David Bowie lett az év legjobb brit férfi előadója – Brit Awards 2017

2017/02/24  ·     ·  Simonyi Éva, MTI

A brit zeneipar éves díjátadó ünnepségén, a sokak által a Grammy-díjátadó brit megfelelőjének tartott Brit Awardson (aka BRITs) a legjobb brit és nemzetközi előadókat, albumokat, klipeket díjazták.

David Bowie lett az év legjobb brit férfi előadója – Brit Awards 2017

A tavaly januárban elhunyt David Bowie lett az év legjobb brit férfi előadója és neki ítélték oda a legjobb brit album díját is Blackstar című utolsó lemezéért. A BBC News beszámolója szerint a legjobb album díját a néhai sztár helyett átvevő fia, Duncan Jones filmrendező apja múlhatatlan örökségéről beszélt a közönségnek.

A műsor a 2011-ben alakult Little Mix látványos fellépésével kezdődött. Az X-faktorban feltűnt lánybanda az este során később megkapta első Brit-díját a legjobb brit kislemez kategóriában a Shout Out To My Ex című himnikus popszámukért.

Az ünnepségen többek között fellépett még Ed Sheeran, akinek március 3-án jelenik meg legújabb lemeze Divide címmel. Ed a készülő albumról már korábban megjelentetett Castle On The Hill és Shape Of You című dalokat adta elő, utóbbiban zenésztársa, a Legjobb brit áttörés kategóriában jelölt (végül nem nyert) Stormzy is besegített neki.

 

 

A legjobb brit zenekar kategóriájának győztese a The 1975 lett, aki olyan neveket utasított maga mögé, mint a Bastille, a Biffy Clyro, a Little Mix vagy a Radiohead. A díjnyertes banda előadását szintén meghallgathatjátok:

 

Számomra az egyik legnagyobb öröm az idei díjazottak között Rag’n'Bone Man volt, akinek debütáló albuma nemrég jelent meg Human címmel (írtunk róla ITT). Hozzánk legközelebb a Novarockon lép majd fel, de egész Európát bejárja tavasszal, én már nagyon várom, hogy élőben láthassam!

(A videó még a 2017 Critics' Choice Award átadásán készült, januárban)

 

Sok rajongó értetlenkedett, hogy Adele-t miért nem jelölték a legjobb női előadó kategóriában, mikor az idei Grammy-n tarolt, de a válasz igen logikus, és most egy BA szóvívőt idézek: “Adele-t azért nem jelöltük a Legjobb Brit Női Előadó díjra, mert az albuma az előző évben (2015) jelent meg, és az előző Brit Awards-on már díjaztuk." Adele azért nem maradt elismerés nélkül: a nemzetközileg legsikeresebb brit előadót tüntették ki a gálán. A turnézó művész videoüzenetben mondott köszönetet a díjért.

Az este folyamán fellépett még az említett Legjobb Brit Női Előadó díjat elnyerő Emeli Sandé, Bruno Mars, Katy Perry (aki nagy sikerű előadással szórakoztatta a közönséget, az énekesnő Chained To The Rhythm című új számát adta elő két óriási csontváz társaságában, amelyeket Donald Trump amerikai elnöknek és Theresa May brit kormányfőnek öltöztettek) és Robbie Williams is. A karácsonykor elhunyt George Michael előtt is lerótták tiszteletüket a sztárok. "Csodálatos hangja örökké velünk marad, mintha ajándékot kaptunk volna" - mondták az emlékét felidézve korábbi együttese, a Wham! tagjai. Chris Martin, a Coldplay énekese pedigA Different Corner című számát adta elő a sztár hangfelvételével duettet énekelve.

 

 

 

A díjazottak listája:

 

Legjobb brit férfi előadó: David Bowie

Legjobb brit női előadó: Emeli Sandé

Legjobb brit zenekar: The 1975

Legjobb brit áttörés: Rag’n'Bone Man

Legjobb brit kislemez: Little Mix – Shout Out To My Ex

Az év brit albuma: David Bowie – Blackstar

Az év legjobb brit klipje: One Direction – History

Legjobb nemzetközi férfi előadó: Drake

Legjobb nemzetközi női előadó: Beyonce

Legjobb nemzetközi együttes: A Tribe Called Quest

Kritikusok díja: Rag’n'Bone Man (még 2016-ban megkapta)

Globális siker-díj: Adele (nem tudott ottlenni a díjátadón)

BRITs Icon Award: Robbie Williams (még 2016-ban megkapta)

 Fotó innen

Gratulálunk mindenkinek! :)

 


 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek