Hogy volt? Hangról hangra, a felvételeket lelassítva tanulták meg a számokat

2020/04/07  ·     ·  koncert.hu

A fiatalabban kedvéért osztjuk meg az alábbi történetet, lássátok, hogy bezzegamiidőnkben nem a bőség zavarával küzdöttek a zenekarok, amikor a technikáról volt szó...

A 2017-es buli fotója (HAON)

A debreceni Rocksuliban nem szükséges semmilyen előképzettség, sőt akár nyugdíjasként is gitározásra, dobolásra adbá valaki a fejét. Az órákon egy-két diákkal foglalkozik egy tanár, így sokkal eredményesebb és odafigyelőbb szakmai munkát lehet végezni. Jelenleg 490 diákunk van, és 26 tanár foglalkozik velük. Nincs osztályzás, aközönség dönti el, hogy mennyire jó az, amit csinál, a félévzáró koncerten érzi a diák, hogy mi az „érdemjegye”. Debrecenen kívül három másik városban is működik Rocksuli, Budapesten, Cegléden és Marosvásárhelyen.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy legendás debreceni zenekar, az August Förster Reservation róluk szól a Dehir meséje.

A csak néhány évig működő, de annál emlékezetesebb csapat 1989 szilveszterén, azaz az 1990-es esztendő első napján született meg. S hogy születik a rendszerváltás évében, tehát egy messzi galaxisban egy zenekar? Az egykori frontember, Perjés Péter – aki ma többek között a Rocksuli rockszínházi tagozatát is igazgatja, erről keretesünkben bővebben – elmeséli:

"Volt egy gyerekkori baráti társaságunk, Szilágyi Tomi (billentyűs), Moldován Ákos (gitáros), Zilahi-Sebess Zoltán (dob), és ehhez a csapathoz csatlakozott aztán Kulcsár Lajos (basszus és vokál), akivel Nyíregyházára jártunk főiskolára. Szilágyi Tomi azt mondta, hogy akkor csinálhatunk zenekart, ha eléneklem a Deep Purple-től a Child In Time című dalt. Mondtam erre Tominak, hogy de hát az a világ egyik legnehezebb dala. Pont azért – jött a válasz. Másnap felmentünk Budapestre és vettünk egy Hammond orgonát. Én közben szereztem egy próbahelyet, és január 3-án meg is tartottuk az első próbát. Volt egy magnónk, amivel le lehetett lassítani a felvételt, így megtanultuk a kedvenc dalainkat hangról hangra játszani. Az első koncertünket Nyíregyházán tartottuk, április 4-én, szinte napra 30 éve, és oda már egészen nagy repertoárra, húsz dallal érkeztünk."

A repertoárjukban elsősorban Deep Purple, Led Zeppein és Hendrix dalok szerepeltek, a saját szerzeményeik is hasonló stílusban íródtak. Már elkészült a csapat második nagylemezének zenei anyaga (Rosszkor születtél), amikor az 1994-es Tolerancia Fesztiválon feloszlottak. A zenekar azóta egyszer, 2017-ben lépett fel, de talán most bőven van idejük átgondolni egy újabb koncert lehetőségét, addig itt lehet a dalaikat elérni:

 

August Förster Reservation, Debrecen, Rocksuli

Képtár

  • Hogy volt? Hangról hangra, a felvételeket lelassítva tanulták meg a számokat kép 83606
 

 

Szólj hozzá!


Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra gyűlnek össze a RoCkányok

Két év szünet után ismét ingyenes fesztiválra...

A Békés megyei Okányban 2019-ben első – és akkor még egyszerinek tervezett – alkalommal jött létre a RoCkány Feszt, de a kedvező...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Diana Krall, Jamie Cullum, Zaz, James Blunt – Tudjuk, mit csinálsz jövő júliusban!

Július 11. és 16. között rendezik meg a 2022-es, tizenkilencedik VeszprémFestet.

Az Iron Maiden elhozza Budapestre a Legacy Of The Beast-showt

A Legacy Of The Beast elnevezésű turné indulása óta a zenekar közel kétmillió rajongónak játszott a világ 39 országában, beleértve a százezer fős Rock In Rio fesztiválfellépésüket is, Brazíliában. Most Magyarországra is elhozzák a show-t.

Dühterápiás hardcore-punk kezelés a Dürerben

Akik egy igazi hardcore-punk buliban vezetnék le az elmúlt időszak felgyülemlett dühét, azoknak szerencséjük van, ugyanis július 7-én a Dürer Kert színpadát a Scowl és a One Step Closer veszi birtokba.

Füstös klubokból indult, mára a legelismertebb koncertszínpadok sztárja: Kurt Elling

A bársonyos hangú és utánozhatatlan eleganciájú énekes SuperBlue címmel ezúttal egy funkos, hiphopelemekkel dúsított albumot készített a gitárfenomén Charlie Hunterrel, amelynek dalait Európában először a budapesti közönség hallhatja élőben július 5-én, a Müpában.
Új koncertek
Máté-passió
Máté-passió
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
Parsifal
Parsifal
Budapest 
YBL209
YBL209
Budapest