3 nappal a Grammy-gála előtt lép fel a Müpában a díjra jelölt egyik zenész

2016/02/09  ·   Ajánló   ·  koncert.hu, MTI

Ötvennyolcadik alkalommal osztják ki február 15-én az amerikai zenei szakma legrangosabb elismerését, a Grammy-díjat. Az idei várományosok között szép számmal akadnak olyanok, akikkel élőben is találkozhat a magyar közönség a közeljövőben a Müpa és a Budapesti Tavaszi Fesztivál programjain.

3 nappal a Grammy-gála előtt lép fel a Müpában a díjra jelölt egyik zenész

Debütáló albumával jelölték Jamison Rosst a legjobb vokális jazz album kategóriába, aki február 10-én éppen ennek a lemeznek az anyagát mutatja be a magyar közönségnek a Fesztivál Színházban. 

Ugyanebben a kategóriában szoríthatnak rajongói Cécile McLorin Salvantnak, akit március 11-én hallhatnak élőben szintén a Fesztivál Színházban.


Az improvizációs jazz szóló kategóriájában nominált Joshua Redman Oláh Kálmán vendégeként február 12-én lép fel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

"Természetesen nagy megtiszteltetés, hogy harmadszor is jelöltek a Grammyre, és megint felfigyeltek a játékomra. Sajnos nem tudok ott lenni a 15-i díjátadón Los Angelesben. A Grammy fontos dolog, de nem meghatározó számomra, egy díj, nem pedig zene" - mondta telefonon oaklandi otthonából a 47 éves Joshua Redman. A zenészt ezúttal a legjobb improvizált dzsessz-szóló kategóriában jelölték a rangos díjra, azért a teljesítményért, amely a Bad Plus formációval közös tavalyi lemezén a Friend or Foe című kompozícióban hallható.

Joshua Redman 1991-ben megnyerte a tekintélyes Thelonious Monk Nemzetközi Jazz Szaxofon versenyt, az azóta eltelt 25 évben tizenhat saját albumot készített, olyan világsztárok partnere volt, mint Pat Metheny, Dave Brubeck, Chick Corea, Jack DeJohnette, Herbie Hancock, Milt Jackson, Quincy Jones, Brian Blade, Christian McBride, Branford Marsalis, Marcus Miller vagy McCoy Tyner, de szívesen kirándul más műfajokban, dolgozott együtt Stevie Wonderrel és a US3-vel is. Számos saját formációja volt és van, játszik duóban, trióban (jelenleg Joe Sanders bőgőssel és Gregory Hutchinson dobossal), illetve kvartett felállásban is.

Már többször járt Budapesten, legutóbb tavaly a Budapest Jazz Clubban, de a Müpában is láthatta már a közönség, 2010-ben duóban Brad Mehldau zongoristával. Ezúttal Oláh Kálmán meghívásának tesz eleget: a nagyszerű zongorista és zeneszerző február 12-i szerzői estjén szimfonikus zenekarra hangszerelt kompozíciói hangzanak el. "Kálmánnal még nem játszottam együtt, de fenomenális szerzőnek tartom, nagyon szeretem a számait. A koncerten néhány saját kompozíciót is bemutatok a jazzfélidőben, illetve a szimfonikus részben csatlakozom a produkcióhoz" - mesélte Redman. 2012-ben egy Amerikában élő magyar dobos, Németh Ferenc Triumph című albumán működött közre, és rendszeresen dolgozik együtt európai dzsesszzenészekkel.
 


 

Április 16-án a BTF egyik kiemelt eseménye lesz Robert Glasper koncertje, aki 2012-ben Black Radio című R&B albumával díjra váltotta akkori Grammy-jelölését, ezúttal a legjobb instrumentális jazz album kategóriában szerepel friss lemeze.

Legjobb latin jazz album kategóriában ismét jelölték Dizzy Gillespie felfedezettjét, Gonzalo Rubalcabát, aki a Müpába három barátjával alkotott Volcán nevű formációjával látogat el április 26-án.

A komolyzenei kategóriákban szemezgetve a legjobb operafelvételek között találjuk Mozart Szöktetés a szerájból című operáját, a MET sztárszopránja, Diana Damrau közreműködésével. A művésznő május 14-én basszbariton férjével, Nicolas Testével a belcanto-repertoár legszebb áriáit és duettjeit szólaltatja meg a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Végül, de nem utolsósorban meg kell említeni egy technikai kategóriát, amelyben Diana Krall Wallflower című lemezének hangmérnökeit nominálták. A művésznő június 30-i koncertjén többek között erről a lemezéről is válogat a Müpa közönségének. 

 


 

 

Szólj hozzá!


Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte –  és most Magyarországra jön

Nem az a tipikus sztár, de milliók rajonganak érte...

Donny Benét, az ausztrál synth-funk zenész kopaszodó fejével, hódító bajuszával és fehér zakójával 2011 óta tartja lázban a világot...
 
Koncert naptár
Töltsd fel az oldalrakoncerted, helyszíned, zenekarod

Koncz Zsuzsa az Arénában: Jelbeszéd 2.0

Az énekesnő tizennegyedszer lép a Sportaréna színpadára, legutóbb tavaly adott ott koncertet – április 13-án a közelmúltban készült Koncz Zsuzsa-albumok, így a Tündérország, a Vadvilág és a Szabadnak születtél dalai csendülnek fel a Jelbeszéd 2.0 elnevezésű koncert égisze alatt.

Először koncertezik Magyarországon a Take That

Európai turnéjuk alkalmával a This Life című, novemberben megjelenő vadiúj albumukat a magyar közönségnek is bemutatják. A jelenleg trió felállásban tevékenykedő együttes – Anglia egyik legnépszerűbb fiúcsapata – több mint harmincéves pályafutása során először jön hozzánk, 2024. július 3-án friss lendülettel veszik be...

EGYÜTT A ROCK&ROLL-ért – 3 napos fesztivál koncertekkel Budapest szívében

A Rocky Monday Közhasznú Egyesület 2024. április 26-28. között, a VI. ker. Dessewffy utca 39 előtti szakaszon immáron negyedik alkalommal szervezi meg az "EGYÜTT A ROCK & ROLL-ért" elnevezésű zenés fesztiválját.

Amikor mindenki szerző a zenekarban – idén is izgalmas témákkal jön a Dalszerző Expo

Idén hetedik alkalommal szervezi meg az Artisjus a DEX Songwriting Expót. A rendezvényt 2018-ban indította el a szerzői egyesület azzal a céllal, hogy hiánypótló kezdeményezésként támogassa az információmegosztást és kapcsolatépítést a dalszerzői közösségen belül, valamint lehetőséget teremtsen a szakmai fejlődésre.
Új koncertek