei és jótékonysági munkájáért. Legnagyobb slágerei közé tartozik a Devil Woman, a We Don't Talk Anymore, a Summer Holiday és a Congratulations. 2015 környékén gyermekmolesztálással vádolták, amire kis híján ráment az egészsége a most 77 éves énekesnek. Gyakorlatilag mindenét eladta Nagy-Britanniában és melegebb éghajlatra (a Karib-szigetekre) költözött.

Cliff Richardtól pusztulnak a növények

 

Tom Jones - a csípőmozgások királya

A wales-i énekes 2006-ban kapta meg a címet zenei munkásságáért. Sir Tom, akit mintegy negyven éve ismerünk szűk nadrágjáról és a csípőmozgásáról. Nem is beszélve arról, hogy fellépésein a női alsóneműek száma a színpadon általában több, mint az eljátszott dalok száma. A szénbányász fia egy interjúban nyilatkozta, hogy az átadáson a királynő azt mondta neki, hogy sok embernek szerzett "rengeteg örömöt".

Tom Jones szigorú zsűritag

 

Bob Geldof - a szent

Bob Geldof, a The Boomtown Rats énekese 1986-ban üttetett lovaggá az éhínség enyhítéséért folytatott küzdelméért. Ez egy évvel a rendkívül sikeres Live Aid koncert után történt. Mivel Geldof nem brit állampolgár, hanem ír, nem használhatja a "Sir" címet. Ehelyett a KBE (A Brit Birodalom Parancsnoka) elnevezést teheti a neve után. Akárhogy is, a rajongók általában "Sir Bobnak" nevezik (és néha Szentnek is, például gúnyosan az újságírók is, magam is így beszélek róla. Geldof dicséretet és kritikát kapott az aktivizmusa miatt. A lovag szóhoz tartozó normák azonban a középkor óta igencsak megváltoztak... A hírek szerint a Brexit elleni tiltakozásul visszaküldte kitüntetését a feladónak.

 

Bono - a kis hamis

2007-ben Bono, az ír rocksztár, a U2 énekese kapott tiszteletbeli lovagi címet humanitárius és zenei munkájáért. Mivel ő is ír állampolgár, Bono sem nevezhető Sir-nek, ami inkább áldás, mivel a "Sir Bono" elég nevetségesen hangzik. A keresztény rock-lázadó, a világ megmentője, Paul David Hewson néven született. Legismertebb egyértelmű állásfoglalást tartalmazó dalai: a Sunday Bloody Sunday, amely a brit hadseregnek az ír polgárjogi tüntetők elleni 1972-ben történt mészárlásáról szól, és a Pride, amit Martin Luther King emlékére írt. Bono azóta már nem ilyen típusú politikai élharcos, inkább a filantróp munkásságára összpontosít. Szereti felszólítani az embereket arra, hogy vegyenek részt pénzadományozásban, de soha nem hozta nyilvánosságra saját adományozási szokásait. Kampányokat folytat a harmadik világ adósságának megkönnyítésére, és megpróbálja meggyőzni a kormányokat, hogy többet költsenek a szegénység megszüntetésére. Mégis a multimilliomos aktivistát 2006-ban bírálták (még lovaggá ütése előtt), hogy üzleti tevékenységét ő és zenekara elköltöztette Írországból, hogy elkerüljék az extra adókat. Ez aligha lovagi viselkedés, Mr. Bono...

Bono lett az év pasija

 

Elton John – Diana hercegnő barátja

Elton John 1998-ban kapott lovagi címet zenei és jótékonysági szolgálataiért. Minden bizonnyal ő az első, széles körben ismert "alternatív életstílusú" lovag. A popsztár az 1980-as évek óta keményen dolgozik AIDS-szel kapcsolatos jótékonysági szervezetekben. Négy évtizedes karrierje alatt szép elismerés-gyűjteményt halmozott fel, köztük egy Oscar-díjat, hat Grammyt és egy Golden Globe-ot. Nem volt meglepő, hogy felkerült a kitüntetettek listájára. A Diana hercegnő előtti tisztelgése legendás, a 1997-es Candle in the Wind című dal pedig világsiker lett. Elton megérdemli, hogy honorálják a zenéjét - rajongói szerint mindenképpen. De érdekes, hogy nem sokkal Diana halála után kapta, és a kritikusok szerint a királyi család befolyása közrejátszott ebben.

Mick Jagger - a protekciós

És most következik legkedvesebb rosszfiúnk, Mick Jagger, aki 2003-ban üttetett lovaggá zenei munkássága elismeréseként. A rocklázadó csalódást okozott néhány rajongónak  – és Keith Richards-nak is, amikor elfogadta a címet. Richards csekély elismerésnek nevezte, és azt mondta, hogy Jagger meg fog hajolni – szó szerint – a cím átvételekor. Jagger, az egykori önjelölt anarchista színes múltja a kábítószerrel kapcsolatos letartóztatásokkal és egyéb "disznóságokkal" van tele. Hét gyermek apja, négy különböző nőtől. Egyes kritikusok azt állítják, hogy a lovagi cím tisztelete kötelez... Talán követnie kellett volna Bowie példáját, és vissza kellett volna utasítania, az igazán "punk" lett volna. Jagger azt mondta, Richards valószínűleg azért ideges, mert ő is lovag akar lenni... :)

Megszületett Mick Jagger nyolcadik gyereke

 

Sok zenész tulajdonosa a CBE-nek (a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka) címnek. Ez a legmagasabb elismerés, amit egy brit kaphat, ez eggyel van a Sir vagy Dame cím alatt. Ilyenek például: Annie Lennox, Roger Daltry, a Bee Gees, Eric Clapton, Sting, Brian May és Robert Plant. De a lovaggá ütött zenészek ligája egészen más kávéház. Sting szerint a lovagi cím "öregeknek való".

Paul McCartney - az eminens

A korábbi Beatles-tag, Paul McCartney az egyik legismertebb és legsikeresebb zenész a popzene történetében, őt 1997-ben ütötte lovaggá a királynő. Sir Paul múltját – akárcsak Jaggerét– elárasztja a sok nyilvánosságra került kábítószer-birtoklás és egyebek, de címe nem volt igazi meglepetés. Sokan azonban csodálkoztak, hogy miért nem kapta meg az elismerést Ringo Starr és George Harrison... Egyébként 1965-ben mind a négy Beatles-tag kapott lovagi címet, mindenkit megdöbbentettek akkor, amikor azzal viccelődtek, hogy a palota mellékhelyiségében szívtak, mielőtt találkoztak a királynővel. A lelkes állatjogi aktivista és vegetáriánus, McCartney határozottan ellenzi a rókavadászatot, ami egyébként az arisztokrácia kedvelt sportja. De ez a kis részlet nem tántorította el, hogy másodszor is elmenjen a palotába, és letérdeljen. John Lennon, a munkásosztálybeli hős visszaadta kitüntetését az erőszak és a háború elleni tiltakozásként és úgy tudni, Pault is felszólította erre. Paul azonban messze került Liverpudli gyökereitől és elégedettnek tűnik ezzel a státusz-szimbólummal. De tisztességes játék-e Paul részéről még mindig aktívan kampányolni azért, hogy megmentse a rókákat a királyi kutyák csattogó állkapcsától? Esetleg a csillogó lovagi érmével tartja távol őket?

Rod Stewart - a szexi

Rod Stewart 2016-ban részesült a rangos kitüntetésben. Nemcsak 45 éve tartó zenei karrierjével és több mint 100 millió eladott lemezével érdemelte ki a címet, hanem a jótékonyság iránti elkötelezettségével is. Nyilatkozata szerint az elismerés megkoronázta karrierjét, amelyet a brit közönségnek köszönhet és ennél többet már nem is kérhetne. Sir Roderick természetesen a kitüntetés után már viccelt is a címével, ugyanis ezekkel a szavakkal köszönte meg: "Köszönöm Őfelségének, és megígérem, hogy méltó leszek rá" - ezzel utalva saját, You Wear it Well című számára. Azt nem ígérjük, hogy a fellépőruháján viseli majd a kitüntetést, de az tuti, hogy óriási bulit rendez majd Budapesten.

Sir Rod Stewart 2018-ban visszatér Budapestre

 

Shirley Bassey - Mrs. James Bond

A walesi énekesnő Shirley Bassey 1999-ben kapott DBE-címet (ez a Sir női megfelelője, Dame megszólítással) hosszú és kiemelkedő zenei karrierjének elismeréseként. Az "idősebb" generáció és a James Bond rajongók bizonyára emlékeznek a tehetséges cardiff-i énekesnő Bond-filmes betétdalaira, mint a Goldfinger, a Diamonds are Forever és a Moonraker.

+1. David Bowie - az örök lázadó

David Bowie 2003-ban állítólag visszautasította a lovagi címet, miután megkapta a jelölést. Amikor megkérdezték a döntéséről, Bowie a hírek szerint azt mondta, hogy nem tudja, ez mire jó, és ez nem pont az, amiért ő egész életében dolgozott. David Bowie tehát egy igazi lázadó, akit a nemesség és holmi fancy címek nem kényszeríthetnek semmire...

 

Sir, lovag, rockzenész, Nagy-Britannia

 

 

Szólj hozzá!


Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400 tételből álló hagyatéka

Remélik, új dalokat is rejt Cseh Tamás 5400...

Cseh Tamás gyermekeitől 135 millió forintért vásárolta meg az előadóművész hagyatékát nemrég a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM).
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Sziget 2022 – az első negyvenesben az Arctic Monkeys, Dua Lipa, a Kings Of Leon, a Bastille és Stromae

„Már javában tárgyalunk a zenekarokkal, és jó eséllyel sikerül majd nagy sztárokkal emlékezetessé tenni a várva-várt visszatérést" – nyilatkozta korábban Kádár Tamás, majd közzétették a 2022-es fesztivál időpontját is: 2022. augusztus 10-15. Most megjöttek első nevek, lássuk, mennyire volt igaza a főszervezőnek.

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Súlyos állapotban van a Magna Cum Laude egykori vendégzenésze

"Ha teheted, segíts Te is! Segítsünk EGYÜTT! Imádkozzunk együtt Laláért (Magda Lajos – aszerk.), hogy mihamarabb lássuk magunk között!" – olvasható a felhívás a zenekar FB oldalán.

Amikor az áldás átok: apja gyakorlatilag kínozta a zenei csodagyereket

Ruth Slenczynska most 97 éves – és új lemeze jelent meg. Apja szigorúsága és rideg módszerei miatt azonban 15 éves korára annyira megtört lelkileg, hogy jó ideig nem tudott fellépni.
Új koncertek