Neoton 1000

Hogy volt? Hangról hangra, a felvételeket lelassítva tanulták meg a számokat

2020/04/07  ·     ·  koncert.hu

A fiatalabban kedvéért osztjuk meg az alábbi történetet, lássátok, hogy bezzegamiidőnkben nem a bőség zavarával küzdöttek a zenekarok, amikor a technikáról volt szó...

A 2017-es buli fotója (HAON)

A debreceni Rocksuliban nem szükséges semmilyen előképzettség, sőt akár nyugdíjasként is gitározásra, dobolásra adbá valaki a fejét. Az órákon egy-két diákkal foglalkozik egy tanár, így sokkal eredményesebb és odafigyelőbb szakmai munkát lehet végezni. Jelenleg 490 diákunk van, és 26 tanár foglalkozik velük. Nincs osztályzás, aközönség dönti el, hogy mennyire jó az, amit csinál, a félévzáró koncerten érzi a diák, hogy mi az „érdemjegye”. Debrecenen kívül három másik városban is működik Rocksuli, Budapesten, Cegléden és Marosvásárhelyen.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy legendás debreceni zenekar, az August Förster Reservation róluk szól a Dehir meséje.

A csak néhány évig működő, de annál emlékezetesebb csapat 1989 szilveszterén, azaz az 1990-es esztendő első napján született meg. S hogy születik a rendszerváltás évében, tehát egy messzi galaxisban egy zenekar? Az egykori frontember, Perjés Péter – aki ma többek között a Rocksuli rockszínházi tagozatát is igazgatja, erről keretesünkben bővebben – elmeséli:

"Volt egy gyerekkori baráti társaságunk, Szilágyi Tomi (billentyűs), Moldován Ákos (gitáros), Zilahi-Sebess Zoltán (dob), és ehhez a csapathoz csatlakozott aztán Kulcsár Lajos (basszus és vokál), akivel Nyíregyházára jártunk főiskolára. Szilágyi Tomi azt mondta, hogy akkor csinálhatunk zenekart, ha eléneklem a Deep Purple-től a Child In Time című dalt. Mondtam erre Tominak, hogy de hát az a világ egyik legnehezebb dala. Pont azért – jött a válasz. Másnap felmentünk Budapestre és vettünk egy Hammond orgonát. Én közben szereztem egy próbahelyet, és január 3-án meg is tartottuk az első próbát. Volt egy magnónk, amivel le lehetett lassítani a felvételt, így megtanultuk a kedvenc dalainkat hangról hangra játszani. Az első koncertünket Nyíregyházán tartottuk, április 4-én, szinte napra 30 éve, és oda már egészen nagy repertoárra, húsz dallal érkeztünk."

A repertoárjukban elsősorban Deep Purple, Led Zeppein és Hendrix dalok szerepeltek, a saját szerzeményeik is hasonló stílusban íródtak. Már elkészült a csapat második nagylemezének zenei anyaga (Rosszkor születtél), amikor az 1994-es Tolerancia Fesztiválon feloszlottak. A zenekar azóta egyszer, 2017-ben lépett fel, de talán most bőven van idejük átgondolni egy újabb koncert lehetőségét, addig itt lehet a dalaikat elérni:

 

August Förster Reservation, Debrecen, Rocksuli

Képtár

  • Hogy volt? Hangról hangra, a felvételeket lelassítva tanulták meg a számokat kép 83606
 

 

Szólj hozzá!


 Nem kell hatalmas stúdió ahhoz, hogy elkezdj zenét összerakni...

Nem kell hatalmas stúdió ahhoz, hogy elkezdj zenét...

Három friss dallal ébred fel az éber kómából az ex-Mantra tagok alapította zenekar, amelynek a neve – nem meglepő módon – OM.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Fesztivállapot – Elmarad? Áthelyezik? Folyamatosan frissülő információk

Teszünk egy kísérletet arra, hogy egy felületen nyilvántartsuk, melyik fesztivál miképpen dönt idén nyáron.

Nagy-Szín-Pad!: a verseny elmaradt, az eredményhirdetés nem

Idén nem a megszokott formában jelentkezik a Nagy-Szín-Pad! tehetségmutató: versengés nélkül megvan a nyertes. Mind a négy.

A kormány egyetlen hétvégére engedélyezte az autós koncertek megtartását

A 444! szúrta ki, hogy a csütörtöki Magyar Közlönyben megjelent egy kormányrendelet, ami engedélyezi, hogy a járványhelyzet ellenére a hétvégén autós könnyűzenei koncerteket tartsanak.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek