Grammy, Aerosmith, RHCP – botrány botrány hátán

2020/01/25  ·     ·  koncert.hu, MTI

Valami lehet a levegőben. Pár nappal a Grammy-átadás előtt sisteregnek a lapok a exfőnök által ledobott kommunikációs bombától (nem Norbi!), ezen a gálán lép fel az Aerosmith – díjat is kapnak, náluk is áll a bál, a RHCP gitárosa meg egy interjúban cinkeli a zenekart.

Fotó: Connor Danylenko/Pexels

A Grammy-jelölések körüli "súlyos" szabálytalanságokról beszélt csütörtök reggel egy amerikai televíziós műsorában Deborah Dugan, az amerikai lemezakadémia felfüggesztett elnöke, aki először szólalt meg azóta, hogy a múlt héten "adminisztratív szabadságra" küldték, miután az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem végezte megfelelően vezetői feladatait. Az ABC csatorna Good Morning America című műsorában Dugan arról beszélt, hogy szabálytalanságok és összeférhetetlenség árnyékolják be a Grammy-jelölések előzetes válogatásait.

A felfüggesztett elnök mindezekről részletesen beszámolt abban a 44 oldalas keresetben, amelyet kedden nyújtott be a munkaügyi bírósághoz. A dokumentumban "férfiklubként" írja le az akadémiát, ahol a szavazásokat "titkos bizottságok" manipulálják, amelyeknek tagjai üzleti vagy személyes kapcsolatban állnak az előadókkal. Külön kiemelt egy 2019-es esetet, amikor egy meg nem nevezett előadó és képviselői a tagjai voltak annak a jelölőbizottságnak, amely az év dalára esélyes előadókról döntött. A végeredmény az lett, hogy a művész, aki eredetileg majdhogynem sereghajtó volt a jelölésre esélyesek rangsorában, felkerült a szűkített listára. Dugan nem árulta el, hogy kiről van szó, de hangsúlyozta, hogy a művészek a jelenleginél "jobb" rendszert érdemelnek.

"Ha te képviselsz egy művészt, akkor anyagilag jól jársz, ha Grammy-díjra jelölik" – magyarázta Dugan. Ugyanakkor elmondta, hogy a történtektől függetlenül meg fogja nézni a vasárnapi díjátadó gálát. Mint fogalmazott: "nagyon keményen dolgoztam ezen a show-n és szeretem a művészeket, akik színpadra lépnek".

Az interjúkat követően az akadémia védelmébe vette szavazási eljárását. Emellett közölte, hogy két független vizsgálatot indított Dugan állításainak, valamint a felfüggesztett elnök elleni vádak kivizsgálására. Dugant, a lemezakadémia első női elnökét a múlt héten távolították el posztjáról, mert az akadémia szerint felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte vezetői feladatait. Dugan visszautasította a vádakat, amelyek szerint durván bánt egy-egy alkalmazottjával szemben. A munkaügyi bírósághoz beterjesztett keresete szerint Dugant három héttel azután küldték "adminisztratív szabadságra", hogy a szervezet és a "történelmileg férfiak uralta vezetés" ellen felmerült vádakról tájékoztatta a lemezakadémia munkaügyi igazgatóját. A keresetben továbbá Dugan azt állítja, hogy ő maga is szexuális zaklatás áldozata volt.

A 62. Grammy-díjátadó gálát vasárnap rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd Billie Eilish, Camila Cabello, a Jonas Brothers és Demi Lovato is.

***

A Shockmagazin számolt be arról, hogy nem csitul a botrány az Aerosmith körül sem. Új hír, hogy a bíróság elutasította Joey Kramer folyamodványát, így a dobos nem léphet fel a hétvégén esedékes két díjátadó gálán az Aerosmith tagjaként. Az illetékes massachusettsi bíróság döntése érdekében Joey Kramer nem kényszerítheti arra zenésztársait, hogy akaratuk és meggyőződésük ellenére megengedjék neki a színpadra lépést a hétvégi MusiCares- és Grammy-gálákon. A TMZ nyilvánosságra hozott egy múlt hétvégén készült felvételt is, amelyen a biztonsági személyzet nem engedi be Kramert az Aerosmith próbájára... A banda természetesen meghívta Joey-t a két gálaünnepségre, és a dobos szavaiból arra lehet következtetni, hogy ott is lesz majd velük, ugyanakkor nem titkolja: nagyon fájdalmasan érinti, hogy a színpadon nem csatlakozhat a többiekhez. Azt nem tudjuk, Budapesten, a Puskás Stadionban ki dobol majd...

***

A Lángoló írta meg, hogy Josh Klinghoffert sokkolta, hogy kirúgták a Red Hot Chili Peppersből. Úgy érzi, 10 év és majdnem három lemez megírása után bizonyított a poszton. Klinghoffer megerősítette, hogy már új dalokon dolgoztak, mikor előjöttek ezzel a "térjen vissza Frusciante" dologgal, és a gitáros szerint a vele megírt számokat valószínűleg kukázzák is, hogy tiszta lappal kezdhessenek. Klinghoffer egyébként nem fog unatkozni, ugyanis a Pearl Jam tavaszi amerikai turnéjának vendége lesz a Pluralone, ami gyakorlatilag az ő saját zenekara.

A Pearl Jam július 15-én a Papp László Budapest Sportarénában ad koncertet, itt az előzenekaruk a White Reaper lesz.

 

Grammy-díj, botrány, Aerosmith, Joey Kramer, Josh Klinghoffer, Red Hot Chili Peppers, Frusciante

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek