Kiút a barlang-szindrómából: kisfesztiválok, mint amilyen a Szeláví volt

2021/07/01  ·   Fesztivál   ·  mmi

A Joy magazin cikkezett arról, hogy barlang-szindróma* a neve annak a – konkrétan most a lockdown után kialakult – jelenségnek, ha riasztó számodra a gondolat, hogy emberek közé, a mi esetünkben például koncertre vagy fesztiválra menj.

Fotó: Szeláví fesztivál

Van ebben egy jó adag para a vírustól, meg az is, hogy annyira hozzászoktunk az otthonléthez és az egyedül töltött időhöz, hogy konkrét félelmet idéz elő bennük az, hogy újra elő kell túrnunk a szociális énünket.

Ez a szociális énünk pedig már a pandémia előtt is szeretett elbújni, de lehet, hogy ez a fesztiválveteránoknál életkori sajátosság: nekünk speciel egyre nehezebb volt elviselni a tömeget. Annak idején a fesztiválozást és a koncerteket átlengte valami félig romantikus, félig az azonos érdeklődésen alapuló összetartozás-feeling, amit felváltott a csapatási meg a bulika: trendi lett efféle helyekre járni, és egyáltalán nem trendi odafigyelni a másikra, hogy ne lépj rá, ne öntsd le, ne mássz a nyakára, ne pofázz ordítva a koncert alatt, ne állj elé a sorban satöbbi. Ez egy bizonyos kor után már elvesz a dolog élvezeti értékéből, mint ahogy az is, ha másfél órát kell egy pohár bazi drága italért vagy a klotyóért sorbaállni. Hisztisek lettünk, na.

Aztán jött a covid, és azt vettük észre, hogy odakinn is mindenki hülye lett, mert mindenki hozzászokott a jóval kevesebb ingerhez, és ahhoz, hogy nem kell senkihez alkalmazkodni. Konkrétan egy telt házas buli után határoztuk el, hogy soha többé. De még a nyár elején tartunk, dolgozunk az ügyön.

Szóval, ha valami ilyesmit érzel és nem vagy százéves, akkor jó eséllyel tényleg barlang-szindrómád van (nem keverendő össze az alagút-szindrómával), amiből szerintünk egy óvodából ismert módszerrel, a be- vagy visszaszoktatással lehet megszabadulni: kis lépések, fokozatosan növelt ingerek és tömeg.

Ezért tűnt elsőre – és utólag is – jó választásnak a pilisborosjenői Szeláví fesztivál, egyrészt azért, mert biztató volt az előre bejelentett létszámkorlát (max.1500 fő) és a sajtóeseményen a rendezvényhelyszínt is megismerhettük, ami lenyűgözően szép és kellőképpen tágas volt. Persze a barátok, akiket a fesztiválhoz vezető enyhe emelkedőn magammal vonszoltam azon a szombat délutánon, amikor száz fok volt árnyékban, kezdtek nyafogni hogy inkább a sötét szoba (barlang...) meg a Netflix, de arra gondoltam, innen szép nyerni.

Mikor odaértünk, a kapun épp kihajtott Szirtes Edina Mókus, hezitáltam, hogy bocsánatot kérek, amiért kihagytam a koncertjét, bár szerettem volna látni-hallani, de egyszerűen olyan dögmeleg volt, hogy nem bírtunk elindulni – bárki, aki ilyenkor színpadra áll, hős. Igazság szerint szombat 5-kor még alig lézengtek a fesztiválon (ennek ilyenkor csak a magamfajta örül), de ez jócskán betudható annak, hogy aznap játszottunk a franciák ellen, utána meg jött a portugál-német meccs.

Maroknyi, de lelkes nézőcsapatok kucorogtak a "küzdőtéren" árnyékot biztosító fehér sátorponyvák alatt, így azonban a kelleténél nagyobbra nőtt a távolság a fellépők és közönségük között, de valahogy ebben a környezetben még ez sem volt túl zavaró, bár erről a zenészek, az aznapi "jenői" sztárok, a szülőtársként is együttműködő Németh Juci és G. Szabó Hunor kettőse, vagy az önálló szerzői műsorával színpadra lépő Beck Zoli  tudna igazán mesélni, de nekem úgy tűnt, a hely szelleme bennünk is legyőzte a tömeg utáni vágyat. Közben az ember beült egy borkóstolóra, ahol vadidegenekkel beszélgetett, mint a régi szép időkben, vagy csak ült az aszalós napon, és hallgatta a zenét – jól körülírható társadalmi távolságtartás mellett, ami persze az esti koncertre, a Müller Péter Sziámi AndFriends fellépésére a tikkasztó napsütéssel együtt eltűnt.

Azok, akiket az elején emlegettem, és olyan nehezen álltak át a fesztiválüzemmódra, plusz a buszon még azt is mondták, hogy nem különösebben hívei a zenekarnak, az esti koncerten (fény és hang tökéletesen rendben!) ott bokáztak és énekeltek teli torokból az addigra már kisebb tömeggé duzzadó fesztiválozók között. Netflix, mi...?

Ennek az egésznek több tanulsága is van, az első: kellenek a kisfesztiválok! Nemcsak azért, hogy jó terápiás közeget nyújtsanak a barlang-szindrómásoknak, hanem azért, hogy legyen alternatíva a nagy tömegrendezvények mellett, és legyen egy másik megoldás az elgagyisodó falunapokra, egyúttal a települések is megmutathassák az igazi arcukat. Biztos sokkal jobban örültek volna a szervezők, ha többen jöttek volna el – a 3 nap alatt lement 30 (!!!) koncertre mindösszesen 1500 néző gyűlt össze –,  de mivel a kibicnek semmi sem drága, azt mondom, induló fesztiválnál ez nem akkora para  (és még ott volt az EB is...), meglátjuk, mit hoz a jövő. S bár a szervezők reménykedtek abban, hogy az NKA-tól megpályázott pénz is befut a kasszába, ebből a menetből ezzel a rendezvénnyel idén kimaradtak, bizonyára azért, mert szerepelt a kiírásban, hogy a pályázónak 2020. előtt legalább 3 egymást követő évben megvalósult a endezvénye, a Szelávíból meg ez volt az első. Reméljük, lesz még több is!

(Zárójelben jegyzem meg, hogy pont erről beszéltek a fesztiválszervezők a ReStart konferencián: ne júniusban derüljön ki, hogy az előtte vagy nem sokkal utána lebonyolított fesztiválra jön vagy sem támogatás... Egyébként idén 1 és 15 millió forint között kaptak a pályázók, a Szeláví ötletgazdái,  a VIProdukció Fesztiváliroda másik fesztiválja, a Bondorodó például 3 millió forint támogatásban részesült, míg az "ORSZÁGOS VADPÖRKÖLT ÉS BORFESZTIVÁL – ZALAI TERÍTÉK elnevezésű, huszáros-felvonulósos, méltán híres fesztivál – utolsó bejegyzésük 2020. március 17-én született, tehát még csak nem is kommunikáltak a közönségükkel, viszont a 2021-es vadásazit világkiállítás helyszíne lesz  a város – 9 millió forintot kapott. A legmagasabb támogatásban (egyedül) az INTERKULTUR HUNGARIA KULTURÁLIS RENDEZVÉNYSZERVEZÕ ÉS SZOLGÁLTATÓ KÖZHASZNÚ NONPROFIT KFT. részesült, s mely összeggel a A XXX. ZEMPLÉNI FESZTIVÁL megrendezését támogatták meg.)

No de visszatérve a tanulságokra: ha utálod a tömeget, de szeretnél koncertre, fesztiválra menni, válogass. Még nem indult be teljesen az élet, sőt: egyes fesztiválok idén átmenetileg kiszálltak a körhintából, de számos olyan rendezvény van, ahol esetleg felbukkanhat a kedvenc zenekarod: válaszd ki azt, amin feltehetően nem lesznek húszezren... Vagy kezdd a mélyvízben... :) Mi az előbbi utat választottuk, és olyan jó élményekkel töltekeztünk fel, hogy pár kilóval már rápakolhatunk a súlyzóra: az edzés kiválóan felkészített a továbbiakra. (Vagy nem, kiderül, de akkor is részt vettünk egy nagyon szerethető fesztiválon)

Ez az egész nyár még nem lesz olyan – ha egyáltalán valaha is lesz még olyan –, mint a pandémia előtt volt, de ha van valami pozitív hozadéka a covidnak, most éppen az, hogy értelmet és teret kapnak a kisfesztiválok,  azt nem mondanám, hogy megérte, de legalább van a másik serpenyőben is valami.

A fesztiválon készült fotóink itt láthatók, a bevezetőben említett cikk pedig itt.

*A barlang-szindróma nem hivatalos diagnózis, mielőtt még bekerülne az Amerikai Pszichiátriai Szövetség diagnosztikai és statisztikai kézikönyvébe, még át kell esnie egy jóváhagyási procedúrán. Aki többet szeretne tudni róla, ide kattintson.

 

 

 

 

Szeláví, Pilisborosjenő, barlang-szindróma

 

 

Szólj hozzá!


A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A Bujtor István Filmfesztivál is elköltözik

A héten ez már a második költözködős-fesztiválos hírünk, a másik a cikk végén. Másfél évtized után Balatonszemesről Keszthelyre teszi át...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Loreena McKennitt ismét elhozza Budapestre a kelta zene varázslatos világát

A többszörösen díjazott kanadai énekesnő és dalszerző – 2004-ben megkapta a Kanada Rendjét, és 2013-ban Franciaország Nemzeti Művészetek és Levéltárak Lovagja lett – 2024-ben 24 állomásos tavaszi európai turnéja keretén belül Budapestre is ellátogat, március 24-én érkezik az MVM Dome-ba.

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Az Oasis debütáló lemezét hozza el Liam Gallagher a Szigetre

Újabb fellépőket jelentett be a Sziget. A most közzétett majd' 50 előadó között szerepel Liam Gallagher, generációjának egyik legsokszínűbb és legsikeresebb előadója, az idénre új albumot is ígérő Halsey, a 8 Grammy-t birtokló Skrillex, a 21. század egyik legkiemelkedőbb pop’n’soul énekesnője, Janelle Monáe, az idei Brit...

Kalóztól kongáig: öt jó koncert a közelgő Budapest Ritmo fesztiválon

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek keretében megvalósuló Budapest Ritmo idén is igazi zene csemegékkel szolgál. A már bemutatott fellépőkön kívül – link a cikk végén – további ajánlatokat teszünk régi/új izgalmas előadók felfedezésére.
Új koncertek