Amit biztosan nem tudtál az INXS idén 30 éves évfordulóját ünneplő KICK című lemezéről

2017/10/22  ·     ·  Juhász Vali

Egészen pontosan 1987. október 18.-án jelent meg... Íme pár dolog, amit nem tudtunk erről a korszakos lemezről, amiről legalább egy dalt mindenki ismer. Segítünk a klipekkel is.

Amit biztosan nem tudtál az INXS idén 30 éves évfordulóját ünneplő KICK című lemezéről

A kiadó először utálta a lemezt

Az Atlantic Records vezetőjének nem tetszett az album az első meghallgatáskor. Azonban amikor a Polygram főnökéhez jutott, ő fellelkesülve mondta, hogy ez óriási, a zenekar fantasztikus és a Never Tear Us Apart az egyik legjobb single, amit valaha hallott.

 

A menedzser mindent egy lapra tett fel

Az amerikai áttörés volt a cél: ezért minden pénzét arra költötte, hogy sikeres legyen az INXS az USA-ban. Sok rádióhoz eljuttatták a dalokat. Amikor a főiskolai rádiókban felhangzott a Never Tear Us Apart és meghirdették a koncertdátumokat, beindult a szekér. "Ha nem sikerült volna - mindenünk odavész" - mondta Chris Murphy.

A zenekar egyébként 1991-ben Budapesten is bemutatta a lemezt, szégyenteljesen kevés ember volt ott (nálunk akkor még kevesen ismertük őket), miközben egy héttel később megtöltötték a Wembley-t Londonban.

 

Michael Hutchence és Andrew Farriss írta az összes dalt

Az énekes (Hutchence) írta a legjobb dalszövegeket és Farriss (aki ezer hangszeren játszott) készítette a zenéket. Ez már kiderült a What You Need-nél (az előző lemezük legnagyobb slágere), így magukra hagyták őket, hadd alkossanak, mert ez így volt a legjobb.

 

A Need You Tonight az utolsó pillanatban jött ki

A zenekar azt gondolta, hogy még mindig hiányzik valami nagyon ütős, és amikor Farris megjelent a Need You Tonight híres riff-jével, akkor mindenki ráugrott. "5 vagy 10 percet kaptam, hogy készre csináljam a dalt" – mondta. Ez az egyik legzseniálisabb számuk azt hiszem.

 

A Never Tear Us Apart hangszerelése egész más volt először

A nyolcvanas évek egyik meghatározó rockballadájává vált ez a dal, a gitárriff-fel, a szaxofonszólóval és Hutchence érzelmes éneklésével. Először egy zongorával akarták felvenni és úgy is készült el, majd később hangszerelték át és így sokkal ütősebb lett, mert a szerkezete és a szöveg már nagyon szilárd alapokon állt. Hutchence nem játszott semmilyen hangszeren, de a hangja és a kisugárzása olyan erős volt, hogy mindenki a lábai előtt hevert. Utánozhatatlan volt.

A zongorás változatból itt, a Mystify elején hallhatunk egy kis részt:

 

A KICK albumon egyetlen feldolgozás hallható csupán

A The Loved One egy ausztrál zenekarnak, a Loved Ones-nak a száma volt eredetileg. Az INXS általában nem dolgozott fel dalokat, de ez beütött. Hutchence blues-os éneklését itt tudta a legjobban megmutatni. Később ez lett a címadója az 1997-ben elhunyt énekesről készült dokumentumfilmnek is (The Loved One).

 

A KICK egy egész éven át a listákon tanyázott

A Billboard top 200-as listáján egy évig folyamatosan szerepelt az album, köszönhetően a világkörüli turnénak is. Négy dal is előkelő helyen járt: a Devil Inside, A Never tear Us apart, a New Sensation és a Need You tonight is.

 

Turnéztak Iggy Poppal és a Guns N 'Roses-zal is

Amikor Hutchence és Farriss talákoztak Axl Rose-zal és Slash-sel, az INXS énekese a siker kezelésével kapcsolatban ellátta néhány jótanáccsal Axl-t (aki nyilván sokkal gyengébb énekes volt, mint ő). Például ilyenekkel: "Mindig lesz valaki nagyobb, jobb akar lenni, mint te - mindig" , mondta. "És tudod mit?" "Nos, mindez nem számít, csak csináld jól, és érezd jól magad. Higyj nekem, ennyi az egész." Ő persze nem vette komolyan ezeket a szavakat és a Roses le is rövidítette a setjét a közös koncerteken, hogy ne kelljen sokat játszaniuk. Ez nagyon ciki volt, de a fellépések után nagy bulikat csaptak Los Angelesben. Duff Mckagan-nel (a Roses basszerosa) és Iggy-vel igazán jó haverságba kerültek az INXS tagjai.

Fotó: Twitter

+1

Rejtélyes haláleset – 20 éve halt meg Michael Hutchence

Sajnos szomorú évforduló is van az idén: november 22-én lesz 20 éve, hogy némileg rejtélyes körülmények között (ahogy ez már rocksztároknál szokás) Michael Kelland Hutchence elhunyt sydney-i hotelszobájában. Csak 37 éves volt. A hivatalos verzió egy övvel akasztotta fel magát. Az biztos, hogy nem volt jó passzban. Összejött Paula Yates-szel, aki előtte a "Szent" Bob Geldof felesége volt, és három közös lányuk is született. Paula elvált Bobtól, aki ezt nem kívánta felfogni, és nem elég, hogy lányaikat elperelte tőle, még a Hutchence-szel közös gyermekük kapcsán is fenyegette őket, ha Paula nem tér jobb belátásra. Egy ezzel kapcsolatos telefonbeszélgetés zajlott le a hotelben nem sokkal Hutchence halála előtt, amelyben és Geldof vettek részt.

 

The Loved One – Még csak 56 éves lenne

 

A korábbi biciklibalesete miatt (évekkel előbb Dániában egy taxis fellökte, ekkor beütötte a fejét és elveszítette ízlelő- és szaglóképességét. Ezekre a panaszokra antidepresszánsokat kapott) így is kissé labilis volt, és a Geldoffal való harcban elfáradt énekes talán ekkor adta föl végleg... A világ egyik legjobb, legszexibb, legaranyosabb énekese volt - nagy veszteség, hogy már nincs közöttünk.

De jó hír, hogy hallgathatjuk a hangját a lemezeken és láthatjuk a klipjeiben!

A cikk ötlete innen jött

 

 

INXS, KICK, Michael Hutchence

 

 

Szólj hozzá!


Ez a Vad Fruttik új dalának története

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Egy tragédia miatt elhalasztották, most megvan a Call Me Karizma-koncert új időpontja

Bár tavaszi koncertturnéját egy, a dobosa életében bekövetkezett tragédia miatt halasztani kényszerült, Call Me Karizma betartotta ígéretét és itt az új dátum a budapesti koncertjére, úgyhogy mindenki átírhatja a naptárjában: Call Me Karizma – november 3., Turbina.

Bazi nagy majális a Bakáts téren: közös koncertet ad a Duckshell és a Besh o droM

Nem csak a munka ünnepét, hanem Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulóját is megünneplik 2024. május 1-én, szerdán a Ferencvárosban.
Új koncertek