Kirándulós fesztivál sok zenével és piknik hangulattal: Szeláví!

2022/02/28  ·     ·  koncert.hu

A természet és művészet szeretetét hirdető Szeláví! Fesztivál ebben az évben a gyereknapi hétvégén várja az érdeklődőket Pilisborosjenő határában. A tavaly útjára indult kisfesztivál ezúttal az egyik legnépszerűbb kiránduló helynél, az Egri vár másolatának környékén rendezkedik be.

Kirándulós fesztivál sok zenével és piknik hangilattal: Szeláví!

Május 27. és 29. között koncertekkel, irodalmi előadásokkal és beszélgetésekkel, gyerekfoglalkozásokkal, valamint workshopokkal és zöld programokkal várják a szervezők az érdeklődőket.

A fesztivál legelső napját a Szeláví! arca, maga Jenő nyitja meg, aki barátaival együtt indítja el a színpadi produkciók sorát. A Feketeügy koncertjét követően az Elefánt zenekarból jól ismert Szendrői Csaba irodalmi egy óráját hallgathatja meg a közönség, ahol a dalszerző-író nem csupán saját könyveit mutatja be, de az Elefánt-dalok szövegeit is górcső alá veszi. A pénteki nap programjai között találjuk Lovasi András szerzői estjét, amin a három szólólemez (a Bandi a hegyről, a Tűzijáték délben, valamint a legújabb, Grand Hotel Halmahera című lemezek) dalai mellett Kiscsillag és Kispál számok áthangszerelt változatai is felcsendülnek majd. A fesztivál első napját a Hét Hat Club fellépése zárja. A világ minden táján fellépett zenész kollektíva különös egyediséggel vegyíti az erdélyi, szerb, bolgár és macedón zenei tradíciókat a városi jazz szellemiségével. Így ezen a koncerten a Django Reinhardt-féle cigány jazz és a Balkán vad buli hangulata együttesen elevenedik meg az éjszakában. 

A fesztivál szombati napján közös műsort ad Závada Péter és Ratkóczi Huba, Pilisborosjenő képviseletében fellép a Baló Sámuel Trió, valamint a Lépjünk a Holdra zenekar is. Szintén ezen a napon ad Jazzkívánságműsort a Sárik Péter Trió, Falusi Mariannal kiegészülve. A csapat az elmúlt évtizedek legnagyobb hazai slágereiből válogatott és dolgozta át azokat a saját stílusára. A koncertek sorát bővíti a Random Trip – a sorozat ez alkalommal Dés László, Péterffy Lili, Heincz Gábor 'Biga', valamint Mc Kemon, DJ Q-Cee és Delov Jávor részvételével érkezik a Szelávíra. A szombati napot a Zűrös Banda fergeteges koncertje zárja. Zenéjükben a népzenei témák és dalok (magyar, szerb, macedón, bolgár, román) stílus hűen szólalnak meg, miközben a ritmusszekció modernebb hangzással támasztja alá a gyönyörű dallamokat.  

Vasárnap fellép többek között a Jazzbois csapata, egy fúziós jazz-hip hop trió Budapestről, de Prieger Zsolt és Törőcsik Franciska is ott lesz . Ők ketten a Pilinszky és én című zenés-irodalmi előadással érkeznek. A fesztivál hétvégéjét az Anima Sound System Jazz Session produkciója zárja majd. A koncert száz százalékig Anima, vagyis elektronika, kísérlet és szabadság és persze száz százalékig jazz, vagyis improvizáció, játékosság.

A Szeláví! programjai között a legkisebbek számára is bőven találunk választékot. A fesztiválon fellép Kárász Eszter és az Eszter-lánc Mesezenekar Trió, de Varró Dániel és Molnár György zenés-irodalmi előadását is láthatjuk. A gyereknapi előadások sorát vasárnap természetes dalokkal indítja Gryllus Vilmos, akinek a műveiben mindig is nagy szerepet kapott a természet, a játékosság és a kaland. Lesznek kézműves foglalkozások Hellenbach Gabriellával, ahol többek között mezei virágokból készíthetnek a gyerekek virágkoszorúkat. Lesz közös papírsárkány eregetés és saját rajzainkat kelthetjük életre az idén 10 éves TRÉV (Te Rajzolsz, én varrok!) alkotóinak jóvoltából. A fesztiválon találkozhatunk a gyerekkönyveit bemutató Kolibri Kiadóval, emellett játéksarok és műemlék körhinta is várja a kicsiket. Interaktív családi programokkal készül a fesztivál helyszínét gondozó Pilisi Parkerdő Zrt. is. 

A Szeláví! szervezőcsapata idén a korábbinál is nagyobb hangsúlyt fektetett arra, hogy a családias hangulatú pikniken kiemelt szerepet kapjanak a környezettudatosság és fenntarthatóság különböző témái. A Pilis Parkerdő Zrt. szervezésében megvalósuló beszélgetések mellett a Capsul Farm csapata bemutatja majd, hogyan válhat a fogyasztóból termelő. A beszélgetéssel egybekötött gyakorlati bemutatón a kisléptékű ökológiai szemléletű élelmiszer termelés mellett szemléletváltást is elsajátíthatnak a látogatók. Részt vesz a fesztiválon a Humusz Szövetség is, akik többek között nulla hulladék workshoppal és egyéb érdekességekkel is készülnek. Míg a Green Guide Budapest kitelepülésénél interaktív fenntarthatósági kvízzel és játékkal, zöld témájú beszélgetésekkel találkozhatunk. Gátai Dávid és Parkánszki Soma Grünn névre keresztelt projektje pedig a mikrozöldség termesztésen keresztül mutatja be a közönségnek a fenntartható, 'small scale' farming előnyeit. A beszélgetést követően a látogatóknak a mikrozöldek megvásárlására is lehetőségük nyílik majd. 

A Szeláví! kézműves vásárában a minőségi termékeken túl egyéb iránt kiemelt szerephez jutnak a helyben előállított finomságok is. Nem titkolt célja ugyanis a fesztiválnak, hogy Pilisborosjenő helyi értékeire is felhívja a figyelmet ezen a hétvégén. Paksi Erzsi vezetésével napi két alkalommal például helytörténeti sétán vehetünk részt. A pilisborosjenői újságíró az Egri vár másolatánál kalauzolja körbe az érdeklődőket. A különféle túrák és kirándulások mellett, amiket a környéken tehetünk, nem csupán helytörténeti érdekességeket tudhatunk meg, de borosjenői söröket és borokat, sajtokat és más (nem csak borosjenői) finomságokat is kóstolhatunk majd a Szeláví! gasztronómiai bemutatóin, kóstolóin. Csak hogy néhányat említsünk, ott lesznek többek között a Hajnali Sörfőzők és Jani Papa Pincéje is, de a fesztivál együttműködői között találjuk a pilisborosjenői Mandelbrot Pékséget is.

A természetvédelmi területre a fesztivál idején sem lehet kocsival behajtani, a fesztiválparkoló lehetőségéről még tárgyalnak. A szervezők jelenleg azon vannak, hogy legyen egy buszjárat, ami Csillaghegyről meghatározott időpontokban elviszi az embereket a Parkerdő határáig. Az öko-tudatosság jegyében azonban elsősorban arra biztatnak mindenkit, hogy a zöld területekhez érvén sétáljon, kiránduljon, bringázzon – azon is dolgoznak, hogy bringakölcsönzési lehetőséget telepítsenek az óvodához, ahol végtér a betonút.

Tavaly mi ott voltunk, idén is ott leszünk!

 

Kiút a barlang-szindrómából: kisfesztiválok, mint amilyen a Szeláví volt

 

 

Szeláví! fesztivál, egri vár, Pilis, Pilisborosjenő

 

 

Szólj hozzá!


A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon összeálltak egy dalra

A fák almái: James McCartney és Sean Ono Lennon...

Paul McCartney egyetlen fia és John Lennon kisebbik fia április 12-én, pénteken jelentette meg első kollabjukat, a "Primrose Hill"-t.
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Slash visszatér!

Myles Kennedy & The Conspirators társaságában 2024. április 19-én lép fel az MVM Dome-ban.

Micimackó állás nélkül az utcán kóborol... – a költészet napja Bornai Tiborral és Karinthy Verával

Aki szereti a verseket, a költészetet az minden év április 11-én biztosan talál egy jó programot ehhez kapcsolódóan. Az idei Magyar Költészet Napján a Csili Művelődési Központban Karinthy Vera és Bornai Tibor Öt Karinthy és én című estjét láthatta a közönség.

Véget érnek a hosszú séták a sötétben: arrébb tolják a szervezők a Bánkitó Fesztivált

Nagy a mozgás: nemrég számoltunk be, hogy a Szeláví és a Bujtor fesztivál is helyet változtat (link a cikk alján), most azt a hírt kaptuk, hogy a Bánkitó szervezői is hoztak egy hasonló döntést, igaz, ők csak "arrébb tolják" a fesztivált.
Új koncertek