Év koncertje - szavazás

10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról

2014. augusztus 29.  ·   Ajánló   ·  koncert.hu

Már alig pár nap van hátra, hogy a legendás amerikai punk-rock bandát hazánkban üdvözölhessük. Nálunk az egyik legsikeresebb fiatal énekesnő, Odett kezdi az estét szeptember 9-én 20 órakor. Debbie Harry és a Blondie legénysége 21 óra magasságában lép majd színpadra 2 órás programjával, amely garantáltan az összes nagy slágerüket tartalmazza. Budapestre Isztambulból érkeznek, majd a koncert után Bécs felé indul tovább a turné.

10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról

2014 a Blondie fennállásának 40. évfordulója, s a zenekar egy különleges, dupla CD-s válogatással ünnepli ezt a mérföldkövet, amely Blondie 4(0) Ever címmel május 13-án került a boltokba. Egyik része a várva várt új válogatás, amelyet Ghosts of Download-nak neveztek el, a másik fele pedig a Deluxe Redux: Greatest Hits címen futó, a legnagyobb slágereik újból rögzített felvételeinek gyűjteménye, borítóján az ikonikus Andy Warhol képpel, amelyet a művész Debbie Harry-ről készített. Mindezt megfejelve a világkörüli turnéjukkal nem kétséges, hogy ez az év remek évfordulós ünnep a Blondie tagjai számára.

Magyarországon sokan a szinte csak egyetlen dallal, a diszkós hangszerelésű Heart Of Glass slágerrel azonosítják őket, pedig az amerikai punk-rock-new age banda tucatnyi slágerlista élvonalbéli – és itthon is sokat játszott - számmal büszkélkedhet, valamint jelentős szerepük volt a 70-es végétől az avantgárd művészet és a divat alakulásában is.

Sokáig még a fanatikus rajongók is elképzelhetetlennek tartották hogy valaha újra összeálljon a csapat, mégis, a 90-es évek második felében ismét elkezdtek együtt dolgozni, 1999-es visszatérő albumukat pedig nem csak a rajongók, de a szakma is nagy örömmel fogadta. Maria című daluk a slágerlisták élére került, bebizonyítva, hogy a Blondie nem csupán a 70-es és 80-as évek bandája volt, hanem egy állandó megújulásra képes pop-rock ikon, akik 2003–ban egy újabb Top10 slágert, a Good Boys-t produkálták.


A Blondie-t1974-ben alapították meg de először még Angels & The Snake néven próbálkoztak. A zenekar neve Debbie Harry-től származik – gyakran szólították ugyanis a férfiak Blondie–nak. A 70-es évek végén sokan azt hitték, hogy Blondie az énekesnő neve, ezért a zenekar kampányba kezdett "Blondie egy banda" szlogennel.

Blondie egyébként Angela Tremble néven született Miamiban. 3 hónapos korában örökbefogadták, Catherine Harry és Richard Smith nevelte fel New Jersey-ben. Művészeti főiskolát végzett, ennek karrierje alatt többször is hasznát látta. Amikor 21 évesen New York-ba költözött, egy évig a BBC-nél dolgozott titkárnőként, de a Blondie sikerei előtt kipróbálta magát pincérnőként, go-go táncosként, sőt, még Playboy nyuszi is volt. Zenei karrierjét háttérénekesnőként kezdte a Wind In The Willows nevű folk-rock bandában

Az 1979-es Heart Of Glass slágerüket eredetileg 1975-ben vették fel hagyományos hangvételű rockdalként demóra. A '79-es lemezváltozatnál a saját bevallásuk szerint a Kraftwerk hangzását próbálták összegyúrni a Bee Gees zenéjével, ezért lett diszkósabb jellegű a felvétel. A videóklip kihangsúlyozta Debbie Harry szexualitását és karizmáját, a legnagyobb sztárok közé emelve őt – ami viszont növelte a bandán belüli személyes feszültséget.


1980-ban a Blondie volt az első, széles körben ismert banda, akik rap betéteket tettek az egyik dalukba. A Rapture című Top5 slágerlistás felvételük állítólag sokat segített az akkor még underground státuszban lévő rap zene népszerűbbé tételében.

1981-ben akkora sztárnak számítottak, hogy felajánlották nekik az új James Bond film, a Szigorúan bizalmas főcímdalát. A banda abban a hitben volt, hogy nekik kell megírni a dalt, el is készítették a nótát, de amikor előadták a producereknek, kiderült, hogy a főcímdal már készen van, csak fel kellene venniük. A Blondie egyhangúlag elutasította ezt az ajánlatot, így végül Sheena Easton énekesnő ugrott be helyettük az utolsó pillanatban. A zenekarnak egyébként igaza volt, a szóban forgó nóta az egyik legkevésbé sikeres Bond főcím dallá vált végül.

Chris Stein és Debbie Harry majdnem két évtizedig alkottak párt a magánéletben. Az 1982 augusztusában bejelentett feloszlás után is együtt maradtak, és pár évre visszavonultak a nyilvánosságtól, Debbie Harry buzgón ápolta szerelmét. Miután Chris felgyógyult a betegségéből, Debbie Harry folytatta 1981-ben megkezdett szólókarrierjét - Stein aktív részvételével.

1996-ban állt újra össze a Blondie – eredetileg csak három koncertet adtak volna, de olyan sikerük volt, hogy nemzetközi turnévá kellett végül bővíteni tevékenységüket, ezt követően felvett új albumuk pedig a slágerlisták élére került.

Kis felszereléssel és létszámmal utaznak, a budapesti előkészületekbe is csupán 22 magyar fog segíteni nekik. A közel 200 négyzetméteres színpadon a hátteret egy 3 kivetítőből álló fal adja, amelyeken az élő képek mellett archív bejátszások és látványelemek is színesítik a koncertet majd. A Blondie tagjainak 40 év után sincsenek extra kérései, az öltözőbe is csupán kanapét, állólámpát és tükröt kértek. Helyi ételeket és italokat fognak fogyasztani, nem utazik velük saját szakács sem. Az egyetlen extrább kérésük a helyi lemezboltok listája volt, amit napjainkban sajnos már nem is olyan egyszerű teljesíteni. 


 


Képtár

 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35616
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35617
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35618
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35619
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35620
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35621
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35622
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35623
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35624
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35625
 • 10 tény a 10 nap múlva érkező Blondie-ról kép 35626
 

 

Szólj hozzá!


Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is koncertezik idén nyáron Tokajban

Bonnie Tyler, Havasi Balázs és Rúzsa Magdi is...

Idén nyáron újra rengeteg programmal vár mindenkit a Tokaj Fesztiválkatlan! A kínálatban a zenei programok mellett lesznek színházi darabok, és...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

A BAFTA díjért való versengésben is legyűrte a Bohém Rapszódia a Csillag Születiket

A 72. BAFTA-gálát 2019. február 10-én tartotta meg a Brit Film- és Televíziós Akadémia a Royal Albert Hallban, amelynek keretében kiosztották az akadémia filmdíjait az Egyesült Királyságban 2018-ban bemutatott és az akadémia tagjai által legjobbnak tartott filmek és alkotóik részére.

Chester Bennington egykori zenekara nem akárkiket kért fel énekelni

A Linkin Park egykori frontembere, a 2017 júliusában meghalt Chester Bennington egykori bandája, a Grey Daze újra rögzítette a régi, még Bennington hangjával felvett anyagait – írja az NME-re hivatkozva az Origo.
Koncert.hu már a mobilodon is!
Koncert.hu Android alkalmazás Koncert.hu iPhone alkalmazás
Új koncertek