Kilenc év után ismét Kraftwerk-koncert lesz Magyarországon!

2017/10/03  ·   Ajánló   ·  Juhász Vali, MTI

A csaknem fél évszázada létező düsseldorfi elektronikus zenei csapat 2018. február 21-én lép fel a Papp László Budapest Sportarénában.

Kilenc év után ismét Kraftwerk-koncert lesz Magyarországon!

A zenekart leginkább az elektronikus zene úttörőjeként tartják számon. Progresszívan kezdtek el kísérletezni az elektronikus hangszerekkel, tudatosan használva azokat, jelentős és visszavonhatatlan hatást gyakorolva a 20. századi zenei kultúrára. Leghíresebb számaik a (We Are) The Robots, Autobahn, Das Model. Főleg a hetvenes években voltak népszerűek, a new-wave, és a későbbi Depeche Mode-os vonal is az ő "köpönyegükből" bújt elő. Az 1977-es Trans Europa Express sok előadóra volt nagy hatással, például David Bowie és a Human League is hivatkozott rá, merített belőle. Rengeteg szintetikus hang (telefoncsörgés, EKG, beszédszintetizátorok) használatával jelentősen túlléptek a korukon, ezért aktuális ma is az a világ, amit képviseltek. A minimalista zenéhez minimalista megjelenés társult: robotszerű kosztümök, ipari díszletek az ember és gép harmóniáját igyekeztek megjeleníteni.

A zenekar négy jövő évi koncertdátumot tett közzé honlapján, eszerint február 11-én Szentpéterváron, 13-án Moszkvában, 19-én Kaunasban, 21-én pedig a magyar fővárosban lép fel.

A koncertek 3D-ben zajlanak: a közönség 3D-s szemüvegben nézheti a vetítést, valamint hallgathatja a Kraftwerk zenéjét.

A Kraftwerk turnéja az idén májusban megjelent, 3-D (Der Katalog) című kiadványához kapcsolódik. A doboz nyolc lemezén nyolc koncert felvétele található, a Kraftwerk különböző helyszíneken játszotta el nyolc stúdióalbuma teljes anyagát. Az Autobahn (1974), a Radioaktivität (1975), a Trans Europa Express (1977), a Die Mensch-Maschine (1978), a Computerwelt (1981), az Electric Cafe (1986), a The Mix (1991) és a Tour De France Soundtracks (2003) számait különleges helyszíneken rögzítették: a New York-i MoMA-ban, a londoni Tate Modern Turbine Hallban, a tokiói Akaszaka Blitzben, a sydney-i Operaházban, az oslói Norske Operában, az amszterdami Paradisóban, a párizsi Fondation Louis Vuittonban (Paris), valamint a berlini Neue National Galerie-ben.

A felvételeken Ralf Hütter (billentyűk, ének), Fritz Hilpert (digitális ütőhangszerek), Henning Schmitz (billentyűk), valamint két videómérnök, Falk Grieffenhagen és Stefan Pfaffe működött közre.

A Ralf Hütter és Florian Schneider által alapított csapat 1970-ben vette fel a Kraftwerk nevet. Az áttörést az 1974-es Autobahn című lemez hozta meg, Hütter, Schneider és Wolfgang Flür társaként egy évvel később csatlakozott Karl Bartos, és kialakult a Kraftwerk legsikeresebb felállása, amely egészen 1991-ig, Bartos kiválásáig tartott ki.

 "Csupa kellemes emlékem van az 1981 augusztusi budapesti Kraftwerk-koncertről, ami valójában nem is egy, hanem két szabadtéri fellépés volt. Közte akadt egy kis időnk, így hát biciklitúrát csináltunk a Duna partján. Az egész olyan volt, mint valami nyári vakáció. Az interneten egyébként találni fotókat a budapesti koncertről" - mondta Karl Bartos egy korábban az MTI-nek adott interjúban.

A magyar rajongói odlalon rengeteg fotó van a zenekarról, a képre kattintva elérhető!

A Kraftwerk még három alkalommal játszott Magyarországon: 1991-ben a Budapest Sportcsarnokban, 2004-ben a Papp László Budapest Sportarénában, 2009-ben pedig a zamárdi Balaton Soundon. Bartos szólóban 2006-ban a soproni VOLT Fesztiválon, 2011-ben a Balaton Soundon lépett fel.

Papp László Budapest Sportaréna, koncert, Kraftwerk, turné

 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek