Neoton 1000

Erre táncoltak a Balatonon a 60-70-es években

2019. július 13.  ·     ·  koncert.hu

Talán akadnak olvasóink között még olyanok, akik ezekre a zenékre buliztak1966 és -76 között a balatoni éjszakában – és ezekre adtak le szavazatot nyílt levelezőlapon. Esetleg mutasd meg anyukádnak :) A Tó-retró blog írását tesszük közzé.

Fotó: Fortepan

Az Ifjúsági Magazin 1965. novemberében indult útjára havi periodikaként, majd a következő év elején jött a nagy ötlet: havi rendszerességgel megszondázzák, hogy mi a fiatalok legkedveltebb slágere abban az időszakban. A „Mondd meg, mit szeretsz!” című rovat februárban jelent meg először kísérletként. Az első listát még kizárólag a monori József Attila gimnázium diákjainak kikérdezése nyomán állították össze, és a Fényes-Bacsó szerzőpáros által jegyzett „Te szeress legalább” című sláger vitte el az első helyezést, Mikes Éva előadásában.

A következő hónaptól azonban az IM már nyílt levelezőlapon (emlékszik még valaki erre a formátumra?) várta valamennyi olvasója szavazatát. Ezzel mondhatjuk, hogy ezek a listák valóban az akkori fiatalság zenei ízlését, és nem egy zenei szerkesztő esetleg elfogult véleményét tükrözték.

Cikkünkben a lista első tíz évét, vagyis 1966 és 76 között nézzük meg, hogy a nyár csúcspontján vagyis júliusban mely dalra szavaztak a legtöbben.

Az első nyárderekán kiadott felsorolás azonnal egy rekorddal indított. Ebben a hónapban lépte át először a beküldött voksok száma a 20 ezret és az első helyen egy alig húszéves énekesnő szerepelt.

1966 07.01.: Behár-Szenes: Szerelem nélkül – Koncz Zsuzsa

Az ország legfoglakoztatottabb énekesnője (több mint 800 hanghordozót adott ki eddigi pályafutása során) ekkor még első nagylemeze előtt állt, ami csak 1969-ben jelent meg. Zsuzsa 1962-ben tűnt fel Gergely Ági oldalán a Ki mit tud? színpadán. 1966-ban azonban már 9 kislemeze jelent meg, melyből sorrendben a negyedik volt a Szerelem nélkül. Ezen a nyáron az IM szavazói egyébként abban reménykedhettek, hogy szerencsés sorsolás esetén egy hanglemezzel lesznek gazdagabbak a Hanglemezgyártó Vállalat jóvoltából.

1967 07. 01.: Szörényi-Bródy: Ne gondold – Illés zenekar

Az IM slágerlistájának csúcspontján összesen 37 680-an adtak le szavazatot, köztük egy hazánkban nyaraló csehszlovák turistacsoport is... Bár az Illés zenekar (csak később változtattak együttesre) már 1954-ben megalakult, igazi fénykora Bródy János 1964-es és a Szörényi testvérek 65-ös csatlakozása után következett, és első nagylemezük egyik dala a fentebb említett szám, mely egymaga 16 422 voksot gyűjtött be. A Ne Gondold című felvétel állítólag Vitray Tamásnak szólt, akivel egy TV műsor kapcsán került komoly összetűzésbe Szörényi Levente.

1968 07. 01.: Szörényi-Bródy: Little Richard énekel – Illés együttes

Bár az államnak és a rendvédelmi szerveknek egyre többször akadt gondja a csapattal, a fiatalok imádták az Illést. Ha nosztalgikus emlékei támadnak ezzel a számmal kapcsolatban, akkor szinte biztos, hogy 68 nyarán orrvérzésig hallgatta ezt a Balatonon. Ez azért is valószínű, mert a dal a nagylemez mellett már a kottáskönyv nyeremény reményében is küldött olvasói szavazatok több, mint 80 százalékát zsebelte be.

1969 07.01.: Szörényi Sz.-Bródy: Az ész a fontos, nem a haj – Illés

Tombol az Illés-mánia, s a szavazók az eddigieken túl már féléves IM előfizetést és magnószalagot is nyerhettek.

1970 07 01.: Szörényi-Bródy: Menekülés – Illés

Az utolsó nyári Illés-győzelem az IM listáján. Ezután már csak dalszerzőként tértek vissza.

1971 07. 01.: Tolcsvay L.-Tolcsvai B.: Ne sírj kedvesem – Koncz Zsuzsa

Balaton, nyár, szerelem, 60-70-es évek – Koncz Zsuzsa. Gyakran kapcsolódtak össze ezek a fogalmak.

1972 07. 01.: Illés-Bródy: Napfény – Koncz Zsuzsa

Akkoriban bárki szerezte is a dalt, Koncz Zsuzsa sikerre vitte. A listát tekintve az ekkortól „Sláger Tükör” néven futó rovat népszerűsége csökkenni kezdett, amit az is okozhatott, hogy újra csak egy nagylemezt lehetett nyerni.

1973 07. 01.: Presser-Adamis: Ringasd el magad! – Locomotív GT

Új név a nyári slágerek nagymenői között! Az 1971 áprilisában alakult formáció első lemeze (melyet a londoni Oxford Streeten található Air Studiosban rögzítettek) is a fenti címet viselte, de maga a dal még csak egy rövid, „beetető” verzióban szerepelt rajta. A toplista éllovasa az 1973-ban rögzített és 1974-ben kiadott második, Bummm! című korongon kapott csak helyet, de sikerét a „Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról” című musicalnek köszönheti.

1974 07. 01.: Payer-S. Nagy: Annyi arc ismerős – Payer András

Talán egy kicsit kakukktojás Payer András dala, hiszen ő inkább szerzőként írta be magát a magyar zenetörténetbe. Nevét olyan szerzemények tették híressé, mint a „Gedeon bácsi” vagy a „Minden jót, Mónika!”. Utóbbi volt egyébként a címadó dala annak a lemeznek, amin a kiemelt dal is szerepelt. 

1975 07. 01.: Novai-Miklós: Lopom a napot – Generál

Az 1972-es Ki mit tud?-on feltűnt csapat már túl volt első lemezén, melyet 1973-ban adtak ki. A nyári slágerük azonban az 1975-ös, második, Generál II. című korongon szerepelt. Ebben az évben még Révész Sándor énekelt az együttesben, aki év végén a Piramishoz távozott. (Az angol változat a csapat 1975-ben,  Lengyelországban megjelent korongján található.) A szavazók egyébként ebben az évben nyerhettek először „kazettás magnetofonszalagot” és dedikált Zorán fényképet.

1976 07. 01.: Zádori-Som: Becsület – Piramis

Révész kiváló igazolásnak bizonyult, hiszen az együttes az új felállásban gyakorlatilag berobbant a köztudatba. Hogy ez mennyire így volt, azt jól mutatja, hogy a Becsület úgy lett a legnagyobb nyári sláger, hogy előtte csak koncerten és a televízióban hangzott el, rádióban még egyáltalán nem játszották, ráadásul az első nagylemez is csupán 1977-ben jelent meg. Az 1974-ben alakult Piramisban eredetileg a szabadkai születésű Lévay Tibor szerepelt, ám Révész érkezésekor – meglehetősen csúnyán – elváltak az útjaik. Utólag elmondhatjuk, hogy a szakításból a zenekar jött ki jobban, hiszen míg Lévay (Tibor Lévay néven) egyetlen – de abban a műfajban elég nagy – Italodisco sikerig jutott (Gipsy Boobie), addig a Piramis évekre meghatározta a magyar zenét.

Köszönjük a Tó-retró blognak a lehetőséget, további érdekességekért, képekért és nettó retró életérzésért látogassátok meg a Facebook oldalukat!

Balaton, retró, Ifjúsági Magazin

 

 

Szólj hozzá!


Megszületett Boggie második bogárkája

Megszületett Boggie második bogárkája

Megszületett Csemer Boglárka, azaz Boggie második kislánya, Imola. A hírt az énekesnő osztotta meg Facebook-on, a posztot a Blikk szúrta ki.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Feszkó van a bulinegyedben

Gyakorlatilag épphogy kinyitottak a helyek, máris feszültség generálódott az üzemeltetők és a VII. kerületi önkormányzat között.

Ez a kakas egymilláért eladó!

„Hogy tetszik lenni?" címmel indított kezdeményezést áprilisban a legnagyobb hazai fesztiválok önkénteseit koordináló szervezet, a Fesztivál Önkéntes Központ a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal együttműködésben
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek