Kevesen tudják, hogy mekkora utat tett meg a hírnévig – Komár Lászlóra emlékezünk

2019/10/17  ·     ·  koncert.hu

Mégpedig az Újságmúzeum újabb remek írása alapján – a szerző engedélyével osztjuk meg veletek a megemlékezést. 2012. október 17-én aludt el örökre a magyar Elvis, akinek olyan slágereket köszönhetünk, mint a Mondd kis kócos, a No miss vagy éppen a Táncoló fekete lakcipők.

Kevesen tudják, hogy mekkora utat tett meg a hírnévig – Komár Lászlóra emlékezünk

Laza volt, jóképű és vicces, a legtöbben csak a magyar Elvisnek hívták.

Azt viszont már kevesen tudják, hogy mekkora utat tett meg a hírnévig, a sajnálatosan korán elhunyt népszerű énekes, Komár László. Volt segédmunkás, könyvesbolti eladó, vagont is rakodott, ha kellett. Ma hét éve, hogy nincs közöttünk.

Nem sokkal a II. világháború vége előtt, 1944 telén született egy apró falucskában, a Bakony lábánál fekvő Adásztevelen. Innen került aztán Budapestre. Ahogy később fogalmazott, két dolog érdekelte igazán: a csajok és a zene. Miután egy haverja magnóján meghallotta, micsoda zenék mennek a rothadó Nyugaton, elhatározta, ő is zenész lesz.
Tizenévesként belépett a Vigyázó Ferenc utcában a nem túl romantikus nevű Földmunkát Gépesítő Vállalat ebédlőjébe, ahol éppen egy Tacskó nevű zenekar próbált. Odament hozzájuk és elmondta, ő bizony énekelni akar. Bevették a bandába, majd nem sokkal később átkeresztelték az együttest Scampolóra, amely a hatvanas évek egyik közkedvelt csapata lett.

Komár László 18 éves volt ekkor. Munkakerülő nem lehetett, ezért később az éneklés mellett segédmunkásként dolgozott, volt anyagbeszerző, könyvesbolti eladó, vagonokat is rakodott.

Az első cikk, amelyben megemlítették a nevét, 1964-ben, a párt lapjában, a Népszabadságban jelent meg. Az újság az Ybl Miklós téri Ifjúsági Parkról írt hosszabb riportot, amelyből kiderült, a fiatal ifjúmunkások, egyetemisták és ipari tanulók kulturáltan szórakoznak és arrébb húzódnak azoktól, akik extázisban vonaglanak a táncparketten.

„Az énekes – hosszú, nyurga kamasz – aránylag tűrhető angol kiejtéssel énekel. A Földmunkát Gépesítő Vállalat esztergályosa” - írta a lap.

Ő volt Komár László, aki éppen a Scampolóval volt színpadon, a közönség soraiban pedig rengeteg lány, akik csak miatta mentek le az Ifjúsági Parkba.

A Scampolo aztán rendszeres fellépési lehetőséget kapott, az Express ifjúsági és diák utazási iroda ugyanis esti, dunai hajókirándulásokat szervezett, ahol a Scampolo volt az egyik fő attrakció. A Vigadó térről indult a hajó, 22 forint volt a belépő, de ebből 10 forintot le lehetett fogyasztani a büfében. Itt már a Komárnál három évvel fiatalabb Zalatnay Sarolta is feltűnt, aki a Toldy gimnázium bálján – ahol a Scampolo is fellépett – ment oda Komárhoz, hogy nem keresnek e énekesnőt. Így került be a bandába az akkor 16 éves Zalatnay, aki aztán Komár szerelme lett. A kapcsolatuk tele volt mélységgel és magassággal, Komár ugyanis már fiatalon forrófejű volt. Végül elváltak útjaik, ám később az énekes haláláig barátok maradtak.

Aztán egy rövid hír tudósított 1969-ben arról, hogy Komár is sikeres táncdalénekesi vizsgát tett (ilyenre is szükség volt akkoriban). Így jelenhetett meg egy évvel később az első kislemeze. A Scampolo után játszott az Atlasban, a Non-Stopban, a furcsa nevű Szemek, szájak, szívek formációban, majd a Sprint tagja lett, amellyel nagylemezük is megjelenhetett. Komár László az élete egyik nagy ajándékának tartja, hogy száznál is többször felléphetett a nagy sikerű, Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című pop-musicalben.

Ekkor már ismert énekes volt Magyarországon és a nők kedvence. Sosem titkolta, hogy a hölgyek nagy hódolója, de ez passzolt is a róla kialakított képhez. Mindez Erdős Péternek, a popzene mindenható helytartójának is feltűnt, aki megkereste Komárt és azt mondta, sztárénekes lehet belőle, hiszen imádják a nők, ő pedig támogatja a karrierjét. Így is történt.

Komár lett a magyar Elvis.

Ekkor már jól élt az éneklésből, nem volt szüksége a kétkezi munkára ahhoz, hogy talpon maradhasson.Összesen ötször házasodott. Két gyermeke született, Balázs a második házasságából és Karolina a negyedikből. Élete szerelmének a harmadik feleségét, Krisztinát tartotta, akit aztán újra elvett idősebb korában.

Az utolsó éveit nagyon megviselte, hogy a negyedik felesége a válásuk után több pert indított ellene, ennek lett a következménye, hogy egy rossz pillanatában Komár egy késsel kiszúrta az asszony autóján az egyik autógumit, amiért később felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Aztán csőstül jöttek a bajok. Bírósági tárgyalások sorozatban, majd a letaglózó diagnózis: nyirokmirigy rák. Titkolta, csak a hozzá legközelebb állók tudtak a betegségéről. Tudta, hogy közel a vég, éppen ezért végrendelkezett is.

Készült a halálra, több kazettányi magnófelvételt készített, amelyben a kislányához szólt. Karolina, akkor nyolcéves volt, de Komár László kikötötte, hogy csak 18 éves korában, 2022-ben hallgathatja meg a felvételt, addig senki sem.

Végül 2012. október 17-én, imádott feleségének, Krisztinának a kezét fogva aludt el örökre a magyar Elvis.

Csupán 67 éves volt, amikor meghalt.

Nyugodj békében, Komár László!

Köszönjük az Újságmúzeumnak a lehetőséget.

Fotó innen

 

Komár László, Scampolo, Zalatnay Sarolta, magyar Elvis

 

 

Szólj hozzá!


Ilyen még nem volt: könyv is készült az új Kiscsillag-lemezhez

Ilyen még nem volt: könyv is készült az új...

Láttunk már verseskötetet cd-melléklettel, cd-t különlegesen illusztrált kísérőfüzettel, hangoskönyvet – ám a Tompa kések-könyv egészen...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Ajánlhatunk pár koncertet a reggeli kávé mellé?

Bőven lesz miből válogatnunk október 9. és 25. között: a 29. CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál rengeteg programmal készül a könnyűzene és a jazz rajongóinak, és végre a korán kelőkre is gondolt valaki! :)

Egy imádni valóan furcsa Völgyhétvége Kapolcson

Mint azt már sokan tudják, mi is beszámoltunk róla, a Művészetek Völgyét "csak úgy" nem szerették volna elengedni a szervezők, négy részre vágták és hétvégenként tálalták, tálalják – még kettő hátravan. Mi a második Völgyhétvége vendégei voltunk.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek