Kezdődik a Sziget: figyelem, máshol van a beléptetés!

2022/08/10  ·     ·  Herbály Dorottya

Két év kihagyás után ma kezdődik az idén 6 napos fesztivál olyan világsztárokkal, mint Dua Lipa, Justin Bieber, Calvin Harris vagy Stromae. Számos fejlesztés történt a korábbi évekhez képest és több napra is telt ház várható. Készpénzmentes a fizetés és idén 1290 Ft egy fél liter Dréher. Mit is várhatunk még az idei Sziget Fesztiváltól?

Fotók: Balogh Zoltán/MTI

Ha csak számokkal kellene leírni az idei Sziget Fesztivált, az valahogy így nézne ki: 

6 nap, 53 programhelyszín, 95 000 fős napi befogadóképesség, 1000 biztonsági ember, 4000 egészségügyi ellátó, 600 takarító, 250 konténer, 1200 mobil vécé, 600 angol vécé, 500 zuhanyzó, közel 25 km mobilkerítés, 21 ezer négyzetméter méhsejt – és minderre 103 ország látogatói.

A fentiek alapján – mind a látogatottságát, mind a méretét, mind a programkínálatát tekintve  – a Sziget beletartozik Európa 5 legnagyobb fesztiváljába.

A szigetlakók biztonsága érdekében bűnmegelőzési és balesetmegelőzési pontot állítottak fel a fesztivál területén, illetve egyenruhás rendőrök és civil ruhás nyomozók  teljesítenek szolgálatot a Hajógyári-szigeten, a sziget körüli vizeken és a közlekedési csomópontokon egyaránt. Az elmúlt évek tapasztalata alapján a Szigeten a kisebb vagyon elleni bűncselekmények a jellemzőek, illetve a kábítószerrel, pszichoaktív anyaggal visszaélések. Most is ezek elhárítására koncentrálnak a leginkább.

A bűvös TELT HÁZ

Már most látszik, hogy több nap telt házas lehet, így a szervezők arra kérik a látogatókat, hogy ne a kapuban próbálják megvenni jegyeiket, hanem elővételesen.

“Nagyon sok bérletet adtunk el, azokban az országokban, amelyek 2019-ben is a fő küldő országoknak számítottak – mondta Kádár Tamás a Sziget fő szervezője (fenti képünkön) –, ezek pedig Anglia, Hollandia, Franciaország, Németország és Olaszország.”

Habár összművészeti fesztiválról van szó, nyilván elsőként a bevezetőben is említett világsztárok szúrnak szemet, de más műfajokban is olyan sztárelőadók érkeznek, akiket talán kevesebben ismernek, mint például a Caribou, Nina Kravitz, Rüfüs du Sol, FKJ, Bob Moses.

11 év alatt ingyen, éjszaka féláron

A 11. életévüket be nem töltött (2011. augusztus 16. után születettek) gyerekek ingyen léphetnek –  nagykorú felügyelete mellett –  a fesztivál területére, de 14 éves korig csak felnőtt kísérővel lehet részt venni a rendezvényen. (A gyerekeknek is vigyetek igazolványt!Emellett érdemes megemlíteni, hogy idén is van lehetőség este 11 óra után féláras jegy vásárlására, ám azt vegyétek figyelembe, hogy telt ház esetén csak a kilépők függvényében engedik be a késő éjszaka fesztiválozni indulókat

A beléptetésről

Az idei évben a beengedés teljes mértékben átalakult, ahol eddig a motozás volt, ott van a jegyes/bérletes kitelepülés. A szervezők két szempont miatt döntöttek így. Egyik oka az, hogy szeretnék a környéken élőket tehermentesíteni a Sziget forgalmától. A másik indok, hogy szeretnék felgyorsítani a bejutást. Ehhez természetesen szükség van arra is, hogy a látogatók ne a kinézett koncert előtt fél órával érkezzenek meg a helyszínre... Ezzel együtt a taxidroszt kiköltözött a K híd északi és déli oldalára, s külön mikromobilitási pontokat alakítottak ki a szervezők, hogy a rollerrel érkezők a lehető legkulturáltabban jussanak be.

Változások, 2. szint

Az egyik és legfontosabb fix pont a Nagyszínpad. Itt a kivetítő méretének növelése volt az egyik legnagyobb változás. Továbbá a vendéglátóegységek számának csökkentése a környezetében, hogy minél több látogató élvezhesse csak az előadók, és nem a fesztiválozók showját.

Herbály Dorottya fotója

A Party Arena helyszíne átalakult, egy sokkal nagyobb 10 000 fős sátor lett. Szintén megújult a Colosseum, erről már írtunk. Emellett van egy új helyszín a dropYard, ami a hiphop, trap, rap zenéknek ad otthont. Ez egy igazi Bábel tornya, mert az az egyetlen szabály, hogy az összes fellépőnek a saját nyelvén kell rappelni. Itt rengeteg magyar fellépő lesz, csakúgy, mint a Hajógyár (aka VOLT-Petőfi színpad) elnevezésű helyszínen is. További változás, hogy a szokásos helyén megtalálható Cirkusz sátor mellé költözött a szabadtéri színházi színpad, a szabadtéri cirkuszi produkcióknak helyt adó színpad, s ott keressétek a múzeumokat és a Magic Mirrort is.

Vendéglátó „negyedek” 

Az eszemiszom kialakítása nagyon sokat változott, mert megszűnt az elszórt rendszer: most blokkosítva, úgynevezett food courtök lettek kialakítva, egységes dizájnnal. Minden food courtnél törekednek a változatos kínálatra: rizottó, piadina, wrap, fish and chips,  hamburger, gyros, hotdog, BBQ, belga hasábburgonya, svarma, hummusz, magyar tradicionális ételek, valamint lángos, churros, pasta és – mások mellett –  erdélyi, görög, indonéz, ázsiai vega vagy mexikói ételek. Az árakról már mentünk egy kört a FB oldalunkon, akit érdekel, itt elolvashatja a kommentszekció véleményét, az árak kialakításánál a cél az volt, hogy egy budapesti, bár/kocsma szintjén legyenek. Készpénzmentes a fizetés továbbra is, a tapasztalat az, hogy a résztvevők már leginkább a kártyás vagy telefonos fizetést preferálják, de a Sziget applikációban van lehetőség pénzt tölteni a karszalagra is.

Fotó: Zerge

Titkok TikTok a Szigeten

Szintén újdonság a TikTok Zóna kialakítása.

„Ha valami fontos mostanában, az a TikTokon történik. Ebben az évben a „TikTok aranyláz” a Szigetet is elérte” – mondta Garam Tamás, a Sziget marketingfőnöke.

 "A TikTok a zene otthona és remek hely a legújabb zenei trendek felfedezésére. Felhasználóink 75%-a találkozik új előadókal a TikTok-on, és 63%-uk fedez fel eddig még nem ismert dalokat. Azzal, hogy a legvonzóbb eseményekre, mint például a Sziget, meghívjuk a globális közösségünket, egyrészt újabb közönséggel bővítjük a fesztivál táborát, másrészt még több inspirációt nyújtunk felhasználóinknak, így hidat teremtünk az online és offline élmény között" – tette hozzá Paula Kornaszewska, a TikTok CEE operációs vezetője.

Aki konfettit szór a színpadról, kitakarít maga után...

A Green Sziget új elemekkel egészül ki idén. Így például egy CO2 kompenzációs erdő kialakításához járulhatnak hozzá azok a látogatók, akik a jegy mellé „vásárolnak egy fát” is. Emellett a szervezők arra buzdítják a látogatókat, hogy tegyenek fogadalmat, hogy kitakarítják a kempingben a sátorhelyeiket. Aki rögzíti a fogadalmát, kikerül a Nagyszínpad kivetítőjére és Sziget pólót vagy 2023-as bérletet nyerhet.

A Sziget Fesztivál és a Fővárosi Önkormányzat között létrejött egy 5+5 éves szerződés hosszú távon helyet biztosít a fesztiválnak a Hajógyári-szigeten. Ezen megállapodás része, hogy egy természetvédelmi sáv került kialakításra az Óbudai-sziget budai oldalán. Oda nincs belépés, nincs sátrazás. Fontos része a fővárosi megállapodásnak továbbá, hogy a fesztivál környezeti terhelése minél kisebb legyen, de egy olyan rendezvény számára, amelynek 95 ezer fő a befogadóképessége ez hatalmas kihívás. Az idei nagy lépések kevésbé látványosak, mint anno a repohár bevezetése volt, de megszervezték például a vendéglátás szelektív hulladékgyűjtését és úgy általában a szeméttermelés csökkentését. A színpadokon most már nem lehet fémkonfettit használni és az előadóknak takarítási díjat kell fizetniük, amennyiben olyan show-elemeket használnak, amelyek extra terhet rónak a környezetre. Ebben a nagy szárazságban pedig nem ivóvizet használnak a szervezők, hanem a Duna vizével locsolnak. De a por még a bejáráson is nagy volt, erre azért készüljetek.

Fotó: Herbály Dorottya

Összefoglaljuk az alapinfókat:

  • időben érkezz,
  • készpénzzel nem tudsz fizetni,
  • ne szemetelj,
  • legyél kedves a többiekhez,
  • minden a rendelkezésedre áll egy jó bulihoz: érezd jól magad!

Ha van még gyakorlati kérdésed, itt nagy valószínűséggel megtalálod rá a választ,

a szerdai programbontás pedig itt érhető el.

 

 

 

Sziget 2022, fesztivál

 

 

Szólj hozzá!


Ska Jam a Kobuciban – Ladánybene 27 lemezbemutatóval

Ska Jam a Kobuciban – Ladánybene 27 lemezbemutatóval

A zenekar korai, ska korszakának ikonikus dalait még sosem rögzítették profi körülmények között, eljött ennek is az ideje: Menekülés címmel...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

Partra magyar! – bejövős fesztivál Ráckevén

Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a nagy népszerűségnek örvendő ráckevei Duna-part Feszt 2024. július 4-6 között.

A falu rosszai koncerttel és új klippel ünneplik 15. szülinapjukat

Egy minden bizonnyal eszeveszett bulit rendez május 31-én a Budapest Parkban a Bohemian Betyars, s eme jeles napon évek óta állandó tettestársuk, a Parno Graszt is velük tart majd, de lesznek meglepetésvendégek is.
Új koncertek