JAJ, NE: meghalt Rachid Taha

2018/09/12  ·     ·  koncert.hu

59 éves éves korában életét vesztette Rachid Taha francia-algériai zenész., írja a Le Parisien értesülésére hivatkozva a 24.hu. Halálát szívinfarktus okozta szerdán reggel.

Fotó: Amazon.com

A Szigeten ötször is fellépő zenészre (legutóbb, illetve, most már legutoljára 2016-ban láthattuk a világzenein) nem lehetett egyetlen jelzőt ráhúzni: zenéjére hatással volt többek között a rai, a techno, a rock és a punk is. Hihetetlen nyitott személyiség volt, és ez zenéjében is éreztette a hatását.

Rachid Taha Algériában született, és noga csak 10 évig élt ott, zenei gyökereit mindvégig megőrizte, szüleivel 19968-ban Franciaországba költözött. A munka mellett – amit rühellt – DJ-ként is fellépett, arab zenét, rap-et, salsát és funkot vegyített műsorában. Később letette a voksát a zenélés mellett, klubot alapított, és nem hagyott fel a "mixeléssel": olyan mashup-okat kreált, amelyben az arab popot a Led Zeppelinnel, Bo Diddley-vel vagy akár a Kraftwerkkel "engedte össze".

1982-ben már egy rockzenekar élén találjuk, amelyet Carte de Sejournak (Letelepedési Engedély)  neveztek, általában arabul énekelt, de voltak angol nyelvű számaik is. Négy albumot készítetekt, és elsősorban azzal lettek híresek, hogy átdolgozták Charles Trénet klasszikus dalát, a Douce France-t.

 

1989-ben Lyonból Párizsba költözött, és belevágott a szólókerrierjébe. A Diwan című album jelentette számára az áttörést, amin maghrebi arab hagyományos dalokat dolgoz fel. Imádta a Clasht.

Karizmatikus és jellegzetes hangú előadó volt – nem lellesleg: imádott bulizni!), aki nagyon hiányozni fog a világzene színpadáról, annál is inkábbb, mert nem pusztán zenész volt, hanem mindig kiállt a demokrácia, a tolerancia és az altruizmus mellett és szembehelyezkedett a rasszizmussal, a fundamentalizmussal és a megkülönböztetéssel. 

Óriási arc volt, a zenéjét imádtuk, nyugodjék békében!

RAchid Taha, világzene, gyász

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek