Innentől fogva szólítsátok Sir Ringo-nak!

2017/12/30  ·     ·  koncert.hu, MTI

A brit pop-rock klasszikusai előkelő helyet foglalnak el az uralkodó által újév alkalmából magas elismerésben részesítettek listáján. A lovagi rangra emeltek névsorában szerepel mások mellett Ringo Starr, a Beatles egykori dobosa és Barry Gibb, a Bee Gees volt énekese.

Fotó: X-Press Magazine

Az uralkodói kitüntetéseket évente kétszer ítélik oda, először II. Erzsébet királynő júniusi "hivatalos" születésnapján, majd újév előestéjén. Az idei újévi elismerések szombat hajnalban közzétett listája 1123 nevet tartalmaz.

A legismertebb kitüntetettek között van Ringo Starr, aki eredeti nevén, Richard Starkey-ként szerepel a lovagi címben részesítettek listáján, de a királynő engedélyezte számára a Sir Ringo változat használatát. A 77 esztendős Sir Ringo Starr a brit zenei életben kifejtett tevékenységéért kapta a magas elismerést, éppen húsz évvel azután, hogy egykori zenésztársa, a 75 éves Sir Paul McCartney, a Beatles volt dalszerzője és basszusgitárosa átvehette ugyanezt a kitüntetést. A Beatles egyébként már 1965-ben a Brit Birodalom Rendjének tagja címben részesült testületileg, de Sir Paul McCartney és Sir Ringo Starr lovagi rangja ennél is jóval magasabb uralkodói kitüntetést jelent.

Sir Ringo első nyilatkozatában "nagyszerűnek" nevezte a hírt, és közölte: megtiszteltetés számára, hogy a királynő ilyen magas elismerésben részesítette az ő zenei és jótékonysági tevékenységét. A liverpooli Cavern Club, a Beatles első angliai fellépéseinek helyszíne Ringo Starr lovagi címét kommentáló nyilatkozatában közölte, hogy az elismerés "már régóta esedékes lett volna".

Sir Barry Gibb két néhai testvérére, a 2003-ban elhunyt Maurice-ra és a 2012-ben meghalt Robinra utalva kijelentette: lovagi kitüntetése ugyanannyira megilleti őket is, mint őt. A Bee Gees több mint 220 millió lemezt adott el, ezzel minden idők egyik legsikeresebb popegyüttese, és a Lennon-McCartney páros után ők a brit popzene legsikeresebb dalszerzői is. A három testvér 2001-ben megkapta a Brit Birodalom Rendjének Parancsnoka címet.

Sir Ringo és Sir Barry a brit pop-rock olyan klasszikusaihoz csatlakozhat a lovagi rangra emelt zenészek előkelő klubjában, mint Sir Elton John, Sir Mick Jagger, Sir Tom Jones vagy Sir Cliff Richard – és természetesen Sir Paul McCartney.

 

Akiket a királynő lovaggá ütött: zenészek a SIR-klubban


  

Ringo Starr, Barry Gibb, Sir, lovaggá ütés, király, Nagy-Britannia

 

 

Szólj hozzá!


Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is...

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal,...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

A bakonybéli Szent Mauríciusz Monostorban ad koncertet az olasz Quartetto Eos

Magyarországon is elindul az Európai kamarazenei együttműködés, a MERITA projekt, amelynek az a célja, h felkeltse és fenntartsa az érdeklődést a klasszikus zene iránt. A program keretében első ízben május 19-én a bakonybéli Szent Mauríciusz Monostor történelmi terében ad koncertet az olasz Quartetto Eos.

Ez a Vad Fruttik új dalának története

Nincs vissza címmel új dallal és a hozzá forgatott klippel jött ki a Vad Fruttik. A szám alkotói folyamata egészen rendhagyó módon történt, ugyanis Likó Marcell egy krízisbe jutott barátjának Messenger-üzeneteiből írta meg a dalszöveget.
Új koncertek