Katona Klári többé már nem énekel nekünk?

2017/12/14  ·     ·  mmi

A napokban jelent meg Katona Klári Közelség című könyve. Tegnap a könyvbemutatón jártunk. A Hadikban még a csilláron is lógtak (nagyon szép csillárjuk van), jó páran állva nézték végig az előadást.

Katona Klári többé már nem énekel nekünk?

Ez nem könyvkritka lesz. Még csak nem is könyvbemutató. Nem értünk ehhez  a műfajhoz. Sokak életében felbukkan az a rész, amikor az ember elkezd keresgélni és mindenféle válaszok/megerősítás/cáfolat után kajtat. Ilyenkor jönnek a Müller Péter-könyvek meg a Coelho-regények. A júzerek egy része – felszerelkezve a szerzett tapasztalattal – ezt kinövi, és eljut odáig, hogy életet, a világmindenséget meg a mindent érintő végső kérdésre a válasz 42.

Az sem különösebb gond, ha végül mégis benne marad a dologban, és azokat az összefüggéseket, amelyekre ő maga is könnyen rájöhetne, ha nagyon akarna, irodalmiasabb szövegkörnyezetbe foglalva szeretné újra és újra viszontlátni. Mindenki más utat jár be, ezért senkit sem kell elmarasztalni: szerencsére bazi különbözők vagyunk.

A zene fogadatlan prókátoraként jártunk a Hadik Szalonban. Katona Klárin (is) nőttünk fel, a Titkaim-lemez legalább olyan hatással volt a generációm életére, mint egy teljes könyvszekrénnyi kiadvány az Édesvíz kiadó polcáról. Mondj egy dalcímet – elénekeljük az egészet, hiba nélkül, az elejétől a végéig.

Egyébként még a fülszöveg is így kezdődik: "Legendássá lett dalaihoz, személyéhez generációk kötődnek."

A nagy médiaparában, amikor 0-24-ben és egész héten ömlik az infó (egy amerikai pszichiáter megfogalmazásában: 4/7 news cycle), még az olyan kigyúrt szelektáló, mint a szerkesztő is képes elfeledkezni olyan emberekről, akiket nem tolnak nap mint nap az arcába. Szégyelli is érte magát. Így hosszú évek után csak akkor tűnt fel Katona Klári hiánya, amikor a Presser-Falusi est főpróbáján járva meghallottam a dalokat, amelyeket Katona Klári nagyszerű interpretálásában ismertem meg.

HOVA TŰNT??? – kérdeztem a mellettem ülőtől, de ő sem tudott válaszolni, és a barátunk, a Google sem sokat segített a nyomozásban. És mit ad isten, rá pár napra felbukkant a könyvbemutató eseménye a FB-on.

Nem tudom, miért, de biztos voltam benne, hogy ezen az estén Katona Klári nem fog énekelni. De azért bíztam benne (reményhal)... Minden egyes alkalommal, amikor megszólalt a zene és szájához emelte a mikrofont, önkéntelenül azt vártam, hogy na most! Egyszer meg is jegyezte: "Nem fogok énekelni...", erre a közönség soraiból valaki felsóhajtott: "Kár...".

Van egy dolog, amellyel Katona Klári átrajzolta a napjaimat egy tegnapi mondatával. Megdicsérte Juhász Annát, hogy úgy küldi a leveleit, hogy megszólítás és aláírás is van benne... Ma legalább 5 levelet írtam át: rutinválaszolásiból megszólítós-aláírósra... Ez dalban sem lehetett volna hatásosabb! :)

Tényleg kár. Nem tudhatjuk, mi van azon döntése mögött, hogy hátat fordított a zenének, a zeneiparnak, elnézve, néha mik történnek, maximálisan megértjük – ésszel. A szívünkkel nehezebb. Volt még egy halvány reményem, hogy a pódiumbeszélgetést vezető Juhász Anna majd rákérdez a dologra. Nem tette, cserébe megtudtuk, hogy amikor először felhívta  a művésznőt, ő a Tescóban vásárolt.

Értelmezhetjük ezt úgy is, hogy nem kell összekeverni a dolgokat, ami volt, az elmúlt, most más van, de feltevésem – és az esemény utáni utcai és más beszélgetésiem – azt súgják, hogy a mintegy 100 fős közönséget ez nagyon érdekelte volna, jobban, mint  a teszkó. Talán még az előadott szövegeknél is jobban.

Mert efféle szövegekből akad bőven.

Katona Klári énekesnőből csak egy.

Katona Klári egyébként egy tünemény. Áradt belőle a szeretet és a figyelem, még azt is észrevette, hogy a közönség soraiban ül a Titkaim-show sminkese, köszöntötte is. Full respect, hogy a saját szövegeit előadta – nem csak elmondta –, s nem felolvasta. Két könyvet írtam eddig, egy sorát nem tudom fejből egyiknek sem.

Eljátszottam a gondolattal, ha mindezeket a gondolatokat dalszövegekbe préseli és egy arra érdemes zenét ír hozzá, vajon hány emberhez jutnának el a gondolatai? Hány ember életére lehetne hatással az, amit és ahogyan gondol? Hevenyészett számolásom szerint sokkal több embert érintene meg a dal, mint a nyomtatott formátum.

A zene iránt érzett szerelem beszél belőlem – nem a művet kívánom leszólni. Annál is inkább, mert nem olvastam, csak meghallgattam belőle szemelvényeket. Nem az én világom – ennyi.

Egyszerűen sajnálom, hogy nem énekelt nekünk, s azt még jobban fogom, ha eztán nem is fog.

A könyvről itt olvashattok bővebben. Talán minden kérdésünkre benne van a válasz...

A fotóért bocs. Ennyit bírt a telefon.

 

 

 

 

Katona Klári, könyvbemutató

 

 

Szólj hozzá!


Ez kész: VeszprémFest 2021

Ez kész: VeszprémFest 2021

Teljes a VeszprémFest idei programja: a Cotton Club Singers, a Concerto Budapest és az LGT slágereket játszó Zenevonat is fellép az augusztus 17. és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A fesztiválszövetség szerint akár kötelező fesztiválkellék is lehet a maszk idén

A Magyar Fesztiválszövetség elnöke még április 3-án adott interjút az InfoRádiónak. Márta István arról (is) beszélt, hogy folyamatosan egyeztetnek az oltási igazolvány szükségességéről, azonban a 18 év alatti korosztályt valószínűleg nem oltják be, kártyát sem kapnak majd: ha bevezetik a kötelező kártyát, az ifjúsági...

Profi teniszezőnek készült, a színpadon kötött ki – ki lehet ő?

Valakik már gyermekként tudják, mivel szeretnének foglalkozni és elszántan küzdenek a céljaikért, míg mások a környezetük hatására kapnak olyan lökést, amelynek köszönhetően eldöntik, hogy milyen területen építenek karriert. Bár a tehetség a legtöbbször utat tör, viszont a sikerekhez vezető út sokszor göröngyös....

Martin Garrix feat. Bono & The Edge: megjelent az Európa-bajnokság hivatalos dala

Egy év várakozási és titkolózási után a dal végre letölthető és elérhető minden digitális platformon.

Az ÁLARCOS után jön a ZACSKÓS énekes!

Május 17-én debütál a Comedy Centralon a Family Guy 19. szezonja, ennek apropóján a humorcsatorna egy különleges – ám nem teljesen ismeretlen – tízhetes játékkal készül.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek