Hogy volt? Hangról hangra, a felvételeket lelassítva tanulták meg a számokat

2020/04/07  ·     ·  koncert.hu

A fiatalabban kedvéért osztjuk meg az alábbi történetet, lássátok, hogy bezzegamiidőnkben nem a bőség zavarával küzdöttek a zenekarok, amikor a technikáról volt szó...

A 2017-es buli fotója (HAON)

A debreceni Rocksuliban nem szükséges semmilyen előképzettség, sőt akár nyugdíjasként is gitározásra, dobolásra adbá valaki a fejét. Az órákon egy-két diákkal foglalkozik egy tanár, így sokkal eredményesebb és odafigyelőbb szakmai munkát lehet végezni. Jelenleg 490 diákunk van, és 26 tanár foglalkozik velük. Nincs osztályzás, aközönség dönti el, hogy mennyire jó az, amit csinál, a félévzáró koncerten érzi a diák, hogy mi az „érdemjegye”. Debrecenen kívül három másik városban is működik Rocksuli, Budapesten, Cegléden és Marosvásárhelyen.

Egyszer volt, hol nem volt, volt egy legendás debreceni zenekar, az August Förster Reservation róluk szól a Dehir meséje.

A csak néhány évig működő, de annál emlékezetesebb csapat 1989 szilveszterén, azaz az 1990-es esztendő első napján született meg. S hogy születik a rendszerváltás évében, tehát egy messzi galaxisban egy zenekar? Az egykori frontember, Perjés Péter – aki ma többek között a Rocksuli rockszínházi tagozatát is igazgatja, erről keretesünkben bővebben – elmeséli:

"Volt egy gyerekkori baráti társaságunk, Szilágyi Tomi (billentyűs), Moldován Ákos (gitáros), Zilahi-Sebess Zoltán (dob), és ehhez a csapathoz csatlakozott aztán Kulcsár Lajos (basszus és vokál), akivel Nyíregyházára jártunk főiskolára. Szilágyi Tomi azt mondta, hogy akkor csinálhatunk zenekart, ha eléneklem a Deep Purple-től a Child In Time című dalt. Mondtam erre Tominak, hogy de hát az a világ egyik legnehezebb dala. Pont azért – jött a válasz. Másnap felmentünk Budapestre és vettünk egy Hammond orgonát. Én közben szereztem egy próbahelyet, és január 3-án meg is tartottuk az első próbát. Volt egy magnónk, amivel le lehetett lassítani a felvételt, így megtanultuk a kedvenc dalainkat hangról hangra játszani. Az első koncertünket Nyíregyházán tartottuk, április 4-én, szinte napra 30 éve, és oda már egészen nagy repertoárra, húsz dallal érkeztünk."

A repertoárjukban elsősorban Deep Purple, Led Zeppein és Hendrix dalok szerepeltek, a saját szerzeményeik is hasonló stílusban íródtak. Már elkészült a csapat második nagylemezének zenei anyaga (Rosszkor születtél), amikor az 1994-es Tolerancia Fesztiválon feloszlottak. A zenekar azóta egyszer, 2017-ben lépett fel, de talán most bőven van idejük átgondolni egy újabb koncert lehetőségét, addig itt lehet a dalaikat elérni:

 

August Förster Reservation, Debrecen, Rocksuli

Képtár

  • Hogy volt? Hangról hangra, a felvételeket lelassítva tanulták meg a számokat kép 83606
 

 

Szólj hozzá!


Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

Budapesten zárja tavaszi turnéját Dan Patlansky

A kiváló dél-afrikai blues rock gitáros immáron hatodik alkalommal tér vissza fővárosunkba. Dan Patlansky tavaszi turnéjának zárókoncertjére az...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.

Sárarany vinyl – Fekete Jenő 60.

A magyar blueslegenda 60. születésnapját, a pályán eltöltött első 40 évét és az idei Record Store Day-en megjelenő “sárarany” dupla vinyl kiadását ünnepli április 27-én az A38 hajón egy erre az alkalomra alakult, friss formációval.
Új koncertek